Τηλεδιάσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, και του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, κ. Ιάσονα Πιπίνη, με Επίτιμους Προξένους της Ελλάδας στη Λατινική Αμερική
Τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και τις δυνατότητες που θα προσφέρει η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, στους Επίτιμους Προξένους της Ελλάδας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Την τηλεδιάσκεψη διοργάνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, κ. Ιάσων Πιπίνης.
Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν 12 Επίτιμοι Πρόξενοι της χώρας μας στη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα σε Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μπαχάμες, Νικαράγουα, Ονδούρα και Παναμά, καθώς και οι πρέσβεις της χώρας σε Μεξικό, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Περού και Κούβα. «Η διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Λατινική Αμερική, σε πολλούς τομείς, είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπου μάλιστα διαβιούν μεγάλες ελληνικές κοινότητες», τόνισε ο κ. Πιπίνης, προσθέτοντας πως «επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική».
«Οι βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος για το 2022 βρίσκουν την Ελλάδα μια ισχυρή και εξωστρεφή χώρα που συνδιαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις», επεσήμανε ο κ. Χρυσουλάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «έχει λόγο και άποψη σε κάθε πολυμερές φόρουμ, είναι σε θέση να καινοτομεί, να δείχνει τον δρόμο και να βρίσκεται μπροστά από άλλες χώρες σε ευρωπαϊκές συζητήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, αλλά και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών».
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας μιλώντας για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην «αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής», τονίζοντας πως «είναι μέσα στις προτεραιότητες μας». Επισήμανε δε, πως «ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης συνίσταται σε μια πολιτική με ευρωπαϊκό πυρήνα, στη βάση της οποίας αναπτύσσονται παράλληλα σχέσεις με κάθε διεθνή εταίρο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το αμοιβαίο συμφέρον».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χρυσουλάκης στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χώρας και στην οικονομική διπλωματία, τονίζοντας «την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, καθώς και στην ανάγκη οι διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο το 2022».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασαν οι Επίτιμοι Πρόξενοι για το στρατηγικό σχέδιο δημόσιας διπλωματίας που, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, όπως επίσης για τα έργα ψηφιοποίησης των διαδικασιών του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και για την Υπηρεσία MyConsulLive, που ήδη λειτουργεί και δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις μέσω βιντεοκλήσης με αρμόδιο προξενικό υπάλληλο.
Στις τοποθετήσεις τους οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αναγνώρισαν μεταξύ άλλων, το «έμπρακτο ενδιαφέρον», όπως τόνισαν, της ελληνικής κυβέρνησης για την περιοχή. Έκαναν λόγο για ανάγκη προώθησης του ελληνικού τουρισμού, αλλά και της ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με έμφαση στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών. Ζητήθηκε, επίσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής MyConsulLive και από τα Άμισθα Προξενεία. Οι Επίτιμοι Πρόξενοι διαβεβαίωσαν τον κ. Χρυσουλάκη και τον κ. Πιπίνη σχετικά με τα φιλελληνικά αισθήματα των λαών της Λατινικής Αμερικής. Οι ιδιαίτερα θετικές αυτές σχέσεις μπορούν να συσφιχθούν περαιτέρω με τη διατήρηση της επικοινωνίας της Αθήνας με τους Επίτιμους Προξένους στη Λατινική Αμερική, αλλά και μέσω της οικοδόμησης δικτύου επαφών μεταξύ τους για επίτευξη βραχυπρόθεσμων κοινών στόχων, αλλά και μακροπρόθεσμων στρατηγικών επιδιώξεων.