Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

9 πράγματα που προκαλεί στο σώμα σου η έλλειψη ύπνου

26/11/2022
115 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες, πιθανότατα σου λείπει ύπνος! Δες πώς επηρεάζονται οι λειτουργίες στο σώμα σου και τι να περιμένεις.

Κοιμάσαι συνήθως λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ; Ακόμη κι αν εσύ νιώθεις λειτουργική, πιθανότατα σου λείπει ύπνος. Και η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του οργανισμού σου.

9 συνέπειες από την έλλειψη ύπνου

Δερματικά εξανθήματα


Λιγότερος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλεγμονών στο σώμα, μαζί με  περισσότερη ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία μπορεί με τη σειρά της να είναι αιτία εμφάνισης παθήσεων όπως η ακμή, η ψωρίαση, η δερματίτιδα ή το έκζεμα.


Αύξηση βάρους

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 15%. Ο λιγότερος ύπνος μειώνει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί ότι είμαστε χορτάτοι και αυξάνει την ορμόνη που διεγείρει την πείνα, τη γρελίνη. Σε μελέτη βρέθηκε ότι γυναίκες που κοιμήθηκαν λιγότερο από 5 ώρες έφαγαν επιπλέον 329 θερμίδες την επόμενη μέρα.

Πρόωρη γήρανση

Η έρευνα δείχνει ότι όσοι κοιμούνται λίγες ώρες έχουν αυξημένα σημάδια γήρανσης του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου επισκευάζονται τα κατεστραμμένα κύτταρα και όσοι δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μειωμένη ελαστικότητα, ξηρότητα και ορατές ρυτίδες.

Αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη

Αν ο βαθύς ύπνος σου δεν είναι αρκετός, μπορεί να μειωθεί η ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πίεση στην καρδιά

Η στέρηση ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με υψηλότερη πίεση του αίματος  και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μακροπρόθεσμα αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθήσεων της καρδιάς αλλά και θνησιμότητας κατά 48%.

Αδύναμη μνήμη

Οι διαδρομές μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, η δική σου εγρήγορση και συγκέντρωση μπορεί να πέσει έως και 32%.

Χάνεις το συντονισμό σου

Ο συντονισμός χεριού-ματιού πάσχει δημιουργώντας σου προβλήματα σε ό,τι κάνεις μέσα στη μέρα. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι χτυπάς ή πέφτεις πάνω σε έπιπλα, και φυσικά με έναν πιο αργό χρόνο αντίδρασης η οδήγηση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Το στόμα σου "κρεμάει"

Σε μελέτη στη Στοκχόλμη διαπιστώθηκε ότι τα στόματα φαίνονται "λυπημένα" μετά από έλλειψη ύπνου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόσωπό μας δεν μπορεί να δείξει θετικά συναισθήματα, ακόμα κι αν τα αισθανόμαστε.

Το ανοσοποιητικό σου πέφτει

Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου εκκρίνει ουσίες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Τα άτομα που κοιμούνται για λιγότερο από 7 ώρες είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να ασθενήσουν από κρυολόγημα ή ίωση.shape.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ