Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μ. Κόνσολας: Το πιο μεγάλο πρόβλημα η διάβρωση των ακτών - Το 31% των παραλιών με άμμο δεν θα υπάρχουν το 2050

12/09/2023
99 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Με παρέμβασή του σε τρεις Υπουργούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναδεικνύει το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και της σταδιακής εξαφάνισης των παραλιών με άμμο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν τη δύναμη της θάλασσας ως προς τη διάβρωση των ακτών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, το 31% των παραλιών με άμμο θα έχει εξαφανιστεί έως το 2050, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην εικόνα των νησιωτικών περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Ουσιαστικά οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν τη δύναμη της θάλασσας ως προς τη διάβρωση των ακτών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις  σε περιβαλλοντικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών.

Μάλιστα αναφέρεται σε παρεμβάσεις, όπως:

- Ειδικές ακτομηχανικές μελέτες σε όλες τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

- Νέοι κανόνες για την ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές.

- Παρεμβάσεις στη θάλασσα (είτε με ακτόλιθους ή με άλλους φυσικούς τρόπους) για να περιοριστεί η επέκταση της στην ξηρά.

- Παρεμβάσεις στις αμμώδεις παραλίες με την προστασία και καλλιέργεια της φυσικής βλάστησης με τις αμμοθίνες που εμποδίζουν τη διάβρωση και την εξαφάνιση των παραλιών με άμμο.

Ο Μάνος Κόνσολας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, θα φέρει το ζήτημα στην Επιτροπή καλώντας μάλιστα και τους συναρμόδιους υπουργούς.


Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

ΘΕΜΑ: «Διάβρωση ακτών και εξαφάνιση των παραλιών με άμμο στις νησιωτικές περιοχές»


Κύριοι Υπουργοί,


Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιταχύνουν τις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών σύμφωνα με μελέτη αλλά και επισημάνσεις του ΕΚΠΑ.

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής οδηγεί και σε αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και της στάθμης της θάλασσας που οδηγεί σε διάβρωση των ακτών.

Ουσιαστικά, οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν τη δύναμη της θάλασσας ως προς τη διάβρωση των ακτών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Για την Ελλάδα, το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι μείζον ζήτημα, αφού στις παράκτιες περιοχές καταγράφεται η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, το 31% των παραλιών με άμμο θα έχει εξαφανιστεί έως το 2050, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην εικόνα των νησιωτικών περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η διάβρωση των ακτών και η εξαφάνιση παραλιών που θα κατακλυστούν από τη θάλασσα συνεπάγεται συγκεκριμένες και κυρίως αρνητικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι σαφές ότι απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών.

Απαιτείται διϋπουργική συνεργασία που θα εκφραστεί με παρεμβάσεις όπως:

- Ειδικές ακτομηχανικές μελέτες σε όλες τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

- Νέοι κανόνες για την ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές.

- Παρεμβάσεις στη θάλασσα (είτε με ακτόλιθους ή με άλλους φυσικούς τρόπους) για να περιοριστεί η επέκταση της στην ξηρά.

- Παρεμβάσεις στις αμμώδεις παραλίες με την προστασία και καλλιέργεια της φυσικής βλάστησης με τις αμμοθίνες που εμποδίζουν τη διάβρωση και την εξαφάνιση των παραλιών με άμμο.


Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί


1. Είναι στις προθέσεις τους μια ευρεία διυπουργική συνεργασία για την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών και η σταδιακή εξαφάνιση των παραλιών με άμμο;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 13/09 - 14:05
Μέχρι το 2050
Έτσι όπως πάτε την χώρα δεν θα υπάρχει κολυμπήθροξυλο ούτε πόμολο γιατί θα τα έχετε φάει όλα εκεί στην ΝΔ με τον Μητσοτάκη που αγαπιέται...
Μιχάλης  Γαλουζής
Μιχάλης Γαλουζής 12/09 - 18:41
Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε
Έτσι που πάμε η Ελλάδα σαν κράτος δεν θα υπάρχει το 2050

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ