Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς της Λεπέν στις γαλλικές εκλογές – Κέρδισε με 33% των ψήφων, 3ος ο Μακρόν με 20%

01/07/2024
48 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.

Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό της προσκείμενης στον πρόεδρο Μακρόν παράταξης, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και "η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού" θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν "έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας".

"Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας" είπε ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας.

"Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Έθνικο Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα" είπε ο Ατάλ.


Μελανσόν: Βαριά ήττα Μακρόν

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στην οποία η πλειοψηφία του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου, έγινε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελεί μια "βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα" για τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

"Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (...) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας", δήλωσε ο Μελανσόν.

"Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή", δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.


"Μεγάλο συνασπισμό" κατά της Λεπέν ζητά ο Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν "μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων" στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN).

"Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (...) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση", ανέφερε ο Μακρόν.

"Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο", πρόσθεσε.


Οι "τριγωνικές" και οι στρατηγικές

Για να κερδίσει μία από τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση από τον α' γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το ινστιτούτο Ipsos προχώρησε στην εκτίμηση ότι θα εκλεγούν από 65 έως 85 βουλευτές από αυτή την Κυριακή ενώ στον β’ γύρο θα γίνουν από 285 μέχρι 315 "τριγωνικές" αναμετρήσεις.

Ο συνδυασμός της υψηλότερης συμμετοχής από τη δεκαετία του 1980 και λιγότερων υποψηφίων – 4.011 έναντι 6.290 το 2022 – από μόλις τρία κύρια στρατόπεδα (αριστερά, κέντρο και άκρα δεξιά) – σημαίνει ότι ο β' γύρος θα διεξαχθεί σε αριθμό ρεκόρ "τριγωνικών" αναμετρήσεων.

Θεωρητικά, οι αναμετρήσεις με τρεις υποψηφίους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του πρώτου κόμματος - εν προκειμένω του "Εθνικού Συναγερμού- επειδή η ψήφος της αντιπολίτευσης είναι μοιρασμένη. Όμως το τοπίο ενδεχομένως να αλλάξει σημαντικά καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι υποψήφιοι να αποσυρθούν ενώ ίσως κάποιοι άλλοι να μην ακολουθήσουν τις προτροπές των κομμάτων τους.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ