Η πρόθεση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο συμβάσεις εργασίας προσωπικού στο Hotspot Λέρου, προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης και Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης. Η Ερώτηση κατατέθηκε στις 29 Ιουλίου και απευθυνόταν στους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κικίλια και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Θάνο Πλεύρη.
Συμφώνως με την απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πρόθεση του είναι η ανανέωση για ένα έτος των συμβάσεων προσωπικού που λήγουν 31/12/2025, όσο και γι΄αυτές που λήγουν 31/03/2026.
Συγκεκριμένα:
· 15 υπάλληλοι ΙΔΟΧ της ΣΟΧ 2020, με συμβάσεις που λήγουν στις 31/12/2025, θα δουν τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται για ακόμη ένα έτος.
- 17 υπάλληλοι ΙΔΟΧ της ΣΟΧ 2017, με συμβάσεις που λήγουν στις 31/03/2026, θα έχουν επίσης ανανέωση για έναν χρόνο.
Η δέσμευση αυτή αφορά συνολικά 32 εργαζόμενους, που υπηρετούν στο πεδίο εδώ και χρόνια, πολλοί εξ αυτών από το 2017 και το 2018, συμβάλλοντας καθοριστικώς στη λειτουργία της Δομής. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπ. Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης υπογράμμισε πως η πίεση του ΠΑΣΟΚ έφερε αποτέλεσμα, όμως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό: οι εργαζόμενοι αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας, εξαρτώμενοι από συνεχείς παρατάσεις, χωρίς μια θεσμικά κατοχυρωμένη προοπτική και χωρίς αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς τους.
Για την αιφνιδιαστική αποχώρηση της γερμανικής αποστολής της Frontex από τη Λέρο σε απάντηση του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε ότι «είναι προσωρινή», καθώς «αποτέλεσε απόφαση του Αρχηγείου της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας». Αναφορικώς με την επιστροφή στης το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής σημειώνει πως η επιστροφή της αποστολής της Frontex στη Λέρο «αναμένεται περί τις αρχές Σεπτεμβρίου».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπ. Πολιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης μετά τις απαντήσεις των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε τα εξής:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε, μετά από κοινοβουλευτική πίεση, να δώσει απαντήσεις τόσο για τις συμβάσεις του προσωπικού στο Hotspot όσο και για την αιφνιδιαστική αποχώρηση της Frontex. Είναι θετικό ότι ανακοινώθηκε η πρόθεση ανανέωσης των συμβάσεων και ότι η επιστροφή της γερμανικής αποστολής της Frontex αναμένεται στις αρχές του μήνα.»