Η πρώτη κίνηση για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική πλευρά με τις διπλωματικές κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, τις αποστάσεις που πήραν οι ΗΠΑ για τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, αλλά και η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, έφεραν σε δύσκολη θέση την Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει θέμα διαλόγου και συνεργασίας με την Ελλάδα.
Το επόμενο βήμα πλέον ανήκει στην Άγκυρα που καλείται να αποδείξει πως επιθυμεί την αποκλιμάκωση με την χώρα μας, σταματώντας τις προκλήσεις και τις συνεχείς απειλές. Στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα αυτή της συνομιλίας, καθώς στα μέσα Ιανουαρίου είχε επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και ένα μήνα μετά η Άγκυρα έστειλε χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο προκειμένου να περάσουν στα ελληνικά σύνορα.
Αν και ο Τούρκος Πρόεδρος είχε διαμηνύσει πως δεν θα σηκώσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άφησε για μια φορά ακόμη στην άκρη τις απειλές και συνομίλησε συνολικά για περίπου μία ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό με τους δύο άντρες να έχουν δίπλα τους διερμηνείς. Μπορεί οι δύο άντρες να μην μπήκαν στα "καυτά" θέματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και να μίλησαν για την πανδημία και το άνοιγμα των συνόρων, ωστόσο το σημαντικό είναι πως άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας είχε υποστηρίξει πως όποιες διαφορές υπάρχουν με την Τουρκία θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου. Γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούσε να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίες με την γειτονική χώρα οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν διακοπή με ευθύνη της Άγκυρας με τις συνεχείς προκλήσεις και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφωνικό ραντεβού κλείστηκε απευθείας από το διπλωματικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και την διευθύντρια Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
Crash – test στις 2 Ιουλίου με την Αγιά Σοφιά
Το πόσο η Άγκυρα πιστεύει στην αποκλιμάκωση των σχέσεων με την χώρα μας θα φανεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα αποφασίσει για την Αγιά Σοφιά. Στην περίπτωση που το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιά και σύμβολο του χριστιανισμού μετατραπεί σε τζαμί τότε αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Αντιθέτως αν δεν αλλάξει δηλαδή το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα τότε αυτό θα σημαίνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα.
Ωστόσο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχει βαρύνει αρκετά καθώς οι προκλήσεις της Άγκυρας έχουν επεκταθεί σε αρκετά μέτωπα. Η αρχή έγινε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, ακολούθησαν τα επεισόδια στον Έβρο, στην συνέχεια οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με την Αγιά Σοφιά και την μετατροπή της σε Τζαμί και ολοκληρώθηκαν με τα σχέδια της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Όλο αυτό το διάστημα ήταν καθημερινό φαινόμενο οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά αλλά και οι πολεμικές ιαχές των αξιωματούχων της Άγκυρας.
Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος λόγω του ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει στην Λιβύη έχει ανοίξει μέτωπα σχεδόν με όλες τις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Ακόμα και με την Μόσχα που ήταν αρκετά κοντά το τελευταίο διάστημα. Ιδιαιτέρως αρνητικό είναι το κλίμα με την Γαλλία και την Αίγυπτο, διστακτική είναι η Ιταλία, σαφείς αποστάσεις έχουν πάρει οι Βρυξέλλες, ενώ η μόνη συμμαχία που φαίνεται να έχει είναι οι προσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον Ντόναλντ Τράμπ αλλά όχι και με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Πίσω από την πιθανή αλλαγή στάσης της Τουρκίας, αναλυτές βλέπουν τον Ταγίπ Ερντογάν να θέλει να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου θέτοντας την δική της ατζέντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, με κυριότερο στόχο την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο. Το ζήτημα είναι αν θα αποδεχθεί η Άγκυρα πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ κάτι που αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή τάσσεται υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. "Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Και με αυτήν την προϋπόθεση εμείς -πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας- είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία τη μόνη διαφορά, την οποία έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών"
thetoc.gr