Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Λαρυγγίτιδα ή φαρυγγίτιδα; Διάβασε τα συμπτώματα για να τις ξεχωρίζεις

25/06/2022
142 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο λαιμός σου είναι κατακόκκινος και πονά όταν καταπίνεις; Μπορεί να είναι λαρυγγίτιδα ή φαρυγγίτιδα, δύο συχνές λοιμώξεις που μπορεί να "χτυπήσουν" κάθε εποχή του χρόνου!

Πονάει ο λαιμός σου, σε καίει και δυσκολεύεσαι να καταπιείς. Το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα είναι λαρυγγίτιδα ή φαρυγγίτιδα. Να τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

Λαρυγγίτιδα...... ονοµάζεται η φλεγµονή του λάρυγγα, τα αίτια της οποίας µπορεί να είναι κάποιος ιός ή µικρόβιο ή αλλεργία, ακόµα και η καταπόνηση του λάρυγγα από πολύωρη οµιλία ή τραγούδι.  


Τα κύρια συµπτώµατά της είναι...


  •  έντονη βραχνάδα της φωνής


  • έντονη κοκκινίλα και πρήξιµο στην περιοχή του λαιµού


  • πυρετός


  • δυσκολία στην κατάποση και γενικά ενοχλήσεις στο λαιµό.

Τι πρέπει να κάνεις

Τα συµπτώµατα µιας απλής ιογενούς λαρυγγίτιδας θα σε ταλαιπωρήσουν για 3-4 ηµέρες και δεν θα χρειαστεί να πάρεις φάρµακα, εκτός κι αν παρουσιάσεις πυρετό. Για να ανακουφίσεις την ενόχληση στο λαιµό καλό είναι να διακόψεις άμεσα το κάπνισµα, να καταναλώνεις πολλά υγρά, χλιαρά αφεψήµατα, να κάνεις γαργάρες µε αντισηπτικά διαλύµατα που θα σου συστήσει ο φαρµακοποιός σου, ακόµα και εισπνοές ατµών από αιθέρια έλαια. Αν όµως οι ενοχλήσεις επιµείνουν πάνω από 4 µέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό για να διαγνώσει εάν πρόκειται για µικροβιακή λαρυγγίτιδα. Εε αυτή την περίπτωση θα σου συστήσει κάποια αντιβίωση.

Το χαρακτηριστικότερο συμπτώμα της λαρυγγίτιδας και η βασική διαφορά της από τη φαρυγγίτιδα είναι η απώλεια της φωνής και η έντονη βραχνάδα!

Φαρυγγίτιδα...

... είναι η φλεγµονή του βλεννογόνου του φάρυγγα, η οποία προκαλείται κυρίως από ιούς (ιογενής) και πιο σπάνια από µικρόβια (µικροβιακή).

Τα κύρια συµπτώµατά της είναι...


  •  έντονος πόνος και δυσκολία στην κατάποση


  • πυρετός


  • κοκκινίλα στο λαιµό και µε την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώµα στο λαιµό


  • σε µερικές περιπτώσεις µπορεί να εµφανιστούν και βήχας, πονοκέφαλος και κακουχία.

Τι πρέπει να κάνεις

Σε περίπτωση ιογενούς φαρυγγίτιδας, όπως και στη λαρυγγίτιδα, τα συµπτώµατα θα υποχωρήσουν αφού σε ταλαιπωρήσουν 4-5 ηµέρες. Αν όµως δεν υποχωρήσουν, τότε µάλλον η αιτία της φαρυγγίτιδας είναι κάποιο µικρόβιο και εποµένως χρειάζεται µια επίσκεψη στο γιατρό για τη χορήγηση αντιβίωσης. Για την τοπική ανακούφιση του λαιµού βοηθούν πολύ οι γαργάρες µε αντισηπτικά διαλύµατα, τα ζεστά και όχι καυτά αφεψήµατα, οι χλιαρές σούπες, οι καραµέλες για το λαιµό τις οποίες µπορείς να βρείς στο φαρµακείο. Φρόντισε να καταναλώνεις πολλά υγρά και να αποφεύγεις το ξηρό περιβάλλον (π.χ. από χρήση κλιµατιστικού). Στο φαρµακείο θα βρεις και σπρέι για το λαιµό (για παράδειγµα από πρόπολη που έχει αντισηπτικές ιδιότητες), τα οποία έχουν πολύ καλά αποτελέσµατα στον πονόλαιµο. EXTRA TIP: Επειδή η φαρυγγίτιδα είναι μεταδοτική, καλό είναι να αποφεύγεις τις πολλές επαφές με άτομα που νοσούν.shape.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ