Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ιωάννης Σαρμάς: Aπό την Κω ο επόµενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός (;)

27/12/2022
481 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Από τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Τόσο προσδιόρισε το χρονικό διάστημα που η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση το 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα σε συνάντηση με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.

  Αυτή είναι η περίοδος που θα μεσολαβήσει μεταξύ των επόμενων εθνικών εκλογών και των μεθεπόμενων και αφού στο ενδιάμεσο θα έχουν επιστρέψει τις διερευνητικές εντολές οι αρχηγοί των τριών πρώτων πολιτικών κομμάτων.

  Το πρόσωπο, συνεπώς, που θα σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας εν μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων -όπως το έκαναν ο Π. Πικραμμένος το 2012 και η Βασιλική Θάνου το 2015- θα είναι ο αρχαιότερος (ως είθισται) πρόεδρος από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή εν προκειμένω ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Ο έμπειρος Δωδεκανήσιος δικαστικός θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

 

Από την Κω

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ι. Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, σπουδάζοντας στη Νομική Αθηνών, όπου μάλιστα ολοκλήρωσε τις σπουδές του πρώτος στη σειρά του. Με υποτροφία από την κυβέρνηση της Γαλλίας, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ-Σορβόννη στο Ποινικό Δίκαιο, μετά στο Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και κατόπιν στα Δημόσια Οικονομικά.

 

Στη Γαλλία

Συνέχισε, δε, να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο δικαστικό σώμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ως εισηγητής) το 1987 και συνέχισε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1993, χαράσσοντας μια πλούσια διαδρομή: Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόεδρος του πρώτου τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (γεωργία και αγροτική ανάπτυξη), μέλος και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της Europol, ενώ δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. 

 

 Εχει, δε, σημαντικό συγγραφικό έργο, τόσο στα ελληνικά όσο και στα γαλλικά και τα αγγλικά. Το 2019 επελέγη πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τετραετή θητεία.

 

Οργανωτικός

Κατά την προεδρία του η Βουλή ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τους νόμους 4700/2020 (Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 4820/2021 (Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), την «πατρότητα» των οποίων έχει ουσιαστικά ο κ. Σαρμάς. Οργανωτικός και μεθοδικός -προσόντα που σίγουρα θα αποδειχθούν πολύτιμα στην αναμενόμενη θητεία του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού-, ο κ. Σαρμάς ανέλαβε πρόεδρος του τρίτου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών) το 2014, με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007! Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες περίπου 6.000 στη θητεία του.

 

Περιορίστηκαν αισθητά

Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και τη λεγόμενη «πιλοτική δίκη», οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιοριστεί σήμερα σε λιγότερες από 8.500, σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμματείας.

 

 *Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 23 Δεκεμβρίου 2022.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Ανώνυμος
Ανώνυμος 28/12 - 17:44
Νεοδημοκρατης
Και πως να συνεννοηθούμε με αυτούς τους επικίνδυνους κ.Χ"Νικολάου; Όταν ψήφισαν ένα εκλογικό σύστημα με σκοπό την ακυβερνησία της χώρας;Θα συμφωνήσουν να παραμείνουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας; Σίγουρα ο Ερντογάν ίσως και να μην θέλει να κάνει εκλογές.Εμεις όμως θα έχουμε έστω και μια φορά τα τελευταία χρόνια εθνική ομοψυχία;Με αυτήν την εθνικά επικίνδυνη αντιπολίτευση δεν είναι για να παίζει ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η ΝΔ.Πιστευω ότι κάτι θα σκεφτεί έως τότε.....
miranta
miranta 28/12 - 14:42
Βασικα
Απλά επειδή ο Τσιπρας θέλει να παίξει την τύχη της χώρας στα ζαριά.Να καθυστερήσει για ένα μήνα τον αφανισμό του αδιαφορώντας για την Ελλάδα.Ξεφτηλες μέχρι το τέλος
Χατζηνικολαου Σπυρος
Χατζηνικολαου Σπυρος 28/12 - 04:54
Σφαλμα
Μέγα εθνικό εγκλημα να έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν τις τουρκικές εκλογές , δηλ πόσο μυαλό θέλει να το πει κάποιος?

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ