Mπαίνοντας στην τελική ευθεία για την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά δεσμά των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας, οι χειρισμοί πλέον γίνονται χειρουργικοί.
Aπό τη μια, θα πρέπει να διασφαλιστεί η μετάβαση στην επόμενη ημέρα με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και, από την άλλη, θα πρέπει το δίχτυ προστασίας να καλύπτει, πλέον, στοχευμένα κλάδους ή ακόμα και επιχειρήσεις.
Ο «λογαριασμός» της πανδημίας, από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα, ανέβηκε στα περίπου 38 δισ. ευρώ, ωστόσο το κόστος θα φτάσει στα 40 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέσα στις επόμενες 45 ημέρες θα ενεργοποιηθούν νέα μέτρα στήριξης έως 2 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος αυτού του «πακέτου» θα είναι το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ήδη ανακοινώθηκε για τις επιχειρήσεις εστίασης. Το κονδύλι, που θα εξασφαλιστεί από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι υπάρχουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για το πώς θα προσδιοριστεί το προς επιδότηση αντικείμενο.
500 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών
Στην εστίαση, το «πακέτο» των 330 εκατ. ευρώ θα πρέπει να απορροφηθεί αποκλειστικά για αγορές πρώτων υλών, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει για τα καταλύματα. Ενα από τα σενάρια που μελετώνται είναι η επιδότηση δαπανών προμηθειών σε ποσοστό επί του τζίρου του 2019, ωστόσο επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι θα πρέπει να καλυφθεί και το κόστος των αναγκαίων ανακαινίσεων, το οποίο συνήθως καλύπτεται από τις προκαταβολές των tour operators, αλλά φέτος κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
Τα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης από τον ΣΕΤΕ επιβεβαιώνουν αυτήν τη δυσκολία, ωστόσο οι ίδιες αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν εγκαίρως, πριν από το άνοιγμα του τουρισμού, στα μέσα Μαΐου. Κλείνοντας ο Απρίλιος και μπαίνοντας ο Μάιος, η αγορά θα δεχθεί νέες ενέσεις ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 7, από την οποία δεν προσδοκά μόνο ο τουρισμός, αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι, κυρίως το λιανεμπόριο, που σήκωσε, μεν, ρολά, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί με το «καλημέρα» στις τρέχουσες υποχρεώσεις.
40 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει ο λογαριασμός της πανδημίας
Αυτός ο γύρος θα μοιράσει 500 εκατ. ευρώ σε χαμηλότοκα (γύρω στο 2%) κρατικά δάνεια και άλλα 500 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις, με όρους πιο χαλαρούς από την επιστρεπτέα 6.
«Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην επιστρεπτέα 6, επειδή δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενισχύοντας, έτσι, την αίσθηση στην αγορά ότι αυτός ο γύρος επιστρεπτέας είναι του λιανεμπορίου. Σημειωτέον ότι στην επιστρεπτέα 7 δεν θα ισχύσει το κριτήριο τζίρου για τις νέες επιχειρήσεις.
«Διορθώσεις»
Στο πλάνο των 45 ημερών κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών με άλλα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα μοιραστεί οριζόντια, αλλά έρχεται για να διορθώσει αδικίες και κενά όλων των εργαλείων που έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Αυτή και μόνο η πρόβλεψη «φωτογραφίζει» τον κλάδο του
τουρισμού, αλλά και κομμάτια του λιανεμπορίου, όπως η ένδυση - υπόδηση, αλλά και επιχειρήσεις εστίασης σε συγκεκριμένες περιοχές, π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, όπου η απουσία τουριστών βύθισε τον τζίρο τους έως και 80%.
Αυτονόητο είναι ότι και τον Μάιο θα συνεχιστούν τα... συνήθη μέτρα στήριξης, αν και διαφοροποιημένα, καθώς δεν θα έχουν τον ίδιο οριζόντιο χαρακτήρα. Η «ομπρέλα» προστασίας θα παραμείνει ανοιχτή πάνω από δραστηριότητες που θα είναι κλειστές, ωστόσο η λίστα των πληττομένων θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς.
Με αυτά τα δεδομένα, οι κλειστές επιχειρήσεις και οι πληττόμενες -με βάση επικαιροποιημένο κριτήριο τζίρου- θα συνεχίσουν να έχουν «κούρεμα» ενοικίου, αναστολές δόσεων φορολογικών - ασφαλιστικών ρυθμίσεων και δικαίωμα αναστολής συμβάσεων εργασίας, με πρόθεση, όμως, του οικονομικού επιτελείου να στρέψει αυτές τις επιχειρήσεις στη «ΣυνΕργασία», για την οποία αντλήθηκαν άλλα 2,5 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι το «πακέτο» για τον Μάιο θα φτάσει στα 500-600 εκατ. ευρώ.
Ο άσος στο μανίκι του υπουργού Οικονομικών για τον Μάιο είναι ένας νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής. Το σενάριο αυτό επί του παρόντος δεν είναι το βασικό, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμοι να το ενεργοποιήσουν με μια «δύναμη πυρός» 500-800 εκατ.ευρώ, αν κριθεί αναγκαίο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 10/4