Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

26/04/2024
41 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ερώτηση για τη μη έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης των νησιωτών για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τη σταδιακή απαξίωση του μέτρου, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστερά στη Βουλή.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων του Μεταφορικού Ισοδύναμου είτε αφορούν φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις. Πρόκειται πλέον για κυβερνητική πολιτική, σε σημείο που το εμβληματικό αυτό μέτρο υπέρ της νησιωτικότητας, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2018, να οδηγείται βαθμιαία στην πλήρη απαξίωση.


Αποτέλεσμα είναι να πλήττονται οι ζωές των νησιωτών και να δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας και μείωσης της ανταγωνιστικότητας στις νησιωτικές επιχειρήσεις.
Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, οι πληρωμές των φυσικών προσώπων έχουν καταβληθεί μέχρι και τον Γενάρη του 2023, ενώ για τις επιχειρήσεις έχουν καταβληθεί μόνο για το α’ εξάμηνο του 2022, εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται υπό έλεγχο. Βρισκόμαστε δηλαδή στα τέλη του Απρίλη του 2024 και δεν έχουν πληρωθεί για το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεις ακόμα και για δαπάνες που ανάγονται στο 1ο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, οι οφειλές για τα καύσιμα του 2023, πληρώθηκαν μόλις τρεις εβδομάδες πριν, εξαιρουμένων πάλι των επιχειρήσεων υπό έλεγχο.

Επιπλέον, δεν έχει καταβληθεί ακόμη η επιδότηση του μέτρου ΑΜΑΛΘΕΙΑ, για τους κτηνοτρόφους νησιωτικών περιοχών. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις εξαγγελίες του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για καθιέρωση της αναλογικότητας με βάση το δυναμικό του κάθε νησιού, χωρίς να διασαλευτεί η δημοσιονομική πειθαρχία, και η ταυτόχρονη δήλωση περί αναζήτησης χρηματοδοτικών πηγών, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τη συνέχεια και την επέκταση του μέτρου, όσο και για την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες.


Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Πότε θα γίνουν σαφείς οι κυβερνητικές προτάσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου;
2. Πού οφείλονται οι μέχρι σήμερα χρόνιες καθυστερήσεις για την καταβολή των οφειλών σε όλους, ανεξαίρετα, τους δικαιούχους;
3. Γιατί μέχρι σήμερα, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο κονδύλι στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό, τακτικό ή ΠΔΕ;


4. Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των ιδιωτών για τους υπόλοιπους 11 μήνες του 2023;
5. Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις και τουλάχιστον για το 2022;
6. Πότε θα επεκταθεί το μέτρο, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, σε όλα τα νησιά, καθώς μέχρι σήμερα και επί πέντε χρόνια παραμένει σε πιλοτικό επίπεδο για νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων;

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ