Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πώς να μάθει το παιδί να μελετά μόνο του

15/09/2022
55 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ένα από τα πιο πολύτιμα όπλα που δίνουν οι γονείς στο παιδί τους είναι η μόρφωσή του, που ξεκινά απ' το σπίτι και συνεχίζεται στο σχολείο.

Εκτός όμως από τις γνώσεις που θα αποκτήσει, είναι εξίσου σημαντικό το παιδί να αυτονομηθεί και να μπορεί να μελετά μόνο του, χωρίς να χρειάζεται τις... πατερίτσες του γονιού.

Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύξει τη φιλομάθεια και θα αγαπήσει το σχολείο!

Τα παιδιά πρέπει να αποκτούν τις σωστές βάσεις από μικρή ηλικία και, ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να τα ενθαρρύνουμε και να τα βοηθήσουμε ώστε το διάβασμα και η μελέτη να γίνουν... προσωπική τους υπόθεση!

Βοηθήστε το να οργανώσει το διάβασμά του
Η σωστή οργάνωση του χρόνου και η αποτελεσματική διαχείριση των υποχρεώσεων μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δύσκολη υπόθεση για ένα μικρό παιδί. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να το βοηθήσουμε προκειμένου να αντεπεξέλθει.

Κάντε μια λίστα με τα μαθήματα, αρχίζοντας από τα πιο απαιτητικά και καταλήγοντας στα ευκολότερα.

Κάθε φορά που το παιδί τελειώνει μια εργασία, παροτρύνετέ το να τη σβήνει από τη λίστα. Λίγο καιρό μετά, αφού ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο, παρακινήστε το μικρό σας να φτιάχνει μόνο του τη λίστα με όλες του τις υποχρεώσεις.

Παράλληλα, μάθετε στο παιδί να ξεκινάει από τα δύσκολα και να καταλήγει στα εύκολα.

Προτεραιότητα έχουν οι χρονοβόρες και απαιτητικές εργασίες, τις οποίες θα κάνει όσο το μυαλό του είναι ξεκούραστο, και ακολουθούν οι πιο απλές.

Δώστε του τα κατάλληλα εργαλεία  για να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα
 Μπορεί το διαδίκτυο να μας έχει λύσει τα χέρια, ωστόσο καλό είναι ένα μικρό παιδί να μην αναζητά πάντα την εύκολη λύση. Ένας καλός τρόπος για να μάθει να εξασκεί το μυαλό του, να λύνει τις απορίες του και να εμπλουτίζει τις γνώσεις του είναι η κλασική εγκυκλοπαίδεια! 

Μάλιστα, υπάρχουν εγκυκλοπαίδειες κατάλληλες για παιδιά από 6 ετών που βοηθούν τους μικρούς μαθητές να εξοικειωθούν από νωρίς με τα βιβλία και τις εγκυκλοπαίδειες και να μην καταφεύγουν στις οθόνες και τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.

Θα δώσουν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του μικρού σας σχετικά µε τον κόσμο που το περιβάλλει, προσφέροντάς του βασικές πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, την πόλη, τα μέσα μεταφοράς, το περιβάλλον, τον χρόνο, τα ζώα, τα φυτά, τη γη, το σύμπαν και τη ζωή με τους άλλους.

Τα απλά και εύληπτα κείμενα συνοδεύονται από αστείες, πρωτότυπες και ευχάριστες εικόνες, που θα κάνουν τη διαδικασία της ανάγνωσης πολύ ενδιαφέρουσα.

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως
 Το παιδί μπορεί να αντιληφθεί την αξία της επανάληψης με πολλούς τρόπους, όπως, για παράδειγμα, να το αφήσετε να μελετήσει μόνο του κι έπειτα να του δώσετε τον ρόλο του δασκάλου!

Ειδικότερα, αφού ολοκληρώσει το διάβασμά του, ζητήστε του να σας «διδάξει» όσα έμαθε παίζοντας το παιχνίδι του δασκάλου και του μαθητή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επαναλάβει το μάθημά του, ενώ παράλληλα θα διαπιστώσει τι πραγματικά θυμάται και τι όχι.

Εξίσου καλή ιδέα είναι να προτείνετε στο παιδί να γράψει σε post-it όσα σημεία του μαθήματός του είναι πολύ δύσκολο να θυμάται και να τα κολλήσει σε διάφορα μέρη του σπιτιού από τα οποία περνά συχνά. Με τον τρόπο αυτό θα του αποτυπωθούν στη μνήμη!

Mε τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη ενθάρρυνση από τους γονείς, το παιδί θα μάθει να διαβάζει μόνο του και να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και ικανότητες.

(Πηγή: mama365.gr)

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ