Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

N. Σαντορινιός: Να αποσυρθεί άμεσα η Εγκύκλιος της ντροπής για τους εποχικά εργαζόμενους σε επισιτισμό-τουρισμό που καταργεί τη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση

09/07/2022
40 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ζητήματα που θίγουν τα δικαιώματα των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν Αναφορές προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά, αφενός με την ανάγκη για την απόσυρση της πρόσφατης Εγκυκλίου Χατζηδάκη που καταργεί επί της ουσίας τη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και αφετέρου για την επιμήκυνση της χρονικής ισχύος των επιδομάτων ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

Ø  Να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής για εποχικά εργαζόμενους σε επισιτισμό τουρισμό

Με Αναφορά που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός μεταφέρουν τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) αλλά και με σχετική ανακοίνωση των αρμόδιων Τομεαρχών, ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο, ανοίγει ο δρόμος για απλήρωτη ημερήσια εργασία και καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, ο κ. Χατζηδάκης έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει αιφνιδίως την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική! Ως αποτέλεσμα, καταργείται  το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του Επισιτισμού. Ανοίγει έτσι ο δρόμος κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, πολλές φορές εκβιαστικές, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει ο ίδιος στο ΕΡΓΑΝΗ ότι επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς αμοιβή!

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι το Υπουργείο βάζει ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού και τους γυρίζει στις πιο σκοτεινές εποχές. Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό απαιτούν να πάρουν τη ζωή τους πίσω και να αναγνωριστεί η εργασία τους. Είναι καιρός να κλείσει η κερκόπορτα της ασυδοσίας και εκμετάλλευσης που έχει ανοίξει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Ø  Επιμήκυνση της χρονικής ισχύος των επιδομάτων ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, για εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό

 

33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνουν στην Αναφορά που κατέθεσαν και η οποία μεταφέρει τα αιτήματα της ΠΟΕΕΤ, την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των εποχικά εργαζομένων του κλάδου, με επιμήκυνση της χρονικής ισχύος των επιδομάτων ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε ότι η απουσία πολιτικών στήριξης του κλάδου έχει επιφέρει κρίση και φτωχοποίηση σε πολλά νοικοκυριά των νησιών. Το ύψος του ταμείου ανεργίας, από μόνο του είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης των εποχικά εργαζομένων και μέχρι να επαναπροσληφθούν, ξεπερνούν το τρίμηνο με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι είναι πρακτικά αδύνατον να επιβιώνουν οι εποχικοί εργαζόμενοι με μόλις 434 ευρώ για τρεις μήνες, όταν μάλιστα οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα αλλά και στα βασικά αγαθά κατανάλωσης αυξάνονται δραματικά.Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου 
Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ