Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συνέντευξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου στο "ΒτΚ": Είμαι έτοιμος να δώσω μία ισχυρή παρουσία στο Κοινοβούλιο

19/05/2023
118 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια

Ο υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Φώτης Χατζηδιάκος μιλάει στο «ΒτΚ», λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ακυβερνησία με αλλεπάλληλες επιζήμιες εκλογικές διαδικασίες και ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, είναι να αυξήσει την εκλογική του δύναμη και τοπικά αλλά και Πανελλαδικά.

Κάλεσε τους πολίτες να μην απέχουν από τις εκλογές και να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ζητώντας να στηρίξουν την παράταξη, καθώς ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, θα γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια.

Μίλησε για τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να φέρουν μία Κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφασή του να μεταπηδήσει από την Τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, δηλώνοντας ότι με την εμπειρία του και τις γνώσεις που απέκτησε, αλλά και με την διάθεση προσφοράς στον τόπο μας, είναι έτοιμος να δώσει μια ισχυρή παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για το μέλλον της Δωδεκανήσου, για όλα όσα μας απασχολούν, για όλα όσα δικαιούμαστε και για όσα μέχρι τώρα στερήθηκε ο τόπος μας.


ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

- Κύριε Χατζηδιάκο, είμαστε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; 

Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαίου και με τον παρόντα εκλογικό νόμο, είναι να μην οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία με αλλεπάλληλες επιζήμιες εκλογικές διαδικασίες κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και με ένα δημόσιο χρέος που ξεπερνά τα 400 δις ευρώ. 

Γι αυτό στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει την εκλογική του δύναμη, επαναφέροντας πρωτίστως τους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους στην δημοκρατική μας παράταξη και βεβαίως να σταθεί με τον προγραμματικό του λόγο απέναντι στην σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. σε ζητήματα της οικονομίας και διεθνοποίησης της αγοράς εργασίας, σε θέματα κατάρρευσης του κράτους πρόνοιας, αύξησης των ανισοτήτων και απαξίωσης των θεσμών και του κράτους δικαίου. 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ

- Επί δεκαετίες είστε παρών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τώρα μεταπηδήσατε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Tι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση; 

Στη ζωή μας υπάρχουν στιγμές, οι οποίες μας υπαγορεύουν την αλλαγή πλεύσης, την υπέρβαση. Η συνειδητή επιλογή μου για την αλλαγή της πορείας αυτής από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή πρωτίστως έχει σχέση με την ιδιαίτερη τιμή να προτείνει το Πολιτικό Συμβούλιο την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, του πολιτικού χώρου, στον οποίο ανήκω και θεώρησα, ότι οφείλω να ανταποκριθώ στην τιμή αυτή. Ασφαλώς βεβαίως και η ανάγκη να αναδείξω και να προωθήσω μέσα από την ρήτρα της νησιωτικότητας τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νομού, που ως Αντινομάρχης-Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος Ρόδου, είχαμε οραματισθεί και μελετήσει πλην όμως για να υλοποιηθούν απαιτούνται ισχυρές παρεμβάσεις από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στα αντίστοιχα Υπουργεία.

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ

- Από τις μέχρι τώρα επισκέψεις σας στα νησιά, ποια είναι τα

μηνύματα που παίρνετε από τους κατοίκους και ποιες οι ανησυχίες τους; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να δώσει λύση σε αυτές; 

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες των κατοίκων των νησιών μας είναι πράγματι πολλά και δυστυχώς διαχρονικά. ΄Εχουν σχέση με την γεωγραφική ασυνέχεια την εξάρτηση μας από θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, την πληθυσμιακή συρρίκνωση των μικρών νησιών, και γενικά την μη εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών.

Στον τομέα της υγείας η υποστελέχωση των νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και γενικά η αποδυνάμωση του Ε.Σ.Υ. αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών μας. Στον τομέα της οικονομίας η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν αποδυναμώσει τα εισοδήματα των νησιωτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Τα «κόκκινα δάνεια», τα συσσωρευμένα προβλήματα των αγροτών, των αλιέων και των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους αγροτικών εφοδίων, των καυσίμων και η αδυναμία δανειοδότησης τους, έχει υποβαθμίσει τον πρωτογενή τομέα και ενισχύει την αλόγιστη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Η μη ολοκλήρωση ακόμη του Εθνικού Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και οι πρόσφατοι περιορισμοί στους όρους δόμησης, δυσχεραίνουν τις μεταβιβάσεις, τις αδειοδοτήσεις, τις επενδύσεις και γενικά απομειώνουν την αξία της γης στα νησιά.

Το ΠΑΣΟΚ ως βασικός φορέας προοδευτικών ιδεών, είναι η δύναμη εκείνη, η οποία στα χρόνια της διακυβέρνησης του εφάρμοσε πολιτικές, οι οποίες αφορούσαν την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την καθιέρωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εκδημοκρατισμό θεσμών και δομών, την καθιέρωση του κράτους πρόνοιας και δικαίου. Αυτό θα πράξει και τώρα με το πρόγραμμα του και τις προτάσεις του, που θα δώσουν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα των νησιωτών μας. 

Η ΜΗ ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΣΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ

- Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος, αλλά και της παράταξης στα Δωδεκάνησα από το εκλογικό αποτέλεσμα; Θα μπορέσει τελικά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να ξαναεκλέξει Βουλευτή στα Δωδεκάνησα; 

Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του πορεία έχει μια ευρεία βάση στο εκλογικό σώμα της Δωδεκανήσου, γιατί εκφράζει τις παραδοσιακές δημοκρατικές αντιλήψεις και ιδεολογίες των νησιωτών μας. Είναι βέβαιο ότι στις επικείμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα στον πολιτικό μας χώρο να εκπροσωπηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αλλωστε η μη εκλογή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2019-2023 στοίχησε στους Δωδεκανήσιους γιατί τους στέρησε το δικαίωμα διεκδίκησης σημαντικών ζητημάτων που αφορούν το νησιώτικό μας σύμπλεγμα. 

Προσωπικά οι  γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησα μέσα από τις θεσμικές θέσεις που υπηρέτησα, με οπλίζουν με την δύναμη να διεκδικήσω την εφαρμογή εκείνων των νησιωτικών, εθνικών και ευρωπαικών πολιτικών που να αντισταθμίζουν οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των νησιών μας και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που δικαιούνται τα νησιά μας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

- Βλέπετε θετικά το ενδεχόμενο μίας Κυβέρνησης συνεργασίας; Θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει ένας τέτοιος “σχηματισμός”; 

Θα αναφερθώ στην πρόταση και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκη, για την επίτευξη κυβερνήσεων συνεργασίας. Πρώτον, να πάρει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Δεύτερον, να υπάρξει προγραμματική συμφωνία στην οποία να γίνουν αποδεκτές ορισμένες βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ρύθμιση χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, αυξήσεις μισθών, αναδιανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, στήριξη του Ε.Σ.Υ . Τρίτον, με βάση την προγραμματική συμφωνία, που θα προκύψει να επιλεγεί και ο πρωθυπουργός που θα την υπηρετήσει. 

Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ακολουθώντας και την ευρωπαϊκή πρακτική των κυβερνήσεων συνεργασίας, θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μία τέτοια εκδοχή, αντί να διακινδυνεύσει η χώρα μας με τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι να εκτροχιαστεί και πάλι δημοσιονομικά με ότι αυτό συνεπάγεται. 

ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

- Τι καινούργιο επιθυμείτε να φέρετε, με την υποψηφιότητά σας, στην εκπροσώπηση των Δωδεκανησίων στη Βουλή; 

Υπηρέτησα την Αυτοδιοίκηση, ξεκινώντας από τον Β΄ Βαθμό (Αιρετή Νομαρχιακή και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) και ακολούθως, από τη θέση του Δημάρχου Ρόδου. Εφόσον οι Δωδεκανήσιοι με τιμήσουν με την ψήφο τους, πιστεύω ότι, με την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα, αλλά και με την διάθεση προσφοράς στον τόπο μας, είμαι έτοιμος να δώσω μια ισχυρή παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για το μέλλον της Δωδεκανήσου, για όλα όσα μας απασχολούν, για όλα όσα δικαιούμαστε και για όσα μέχρι τώρα στερήθηκε ο τόπος μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ – ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ

- Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Δωδεκανήσιους εν όψει των εκλογών; 

Πρώτα απ΄ όλα να μην αδιαφορήσουν και να προσέλθουν στις κάλπες να ασκήσουν το κυρίαρχο δημοκρατικό τους δικαίωμα που η είναι αυτό της ψήφου. Ιδιαίτερα οι νέοι μας να εκφράσουν τις όποιες αντιδράσεις τους ή ακόμη και την αγανάκτησή τους μέσα από την ψήφο τους και όχι μέσα από την αποχή. Να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον.

Δεύτερο να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ γιατί ήταν και παραμένει το δημοκρατικό κίνημα που εκφράζει την πλειοψηφία των Ελλήνων, των μη προνομιούχων, των νέων, των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και όχι το κόμμα των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και των «ντόπιων ολιγαρχών». Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια. 
Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Πολιτικός αναλυτής
Πολιτικός αναλυτής 19/05 - 16:18
Πολιτική
Ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου τι θα κάνει για την Κω;;θα τον ξαναδούμε πάλι στις επόμενες προεκλογικές υποσχέσεις.....

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ