Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε με ομιλία του στη φετινή Ετήσια Ολομέλεια της Λέσχης της Βενετίας -το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων για θέματα διεθνούς επικοινωνίας- η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.
Ο κ. Χρυσουλάκης, μιλώντας διαδικτυακά σε πάνελ με θέμα την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε στις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τονίζοντας με ποιον τρόπο η εικόνα της χώρας μας αναβαθμίζεται διεθνώς μέσα από τις δράσεις αυτές.
Ο Γενικός Γραμματέας στην παρέμβασή του επεσήμανε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Αναφέρθηκε στη δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απόφαση η οποία αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης στο περιβάλλον, καθώς και στην προετοιμασία του Κλιματικού Νόμου, ο οποίος θέτει δεσμευτικούς και μετρήσιμους στόχους για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρωτοβουλία η οποία έχει υιοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη της Αθήνας για την προστασία της Μεσογείου, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Γενικός Γραμματέας έιξε, επίσης, το θέμα της στρατηγικής για τη σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους και ενεργειακά αυτόνομους προορισμούς παρουσιάζοντας τις περιπτώσεις της Αστυπάλαιας και της Χάλκης, όπου συνεργάστηκαν αποτελεσματικά φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Χρυσουλάκης στο σημείο αυτό τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, ιδίως στις περιπτώσεις που η πράσινη μετάβαση επηρεάζει τη ζωή και την εργασία τους, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες που προσφέρει η πράσινη οικονομία για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, τέλος, στον ρόλο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αναφορικά με την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις δράσεις της χώρας στα θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο μέσα από τις κεντρικές υπηρεσίες της, όσο και μέσω του δικτύου των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.