Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ίλιγγος και ζάλη: Δύο συχνά φαινόμενα που μας ταλαιπωρούν καθημερινά - Σε τι μπορεί να οφείλονται;

14/01/2023
186 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

.Πολλοί υποφέρουν από ζαλάδες όταν έχει ζέστη και καύσωνα, για άλλους η ζάλη και ο ίλιγγος είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.

Λαβύρινθος (αιθουσαίο σύστημα) ονομάζεται το βασικό όργανο ισορροπίας στον άνθρωπο και βρίσκεται στο αφτί. Ο λαβύρινθος προσλαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον και το σώμα μας και τις στέλνει προς τον εγκέφαλο, στο κέντρο ισορροπίας. Έτσι, διατηρείται η ισορροπία στο σώμα μας. Μια πιθανή διαταραχή στο όργανο αυτό μπορεί να γίνει η αιτία για ξαφνική ζαλάδα ή και αίσθημα περιστροφής, που το ονομάζουμε ίλιγγο.


Πώς προξενείται ο ίλιγγος

Ο λαβύρινθος βρίσκεται εσωτερικά στο αφτί. Κάθε φορά που δέχεται κάποιο άγνωστο ερέθισμα ή παρουσιάζει έκπτωση της λειτουργίας του αναστατώνονται τα ερεθίσματα που στέλνονται στο φλοιό του εγκεφάλου προκαλώντας διαταραχές, όπως ζάλη, ίλιγγος, σύγχυση. Τα ερεθίσματα αυτά στο κέντρο ισορροπίας στον εγκέφαλο ερμηνεύονται ως κίνηση.

Αιτίες ιλίγγου

▶ Ανεπαρκής αιμάτωση του λαβυρίνθου. Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην αρτηριοσκλήρυνση.

▶ Ιογενείς λοιμώξεις. Ο ίλιγγος ακολουθεί μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού και συνήθως συνοδεύεται από διαταραχές της ακοής ή και εμβοές (βουητό).

▶ Διάσειση του λαβυρίνθου. Οφείλεται σε τραυματισμούς και κακώσεις στο κεφάλι.

▶ Σύνδρομο Menière. Αύξηση πίεσης στο εσωτερικού του αφτιού.

▶ Ίλιγγος θέσεως. Είναι η συχνότερη αιτία και παρατηρείται σε αλλαγές θέσης του κεφαλιού.

▶ Ακουστικό νευρίνωμα. Πρόκειται για καλοήθη όγκο του αιθουσαίου νεύρου και συνοδεύεται από εμβοές και μονόπλευρη βαρηκοΐα.

▶ Βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος και συστηματικά νοσήματα.

▶ Παρενέργεια φαρμάκων.

Αίσθημα ανασφάλειας

Η ζάλη και ο ίλιγγος προξενούν φόβο και ανασφάλεια. Συχνά αποτρέπουν από την άσκηση και τις καθημερινές δραστηριότητες από φόβο ότι μπορεί να ζαλιστεί κανείς και να πέσει. Αν έχει νιώσει έστω μία φορά κάποιος ίλιγγο, μπορεί να αναγνωρίσει αυτό το αίσθημα περιστροφής που τον συνοδεύει. Από την άλλη, η ζάλη και το πρόσκαιρο "θολό κεφάλι", που συνήθως έρχονται μαζί, είναι δυσάρεστες εμπειρίες.

Από που ξεκινούν οι εξετάσεις

Ο εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος θα προχωρήσει σε εξετάσεις με βάση τις οποίες στη συνέχεια θα προτείνει την πιο κατάλληλη θεραπεία. Οι εξετάσεις είναι εξειδικευμένες, αλλά σχετικά απλές. Είναι απαραίτητες προκειμένου να αποκλειστούν παθήσεις με παρόμοια κλινική εικόνα (π.χ. παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος) που χρήζουν αντιμετώπισης από νευρολόγο ή παθολόγο. Στη συνέχεια ο ασθενής λαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία, που θα τον ανακουφίσει από τα συμπτώματά του.

Η θεραπεία

Στην οξεία φάση η θεραπεία είναι: α) φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή ενδοφλέβια, β) χειρισμοί-ασκήσεις, όταν πρόκειται για ίλιγγο θέσεως, γ) θεραπεία με ενδοτυμπανικές εγχύσεις φαρμάκων σε περιστατικά με αυξημένη πίεση στο έσω αφτί, δ) χειρουργικές επεμβάσεις σε ακραίες καταστάσεις του συνδρόμου Menière.

Τι είναι η αιθουσαία αντιρρόπηση

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σχεδιάστηκε για να εξισορροπήσει τη διαταραχή μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος σε ασθενείς με ίλιγγο. Βέβαια, αρκετοί ασθενείς αναρρώνουν μόνοι τους, όταν ο εγκέφαλος προσαρμόζεται χωρίς εξωτερική παρέμβαση μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αιθουσαία αντιρρόπηση. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτόματη προσαρμογή, οι ειδικοί αναλαμβάνουν αυτή την εκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να αναγνωρίζει και να επεξεργάζεται τα παθολογικά σήματα από το λαβύρινθο.


shape.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ