Με μία κοινή δήλωση και ρίχνοντας τα θεμέλια για μία ακόμη συνάντηση στην Τουρκία στο τέλος του έτους για την διεξαγωγή ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Αθήνας και Άγκυρας, ολοκληρώθηκε χθες το ταξίδι "αστραπή" του πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν .
Σε κλίμα που δεν θύμιζε τη βαριά ατμόσφαιρα του παρελθόντος, οι δύο άνδρες τα είπαν για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ στις δηλώσεις που έκαναν στον Τύπο -χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις- συμφώνησαν ότι διαφωνούν, οι διαφωνίες όμως, δεν εκφράζονται ούτε με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ούτε με συνεχείς παραβιάσεις, ούτε με Μητσοτάκης "γιοκ". Και οι δυο πλευρές, για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία, επιδιώκει νηνεμία, ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στον αέρα, και την καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών, αν και ο δρόμος μέχρι τότε είναι μακρύς και όχι στρωμένος με τριαντάφυλλα.
Το ζητούμενο, όπως φάνηκε, είναι η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων, η συνέχεια του διαλόγου για την θετική ατζέντα, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και του πολιτικού διαλόγου, χωρίς να μένει χώρος για εντάσεις. Και αν αυτές προκύπτουν, να μπορούν να συζητιούνται. Όπως για παράδειγμα το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, μία κίνηση που έγινε μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, και για την οποία εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της Αθήνας, ζητώντας να διαφυλαχθεί η πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους.
Σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας
Στις δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες δεν "ξέφυγαν" από τα κείμενα που είχαν μπροστά τους, εκφράζοντας σχεδόν με τον ίδιο τρόπο την πρόθεση τους για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Γι' αυτό άλλωστε υπεγράφησαν και νέες συμφωνίες για την Πολιτική Προστασία -ενόψει καλοκαιριού, τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών με στόχο να φθάσει τα 10 δισ. από τα 5,8 σήμερα, την ίδρυση ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου που θα προάγει την επιχειρηματικότητα, βάζοντας στόχους σε συγκεκριμένους τομείς. Δεσμεύθηκαν δε ότι θα ενθαρρύνουν τους υπουργούς των Εξωτερικών για τις επόμενες συναντήσεις, όπου θα "ανοίγουν" τα πιο δύσκολα θέματα, τα οποία σε αυτήν την συνάντηση δεν θίχθηκαν καθόλου.
Χαμάς και μειονότητες
Στην χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, οι μόνες υψηλές …νότες που ακούστηκαν ήταν για τις μειονότητες, με τον Τούρκο Πρόεδρο να επιμένει να χαρακτηρίζει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης "τουρκική" κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης ανθίζουν σε αντίθεση με τους Έλληνες της Πόλης.
"Θα ήταν ευχής έργον την ίδια άνθιση γνώριζε και δυστυχώς διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας αμέσως μετά την αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας, ότι "ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στην Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες".
Οι δύο άνδρες επέλεξαν να αναφερθούν και στο διεθνές ακροατήριο, εκφράζοντας μία συμφωνία και μία μεγάλη διαφωνία. Για την Αθήνα η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, για τον Τούρκο πρόεδρο είναι μία αντιστασιακή οργάνωση, η οποία μάχεται για τα χαμένα της εδάφη. Κοινό σημείο ταύτισης των απόψεων τους ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και με κάθε τρόπο να αποτραπεί μία εισβολή στη Ράφα.
Μητσοτάκης και Ερντογάν θα τα πουν εκ νέου στην σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Και μία φορά ακόμη τον Δεκέμβριο, στην Τουρκία, για ένα ακόμη Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
thetoc.gr