Ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων, που φέρνει το φθινόπωρο, αναζητεί η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις στο “καλάθι της νοικοκυράς” (και του νοικοκύρη) και οι λογαριασμοί- φωτιά της ΔΕΗ εγκυμονούν πολύ πιο σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους από τα ευτράπελα του ανασχηματισμού με το ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Το θέμα των ανατιμήσεων συζητήθηκε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε την κατάσταση όσον αφορά στα βασικά αγαθά, όπου αναμένεται κύμα ανατιμήσεων λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, του πληθωρισμού και του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25%.
Ο δε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε για τον κίνδυνο αυξήσεων έως και 50% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο, λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Και μάλιστα μετά από ένα καλοκαίρι με απανωτούς καύσωνες, που ανάγκασε όλο και περισσότερα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν κλιματιστικό. Και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τονίστηκε συνεπώς η ανάγκη να ληφθούν μέτρα “με κοινωνικό πρόσημο” για να στηριχθούν οι πλέον αδύναμοι πολίτες, αλλά και για την αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας. Και αυτό καθώς τους πολίτες δεν ενδιαφέρει εάν οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και σε είδη πρώτης ανάγκης είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά πως θα βγάλουν ένα χειμώνα, που αναμένεται ακόμη πιο δύσκολος, δεδομένου ότι εφόσον δεν γίνει ξανά lockdown δεν θα υπάρχουν ούτε επιστρεπτέες προκαταβολές, ούτε αναστολές εργασίας.
Κάτι τέτοιο άλλωστε δε θα το “σήκωνε” η οικονομία, ενώ οι συνέπειες σχεδόν ενάμιση χρόνου περιορισμών φαίνονται ήδη. Για αυτό και ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας και με τους αρμόδιους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η αγορά δεν πρέπει να βρεθεί ξανά σε συνθήκες lockdown.
Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να τα ποντάρει στην αύξηση των εμβολιασμών έστω και την ύστατη ώρα.
Καλά νέα στο μεταναστευτικό
Υπάρχει όμως και ένα “καλό νέο” για την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η επάνοδος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, το 2020 οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου μειώθηκαν κατά 93% σε σχέση με το πολύ δύσκολο 2019 και το 2021 σημειώθηκε επιπλέον μείωση 25%.
news247.gr