Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν θα δημιουργηθεί κλειστή δομή στη Ρόδο

28/11/2024
111 Εμφανίσεις
4 Σχόλια

Θα δημιουργηθεί χώρος φύλαξης για όσους μετανάστες αποβιβάζονται στο νησί

Στο ζήτημα της καλύτερης φύλαξης των συνόρων και στον φράχτη στον Έβρο, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Σήμερα”.

Παράλληλα, μίλησε για το ζήτημα με τη διερμηνεία και τα οικονομικά του Υπουργείου, σημειώνοντας ότι δρομολογείται λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε:

Στο νέο ναυάγιο της Σάμου και τους διακινητές: “Πάντα εκτιμάται ότι ρόλο παίζουνε και οι κακές καιρικές συνθήκες, όσο να’ ναι, αργά τον Νοέμβριο, όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκέμβρη, χειροτερεύει ο καιρός στα πέλαγα και επομένως γίνεται πιο ριψοκίνδυνη όλη αυτή η δραστηριότητα που διενεργείται από εγκληματικές οργανώσεις, τις οργανώσεις των διακινητών. 

Οι άνθρωποι αυτοί φέρουν την ευθύνη να στοιβάζουν σε σκάφη μεγάλο αριθμό ανθρώπων για να τους μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά και παιδιά. Και σε αυτές τις καιρικές συνθήκες οι πιθανότητες ενός ατυχήματος, ενός ναυαγίου με θανάτους, με πνιγμούς στη θάλασσα είναι αυξημένες. Για αυτό και λέμε από την αρχή ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών οργανώσεων, των διακινητών. Οι διακινητές δεν έχουν τύψεις συνειδήσεως, ούτε ενδοιασμούς. Εξάλλου κερδίζουν απ’ αυτό”.

Στη δημιουργία χώρου φύλαξης στη Ρόδο: “Όχι, για κλειστές δομές δεν έγινε λόγος, δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί κλειστή δομή στη Ρόδο ή κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως σε άλλα νησιά. Η σκέψη για την οποία κάνουμε λόγο και είμαστε σε φάση σχεδιασμού τώρα είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φύλαξης έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι όταν έρχεται μεγάλος αριθμός, όταν αποβιβάζονται στη Ρόδο και συλλαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές, να κρατούνται. 

Γιατί υπό κράτηση είναι, δεν έχει μπει ακόμα στη συζήτηση οι διαδικασίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι υπό κράτηση, γιατί έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα από τις αρμόδιες αρχές, λιμενικό ή ελληνική αστυνομία. Επομένως, αυτό που κάνουμε, είναι ένας χώρος προσωρινής κράτησης, μέχρι να προωθηθούν στα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας κάποιες τοποθεσίες και τις μελετάμε.

 Πρέπει να γίνει, αλλιώς θα επαναλαμβάνονται σκηνές όπου αυτοί οι άνθρωποι θα περιφέρονται ανεξέλεγκτοι μέσα στη Ρόδο, θα δημιουργείται μία αρνητική εικόνα, όπως έγινε την περίοδο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, τότε είχε γεμίσει το νησί. Αποφορτίστηκε, μεταφέρθηκαν σταδιακά αλλού, αλλά ασφαλώς επειδή το φαινόμενο έχει μία διάρκεια, δηλαδή συνέχεια θα μπαίνουν και θα συλλαμβάνονται, και επομένως πρέπει να κρατούνται κάπου μέχρι να προωθηθούν για καταγραφή και ταυτοποίηση. Μελετάμε και πρέπει να υλοποιήσουμε, αλλά έχω πει κιόλας επίσης ότι αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Είμαστε σε συνεννόηση με την περιφέρεια, με την δημοτική αρχή, τους τοπικούς φορείς”.


Στο ζήτημα με τη διερμηνεία και τα οικονομικά του Υπουργείου: “Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη διερμηνεία, διότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί η παράταση της σύμβασης με την αρμόδια μη κυβερνητική οργάνωση, όμως αύριο, ημέρα Παρασκευή, θα αποσταλεί η πρόσκληση προς την ΜΚΟ από το Υπουργείο για να υπογράψει αυτή την παράταση της σύμβασης. Επομένως δρομολογείται η λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. 

Οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες, τις λύσαμε ή τις λύνουμε, στο τελευταίο στάδιο είναι. Και η ΜΚΟ, η οποία θέλει να βρεθεί λύση, έχει ήδη προωθήσει ένα μικρό αριθμό εθελοντών διερμηνέων στο πεδίο. Ήδη υπήρχαν περίπου 60 διερμηνείς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου για να καλύπτουν κάποια κενά. Είναι γεγονός όμως, ότι αν δεν έχει αναπτυχθεί ο πλήρης αριθμός που προβλέπεται στα κέντρα υποδοχής, και κυρίως στις υπηρεσίες του ασύλου, γύρω στους 300-400 για να καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες, γιατί ξέρετε, είναι πολλές οι γλώσσες τις οποίες πρέπει να γνωρίζει κανείς προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα όλων αυτών.

 Εκτιμάμε ότι με την πρόσκληση του υπουργείου προς τον φορέα, αυτόν θα πέσουν υπογραφές γρήγορα και θα λυθεί αυτό το πρόβλημα”.

Στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές: “Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στις 27 με 27,5 χιλιάδες σε όλες τις δομές. Είναι αυτοί που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα και φιλοξενούνται στις δομές, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να καταγραφούν, να καταθέσουν αιτήσεις για άσυλο, οι περισσότεροι αυτό κάνουν. Επιστροφές γίνονται αποσπασματικά, σε κάποιους που δεν δικαιούνται πλέον άδεια διαμονής στη χώρα, δεν δικαιούνται ταξιδιωτικών εγγράφων για να ταξιδέψουν εκεί που εξαρχής ήταν ο αρχικός προορισμός, δηλαδή προς την Βόρεια Ευρώπη. Η διαδικασία απονομής ασύλου δεν είναι απλή διαδικασία. Κατατίθεται, γίνεται μία συνέντευξη. Αποφαίνεται η υπηρεσία αν πρέπει να δοθεί το άσυλο, δηλαδή αν πρέπει να χαρακτηριστεί πρόσφυγας ο αιτών. Αν απορριφθεί υπάρχει και δεύτερος βαθμός που εξετάζει αυτές τις αιτήσεις. 

Επομένως χρειάζεται χρόνος και για τον χρόνο αυτό όλοι αυτοί πρέπει να φιλοξενούνται στις δομές, σε αυτό το οργανωμένο σύστημα που έχει αναπτύξει η χώρα από τότε που ανέκυψε με αυτή την σφοδρότητα το πρόβλημα περί το 2015 – 16, έκτοτε πέρασε πολύς χρόνος. Έχουμε αυτό το σύστημα πλέον, είναι σύστημα, θα έλεγα πρότυπο για την Ευρώπη. 

Οι επιστροφές είναι λίγες ασφαλώς και τώρα μπαίνει πανευρωπαϊκά το θέμα των επιστροφών και καλό είναι αυτά τα θέματα να τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, είναι πρόβλημα της Ευρώπης, άρα τα προβλήματα της Ευρώπης απαιτούν και ευρωπαϊκές λύσεις. Οι συνθήκες σίγουρα δεν κατατείνουν προς τη μείωση των ροών, μάλλον προς την αύξηση τους, με όλη αυτή τη γεωπολιτική αναταραχή που υπάρχει κυρίως στη Μέση Ανατολή με εν εξελίξει πολέμους και τα λοιπά”.

Στο ζήτημα καλύτερης φύλαξης των συνόρων και τον φράχτη στον Έβρο: “Η φύλαξη των συνόρων μπαίνει πολύ δυνατά πλέον στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ιδίως από το επόμενο διάστημα, από 1 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει η Πολωνία που έχει και αυτή ειδικό ενδιαφέρον να εντείνει την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων σαν χώρα που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό σύνορο και η Πολωνία και εμείς ασφαλώς και μάλιστα, προ ημερών, στην συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου όπου συζητείται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέφθηκε για πρώτη φορά η χρηματοδότηση υποδομών για την ασφαλέστερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για την χρηματοδότηση του φράχτη που χτίζουμε στον Έβρο με ευρωπαϊκό χρήμα, όπως είχαμε προβλέψει.

 Φυσικά το κείμενο κάνει λόγο για ενίσχυση των υποδομών, αλλά στις υποδομές περιλαμβάνεται και ο φράχτης οπότε αυτό νομίζω είναι ένα καλό νέο. Το χειρίστηκε σε επίπεδο παρουσίας ευρωβουλευτών ο δραστήριος ευρωβουλευτής πλέον Γιώργος Αυτιάς. Είχαμε τη σχετική επικοινωνία. Αυτό είναι καλό γιατί δείχνει την πρόθεση της Ευρώπης να επενδύσει περισσότερα στην ασφάλεια και την φύλαξη των συνόρων”.

Στα Ελληνοτουρκικά: “Η Τουρκία ασφαλώς και εγείρει τις απαιτήσεις που εγείρει. Από κει και πέρα, η Ελλάδα, όπως έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές από τα πλέον επίσημα χείλη επανειλημμένως και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει τις δικές της κόκκινες γραμμές. Ασφαλώς και δεν πέφτουν στο τραπέζι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική μας κυριαρχία και από κει και πέρα συζητάμε. Το να συζητά κανείς με τον απέναντι δεν είναι κακό. Κακό είναι να μην συζητάει καθόλου. Το ότι θα καταλήξει σε μία συμφωνία ή σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, αν θέλετε, δεν είναι δεδομένο. Όμως μπορεί να καταλήξουμε ότι έχουμε τις διαφωνίες μας και εκεί είμαστε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η στάση της Τουρκίας, ο αναθεωρητισμός τον οποίο και εγώ προσωπικά βίωσα πολύ έντονα τα προηγούμενα 3, 4, χρόνια, υπάρχει. Και να κάνω ένα επιπλέον σχόλιο.

 Εγώ είχα την αίσθηση από αυτά που ακούω από πολλές δυνάμεις της εσωτερικής, της εγχώριας αντιπολίτευσης, ότι τα νησιά μας τα είχαμε αποδυναμώσει, το να συζητάει όμως επισήμως η Τουρκία διά του Υπουργείου Άμυνας της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, σημαίνει ότι προφανώς προβληματίζεται επειδή η αποτρεπτική μας δυνατότητα δεν έχει αποδυναμωθεί αντιθέτως έχει ενισχυθεί. Οι Τούρκοι βάζουν θέμα, γιατί έχετε τόσο στρατό στα νησιά, κι εμείς πρέπει να απολογούμεθα γιατί δεν αποδυναμώσαμε τα νησιά μας; Μα προφανώς δεν συμβαίνει. Επιμένω σε αυτό, πάντα η Ελλάδα είχε τις κόκκινες γραμμές, έτσι και αυτή η κυβέρνηση. 

Νομίζω η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι κρατά τις κόκκινες γραμμές και ότι κάνει ενέργειες για να ισχυροποιήσει τη χώρα γεωπολιτικά, πρώτον, στρατιωτικά αμυντικά δεύτερον. Υπάρχει έργο που έχει παραχθεί και συνεχίζεται. Ορθώς η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τώρα έχει πάει στην επόμενη φάση και ομιλεί για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας, διότι είναι και αυτά τα συστήματα πλέον που έχουνε μπει στο επίκεντρο μιας ατζέντας εξοπλισμών στην επόμενη φάση. Καλύψαμε αρκετά κενά με τις αγορές που κάναμε. 

Εχθές ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην βάση της Τανάγρας όπου είναι πλέον η αιχμή του δόρατος, αν θέλετε της αποτρεπτικής ισχύς στον αέρα. Εκτός των άλλων, γιατί έγιναν και πολλά άλλα στα χρόνια που πέρασαν και εξέπεμψε ακριβώς αυτό το μήνυμα και συνεχίζουμε. Δεν πρέπει να αδρανήσει η διαρκής προσπάθεια για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο και με τα μέσα, έχει να κάνει και με το προσωπικό και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή για να είναι ικανοποιημένο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, οι άνδρες και οι γυναίκες δηλαδή που είναι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Οι άνθρωποι που χειρίζονται όλα αυτά τα προηγμένα μέσα. Πρέπει και εκεί να γίνουν ενέργειες ώστε να ώστε το προσωπικό να είναι αντάξιο των συστημάτων που έχουμε προμηθευτεί”.

 



dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 4
Ανώνυμος
Ανώνυμος 29/11 - 08:00
Τελος
Αυτη η περιφεριακη αρχη θα καταρευσει με παταγο. Να το θυμηθειτε. Εχει τσακωθει με το 80% των δημων. Θα φαει καλα.
Κως
Κως 28/11 - 17:28
Όλα τα σκ...τα στην κω
Ε βέβαια μην χαλάσουμε την μόστρα του χατζη...!! Στης επόμενες εκλογές εμείς εδώ στην Κω θα κάνουμε ένα έξτρα για να βάλουμε μέσα τον ναβροζιδη την σβυνου και τον μέγα ευεργέτη χατζηακατανομαστο!!! Ο Γιαννάκης προς το παρόν την γλιτώνει!!!.Στα εγκαίνια θα έχει πλήθος κόσμου!!! Επιτρέπονται τα αυγά (κλουβιά) η ντομάτες και ότι σάπιο υπάρχη!!! Δεχόμαστε και σκουπίδια !!!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 28/11 - 15:54
Κως
Αλίμονο να χαλάσετε την βιτρίνα της ροδου φέρτε τους στην κω στα κορόιδα που τους έχετε φορτώσει με όλα τα σ@@@@@τα
καλορίζικο
καλορίζικο 28/11 - 15:45
καλοριζικο
Καλορίζικο το χοτ σποτ στην Ροδο! Ξέρετε ποιος θα κόψει κορδέλα έτσι;ΓΧΛ

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ