Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Λευκά ή καφέ αυγά; Ποια είναι πιο θρεπτικά;

19/01/2023
112 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Όταν ψωνίζουμε αβγά και εφόσον η γιαγιά μας η καλή δεν έχει κότες στην αυλή, το να επιλέξουμε ανάμεσα στα λευκά ή τα καφέ αβγά αποτελεί συχνά δίλημμα.

Στο εξωτερικό μάλιστα τα καφέ αβγά έχουν σχεδόν τη διπλή τιμή σε σχέση με τα λευκά. Από την άλλη, στην Ελλάδα, τα καφέ αυγά είναι πιο δημοφιλή ενώ τα λευκά τα βρίσκουμε πιο δύσκολα, ειδικά το Πάσχα που θέλουμε να βάψουμε αυγά με φυσικά χρώματα. Αυτό που ισχύει, είναι πως το τσόφλι του αβγού παίρνει το χρώμα του από τη ράτσα του κοτόπουλου και φαίνεται πως κτηνοτρόφοι έχουν δει πως οι κότες με περισσότερα λευκά φτερά, μας δίνουν λευκά αυγά ενώ κότες με περισσότερα κόκκινα φτερά, δίνουν καφέ αυγά. Πάντως, η θεωρία που ήθελε τους λοβούς στις κότες, να δίνουν το αντίστοιχο χρώμα στο τσόφλι του αυγού, δεν φαίνεται να ισχύει.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Aviculture Ευρώπης, υπάρχει ποικιλία κοτόπουλου (Aracuana) με κόκκινους λοβούς που δίνει μπλε αλλά και ροζ και μοβ αυγά.

Κι αν νομίζεις πως τα καφέ αυγά ανήκουν σε χωριάτισσες ή αλανιάρες κότες και είναι πιο θρεπτικά, κάνεις λάθος. Όπως φαίνεται, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά τείνουν να είναι μεγαλύτερες και με περισσότερο βάρος. Οι μεγαλύτερες κότες χρειάζονται και περισσότερο φαγητό για να τραφούν και να μείνουν υγιείς, οπότε το λειτουργικό κόστος περνάει και στο αυγό. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως το χρώμα που έχει το τσόφλι σηματοδοτεί πως το αυγό είναι πιο γερό ή έχει διαφορετικό κρόκο αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αυτό που αξίζει είναι να προτιμήσεις αυγά βιολογικά, ανεξάρτητα από το χρώμα τους. Τα βιολογικά αυγά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα ακόρεστα λιπαρά, χολίνη που ενισχύει τον μεταβολισμό, περισσότερα Ω-3 λιπαρά, βιταμίνη Α,C,E,D και βήτα- καροτίνη ενώ οι κότες που τα γεννούν τρέφονται με ποικιλία καρπών.


shape.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ