Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συνέντευξη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Χρύσας Καραγιάννη στο “ΒτΚ”: Oι νησιώτες αξίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής

21/09/2023
234 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στηρίξτε μας με την ψήφο σας για να αλλάξουμε ριζικά τη πορεία των νησιών

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» κ. Χρύσα Καραγιάννη, μιλάει στο “ΒτΚ” για το διακύβευμα των εκλογών, το ψηφοδέλτιό τους στο Νότιο Αιγαίο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, αλλά και τον λόγο που την έκανε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λίγους μόλις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, όπου ήταν υποψήφια.

Αναφέρει ότι στόχος της παράταξής της είναι να αλλάξουν ριζικά την πορεία των νησιών μας σ’ αυτή τη κρίσιμη στιγμή, καθώς οι νησιώτες της περιοχής μας, αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κατηγορεί τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ότι έχει δημιουργήσει ένα συγκεντρωτικό σύστημα προγραμματισμού, που δεν έχει αφουγκραστεί τις εξελισσόμενες ανάγκες των νησιών μας.

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες των νησιών μας να στηρίξουν την παράταξη, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην αναμόρφωση της περιφερειακής διοίκησης που οραματίζονται, που προϋποθέτει αρχές, ως προς το όφελος όλων των κατοίκων της και όχι κάποιων εκλεκτών ή εκλεκτότερων. Aναλυτικά η συνέντευξη στον Στάθη Πίτση:


ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

- Κυρία Καραγιάννη, βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές. Ποιό πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Μετά από τις εικόνες που έχουν αποτυπωθεί με τα πιο μελανά χρώματα στον καθένα μας, βλέποντας τους συνανθρώπους μας, να χάνουν το εισόδημα τους, το σπίτι τους, τις περιουσίες τους, την προοπτική τους, το περιβάλλον τους, το μέλλον τους, την ίδια τους τη ζωή - μετά από πυρκαγιές και πλημμύρες-, το διακύβευμα αυτών των εκλογών δε μπορεί να αφορά μόνο στον μικρόκοσμο μας. Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες. Προεκτείνοντας αυτούς τους προβληματισμούς στο Νότιο Αιγαίο και έχοντας ζήσει το αποτύπωμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο, τον περασμένο Ιούλιο, όπου έγινε ξεκάθαρο ότι η ασάφεια που διέπει τις αρμοδιότητες πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, επέτρεψε την αποποίηση των πραγματικών ευθυνών και συνέβαλε στο μέγεθος της καταστροφής, μας αναγκάζει να θέσουμε ως πυρήνα της διεκδίκησης μας, μέσα από αυτές τις εκλογές, την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στο επίκεντρο, όμως βάζουμε και άλλες παραμέτρους πολύ σημαντικές, βάσει της δικής μας οπτικής για τον τρόπο διοίκησης του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Αυτές δεν είναι άλλες από τη συγκρότηση μακρόπνοου, στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση και δίκαιη κατανομή των οικονομικών πόρων, με διαφάνεια και συνεπώς, με σκοπό την αειφορία των νησιών, μέσω τις ελκυστικής ιδιαιτερότητας τους. Απώτερος στόχος είναι πάντα η νησιώτισσα και ο νησιώτης, που αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

- Ποιός είναι ο στόχος της παράταξης σας; Είστε ικανοποιημένη από την στελέχωση του ψηφοδελτίου σας;

Είμαι υπερήφανη για τα άτομα που απαρτίζουν την παράταξη μας. Είναι έντιμα, καθαρά, ενδιαφέροντα. Η καθεμία και ο καθένας, είναι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο, γνωρίζουν και αγαπούν τον τόπο τους, με αγωνιστική διάθεση για τα κοινά προβλήματα και κυρίως, με αξίες που διέπουν την παράταξη μας στο σύνολο της, χωρίς να είναι «επαγγελματίες πολιτικοί». Επίσης, πίσω από εμένα και από αυτούς τους ικανούς υποψηφίους, υπάρχει ένα ισχυρό και έμπειρο επιτελείο, από άξιους και σπουδαίους ανθρώπους της πολιτικής, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, της επικοινωνίας, του πολιτισμού, της διοίκησης… O στόχος όλων μας και της παράταξης μας στο σύνολο της, είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την επιθυμία, που μετατρέπεται σε δυνατή διεκδίκηση για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  με αναθεώρηση του αναπτυξιακού – παραγωγικού μοντέλου. Στόχος πάντα ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, η νησιώτισσα και ο νησιώτης, που για να παραμείνει και να μεγαλουργεί, στο καθένα από τα πανέμορφα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αξιώνει υποδομές και συνθήκες, που ξεπερνούν το τωρινό μοντέλο, αυτό δηλαδή που στο όνομα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης διαβρώνει το φυσικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο κεφάλαιο των νησιωτικών κοινωνιών μας.


ΤΙ ΜΕ ΩΘΗΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

- Tι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η αγωνία μου και αυτή τόσων ανθρώπων γύρω μου, που μετά τις περασμένες εκλογές, διαπιστώναμε ότι η καθημερινότητα μας δε βελτιώθηκε, ότι αυτή η επίπλαστη ευημερία «ξεφούσκωσε» σύντομα, καθώς και η εμπειρία ακόμα μιας τουριστικής σαιζόν, που μόνο αρχικά φάνηκε πολλά υποσχόμενη, άμβλυναν σταδιακά τις αντιστάσεις μου στην προτροπή του περίγυρου μου, να εμπλακώ στη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού. Το αποκορύφωμα, ήταν τα όσα ζήσαμε στο νησί της Ρόδου μέσα από την 11ήμερη πυρκαγιά, που άφησε ένα καταστροφικό αποτύπωμα σε επιχειρηματίες, αλλά κυρίως στον φυσικό μας πλούτο, με κανέναν να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της τραγικής κατάστασης. Αυτό πράγματι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο τον δικό μου, αλλά και τόσων συνανθρώπων μου, που απαιτούν μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που θέλει και μπορεί να κοιτά τους πολίτες στα μάτια, με ειλικρίνεια, διαφάνεια και εν-συναίσθηση, αλλά ταυτόχρονα με πρόθεση να βρει ρεαλιστικές λύσεις στις νησιωτικές τους ανάγκες.


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

- Στις 2 τελευταίες εκλογικές διαδικασίες στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είδαμε ότι σε αυτές τις εκλογές, επιλέξατε διαφορετικούς δρόμους. Γιατί δεν επετεύχθη τελικά μία μεταξύ σας συνεργασία; Δεν θεωρείτε ότι αυτό κάνει ακόμα πιο εύκολο, το έργο επανεκλογής του κ. Χατζημάρκου που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο και με διαφορά;

Για να χορευτεί καλά ένα τανγκό χρειάζονται, δύο χορευτές, μουσική, καλή σκηνή, φωτισμός… Σας μεταφέρω από μια ωραία χορευτική παράσταση, στο δυσκολότερο χώρο της πολιτικής σκηνής, όπου για να ολοκληρωθεί μια συνεργασία, απαιτείται σύμπνοια από την κορυφή μέχρι τη βάση. Κάτι τέτοιο δεν προέκυψε στη δική μας περίπτωση. Το αποτέλεσμα είναι ο κ. Χατζημάρκος να έχει απέναντι του και την παράταξη μας «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο». Οι δημοσκοπήσεις που του δίνουν το προβάδισμα που αναφέρετε, έγιναν πολύ νωρίς, πριν την ανακοίνωση του προγράμματος μας, πριν την άμεση επικοινωνία από εμένα και τους υποψήφιους της παράταξης μας, με τους πολίτες των νησιωτικών κοινωνιών, που βιώνουν μια πολλή δύσκολη καθημερινότητα. Τα ποσοστά αυτά καταγράφηκαν πριν ανοίξουν οι ορίζοντες της προοπτικής ενός διαφορετικού, δημοκρατικότερου τρόπου διοίκησης της νευραλγικής περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.

Η ΑΝΟΧΗ ΔΙΝΕΙ ΠΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

- Πώς κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο της Περιφερειακής Αρχής; Πού πήγε καλά και που όχι;

Δεν είναι πρόθεση μας να μηδενίσουμε το έργο που έγινε από την τωρινή περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου. Ο αντίλογος μας, πηγάζει αρχικά από το ότι, μέσα σε δύο θητείες (εννέα ετών) και με την τύχη της διαθεσιμότητας χρηματοδοτικών πόρων, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μπορούσε να είχε γίνει τέτοιο έργο, που να διαμορφώσει παραμέτρους, που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των νησιωτών. Μερικά από τα πολλά, αλλά σημαντικά παραδείγματα, είναι η διεκδίκηση κάλυψης εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας-εκπαίδευσης - διοίκησης (π.χ. Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας), η σωστή διαχείριση απορριμμάτων και όχι η χρήση αυτοσχέδιων χωματερών σε πολλά νησιά, η διαμόρφωση ακτοπλοϊκού δικτύου, ικανού να καλύπτει όλα τα νησιά και τις ανάγκες μετακίνησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κ.α. 

Η βασική μας όμως αντίθεση, αφορά στον τρόπο εκτέλεσης του έργου που έχει γίνει. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα προγραμματισμού, που δεν έχει αφουγκραστεί τις εξελισσόμενες ανάγκες των νησιών, όπως αυτές προκύπτουν και με την επέλαση της κλιματικής αλλαγής. Αναζητούμε, απαιτούμε και συνεπώς προτείνουμε έναν διαφανή, δημοκρατικό προγραμματισμό διαχείρισης των πόρων που προορίζονται για τα έργα στο Νότιο Αιγαίο. Προαπαιτούμενο αυτού, είναι ο διάλογος και η συνεργασία με τους Δήμους των νησιών του Νότιου Αιγαίου, ώστε η προτεραιοποίηση, επιλογή και υλοποίηση των μελετών – έργων να συνάδει με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης. Δε μπορεί «ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα», με πρόφαση την αποτελεσματικότητα ή την «ανάπτυξη». Άλλωστε, η εμφάνιση κινημάτων πολιτών, στη δική μας, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, αποδεικνύει ότι μέσα στις κοινωνίες η ανοχή δίνει πια τη θέση της σε αντίδραση, όπως παρατηρήθηκε με τα κινήματα για την προστασία  των δημόσιων πόρων  και χώρων (πχ. Παραλιών).  

                                                                                 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩ

- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κως και ποια η πρότασή σας για την επίλυσή τους;

Στα προβλήματα της Κω, είχαμε αναφερθεί εκτενώς πρόσφατα, μετά τη συνέντευξη τύπου του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος παρουσίασε μια κατάσταση ιδανική, σαν να περιέγραφε κάποιο άλλο νησί. Πολλά από τα προβλήματα των νησιών είναι κοινά, όπως το πρώτο και βασικό για την ασφάλεια των κατοίκων της Κω, αλλά και των επισκεπτών της, δηλαδή η κατάσταση του νοσοκομείου, όπου δεν υπάρχει παθολόγος και η καρδιολογική του κλινική παραμένει κλειστή. Οι κινήσεις της περιφέρειας για την επίλυση του, θα μπορούσαν να είναι πολλές, κυρίως όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, είναι καλεσμένος στην πρώτη επίσημη προεκλογική εκδήλωση της παράταξης του τωρινού περιφερειάρχη.

Επίσης, μετά από δύο θητείες (εννέα ετών!!!) το έργο ηλεκτροφωτισμού της επαρχιακής οδού Κω-Κεφάλου, δεν έχει λειτουργήσει εξ ολοκλήρου, ενώ σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου, δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες ή το οδόστρωμα βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Έξι χρόνια μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στο νησί, δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα που είχαν εξαγγελθεί, που αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών, όπως στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους του νησιού, στο λιμάνι κ.τ.λ. Ακόμα, δε μπορεί να μη γίνει αναφορά στην πενιχρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της Νισύρου (που υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κω) από άποψη Τεχνικών Υπηρεσιών.


ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ

- Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει ο συνδυασμός σας, από τους υπόλοιπους και για ποιους λόγους να σας εμπιστευτούν οι πολίτες;

Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» έχουν αύρα καθαρή, έντιμη, ανιδιοτελή. Έχουν γνώμονα την άσκηση διαφανούς περιφερειακής διοίκησης, που στο επίκεντρο βάζει τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του, όχι μόνο αριθμούς. Διατηρούν ψηλά στο αξιακό πλαίσιο διεκδίκησης τους, τον σεβασμό: προς τους Δήμους και τους Δημάρχους τους, τις νησιώτισσες και τους νησιώτες της εποχικής 16ωρης εργασίας, τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Υπηρεσίες, το περιβάλλον, τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό, τα άτομα με αναπηρίες και διαφορετικότητες. Κυρίως όμως, η παράταξη μας, οραματίζεται να οδηγήσει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μέσω ενός μακροπρόθεσμου, στρατηγικού σχεδιασμού, σε μια μορφή ανάπτυξης και αειφορίας, που θα αναδεικνύει την ταυτότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά, με ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Αυτό, και μετά από τις τραγικές καταστροφές στη χώρα μας, δε μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης περιβάλλοντος, που θα λαμβάνει υπόψη, τη κλιματική αλλαγή, με αποτελεσματική πολιτική προστασία.

Η Τ.Α. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ

- Εκτιμάτε ότι η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή μας, θα επηρεάσει και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα συνεχίσει η πτωτική του πορεία ή θα καταφέρει να “ανακάμψει”;

Η αυτοδιοίκηση μέσα από τα δικά μου μάτια, όπως μου την έδειξε ο πατέρας μου Σάββας Καραγιάννης, που την υπηρέτησε με αποτελεσματικότητα, αλλά και σεβασμό, μέσω και του Α’ αλλά και του Β΄ βαθμού, πρέπει να είναι ακομμάτιστη. Μόνο τότε, μπορεί να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να έχει μια εποικοδομητική συνεργασία με τους εκφραστές αυτών, δηλαδή τους Δημάρχων των νησιών. Ο σεβασμός όμως, προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία, χαρακτηρίζουν και εμένα και τους υποψηφίους με την παράταξη μας, αλλά και το επιτελείο που δουλεύει σκληρά, για τον αγώνα που δίνουμε. Αυτός, ο σεβασμός είναι που χαρακτηρίζει όλους όσους μας στηρίζουν, είτε ανήκουν στην αριστερά, είτε στον προοδευτικό χώρο γενικότερα ή απλά, είναι πολίτες που ζητούν και όσοι ασκούν διοίκηση να τον ασπάζονται.

Από την άλλη, μετά από τη μαζική προσέλευση περίπου 150 χιλιάδων ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 17/9, το αφήγημα ενός αδύναμου ΣΥΡΙΖΑ, σε πτωτική πορεία αλλάζει.


- Πώς θα χαρακτηρίζατε με μία λέξη τους “αντιπάλους” σας επικεφαλής των παρατάξεων (Γ. Χατζημάρκο, Ν. Παπανικόλα, και Γ. Αγγέλου);

Γ. Χατζημάρκος : Αλαζόνας, Ν. Παπανικόλας: Άπειρος, Γ. Αγγέλου: Απών


ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΙΖΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

- Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε, εν όψει των εκλογών, στους ψηφοφόρους;

Η περιφερειακή διοίκηση (αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού) που οραματιζόμαστε  προϋποθέτει αρχές ως προς το όφελος όλων των κατοίκων της και όχι κάποιων εκλεκτών ή εκλεκτότερων. Στοχεύει σε έναν τέτοιο μακρόπνοο, αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αγκαλιάζει τις ανάγκες και θα αναδεικνύει τις ιδιαίτερες ομορφιές όλων των νησιών, με ορίζοντα ένα μέλλον όπως αξίζει στις τωρινές αλλά και στις επόμενες γενιές νησιωτών, ως συνεχιστές των ένδοξων προγόνων τους (Ιπποκράτη, Διαγόρα, Καλλιπάτειρα, Περσέα, Αριάδνη κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα, αξιοποιεί οριζόντιες δράσεις, διαχέοντας τα οφέλη σε όλα τα νησιά. Δουλεύει σκληρά με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, θέτοντας όμως όρους και όρια στην Τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό προς το περιβάλλον και με πρόθεση την Ενεργειακή Πράσινη Μετάβαση.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, καλούμε τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες μας που δέχονται τις αρχές μας αυτές, να πλαισιώσουν και να στηρίξουν δυναμικά τον  συνδυασμό  μας «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στο Νότιο Αιγαίο», ώστε να αλλάξουμε ριζικά τη πορεία των νησιών μας σ’ αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ