"Χειρόφρενο" τράβηξε στη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν, πότε προτίθεται να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο. "Μην βάζουμε το κάρο πρώτα από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, και μετά θα μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα", είπε ο πρωθυπουργός, απομακρύνοντας το σενάριο να παρουσιαστούν σύντομα οι διατάξεις του στο υπουργικό συμβούλιο.
"Να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε"
Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, τι προβλέπουν και πού αποσκοπούν. Και δεν είναι μόνο οι πολίτες που δεν ξέρουν, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με πολλούς "γαλάζιους" να έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα το ψηφίσει, γνωρίζοντας τις συνέπειες για έναν υπουργό, που δεν είναι άλλες από την παραίτηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διαφωνεί, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης διαχώρισε τον γάμο από την τεκνοθεσία, δείχνοντας να βάζει λίγο νερό στο κρασί του, αν και γάμος χωρίς παιδιά από κοινού, δεν νοείται, όπως λένε όλοι οι νομικοί.
Και με την κοινή γνώμη τι γίνεται; Όσο και αν η κυβέρνηση υποστηρίζει μέσω του Παύλου Μαρινάκη ότι το σχέδιο νόμου θα έρθει, παρά το πολιτικό κόστος, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ενδιαφέρονται για το κόστος ενός νομοσχεδίου, όταν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι σε μεγάλο βαθμό συντηρητικοί, όταν στις δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι είναι διχασμένοι και μάλλον αρνητικοί στην τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, όταν η Εκκλησία διακηρύσσει με πάθος και με εγκυκλίους από την Ιερά Σύνοδο, ότι μία τέτοια νομοθέτηση τη βρίσκει κάθετα αντίθετη.
Μάλιστα προ ημερών, ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος έκανε λόγο για "σύγχρονους Ηρώδεις", αναφερόμενος σε όσους δρομολογούν αυτήν την νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά θα αποκτήσουν ψυχολογικά προβλήματα.
Όλοι οι παραπάνω πρέπει να ενημερωθούν για τις διατάξεις και τους σκοπούς του νομοσχεδίου, ενώ οι βουλευτές πρέπει επιπλέον να πεισθούν για τα οφέλη του -κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά- για να μπορέσουν να το υπερασπιστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και τελικά να το ψηφίσουν.
Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, βαθιά γνώση του δικαίου και της εφαρμογής του σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά πάνω από όλα απαιτεί κοινωνική ζύμωση, που χρειάζεται χρόνο. Για αυτούς τους λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβασε… ρυθμούς, ζητώντας να κλείσει προς το παρόν η συζήτηση για το επίμαχο σχέδιο νόμου, το οποίο πάντως προετοιμάζεται, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει την επιστημονική άποψη των ειδικών.
thetoc.gr