Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τοποθέτηση του Γραμματέα Συντονιστικού Τ.Ο. Κω ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ι. Θεοφιλίδη για το "τέλος ανθεκτικότητας"

26/03/2024
274 Εμφανίσεις
13 Σχόλια

Κάπου λοιπόν ένα STOP στην παραπληροφόρηση και την εξτρεμιστική πολιτική προπαγάνδα.

Διαβάζω σήμερα “δημοσιογραφικές” αναφορές για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου να διεκδικήσει το 75% του «τέλους ανθεκτικότητας», δηλαδή του «τέλους διανυκτέρευσης» όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, το οποίο εισπράττει το Δημόσιο από τους διαμένοντες στα τουριστικά καταλύματα. 

Διαβάζω πως πρώτη φορά «κάποιος» διεκδικεί μέρος αυτών των κεφαλαίων προς όφελος των περιοχών από όπου και προέρχονται.

Αναληθές! Πλήρως αναληθές και κατευθυνόμενο θα έλεγα.

Η ορθή και δίκαιη διεκδίκηση έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πίσω. 

Στις 26/11/2018 στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Πλατανιά, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,  επισήμανε ότι «ο εν λόγω φόρος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών (μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά και την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου) ενώ παράλληλα στερείται ανταποδοτικότητας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες τουριστικές χώρες της Ευρώπης, όπου ο αντίστοιχος φόρος έχει τη μορφή τέλους, με τοπικό χαρακτήρα και ανταποδοτικά χαρακτηριστικά». Στη συνέχεια η Ο.Ε. της ΚΕΔΕ έκανε Ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του Δημάρχου για μετατροπή του τότε ισχύοντα φόρου διαμονής σε «τέλος διανυκτέρευσης», αποδιδόμενο στους Δήμους.

Στη συνέχεια, Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Γ.Μαλανδράκης, με αφορμή την  τροποποίηση  του νομοθετικού πλαισίου για το φορολογικό νομοσχέδιο, επανάφερε τον Δεκέμβριο του 2023 με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία και φορείς, την πρόταση που είχε καταθέσει από το 2018, σχετικά με το φόρο Διαμονής (μετονομαζόμενο σε  Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση), να γίνεται απόδοση μέρους του, στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Χώρας.


Όπως διαπιστώνεται στο νέο φορολογικό σχέδιο μετατρέπεται ο παραπάνω Φόρος Διαμονής σε Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, και υπερδιπλασιάζεται στις περισσότερες κατηγορίες.  


Η πρότασή του Δήμου Πλατανιά αφορούσε στο τότε υπό ψήφιση τέλος ανθεκτικότητας, το 60% να αποδίδεται στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. της χώρας σε ετήσια βάση, με δεδομένο ότι οι Δήμοι έχουν την κύρια ευθύνη για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του τομέα του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο (καθαριότητα, συντήρηση υποδομών, κατασκευή ανθεκτικών έργων, τουριστική προβολή, εφαρμογές λογισμικού για προβολή, κλπ) ενώ ταυτόχρονα είναι οι Δήμοι που δέχονται την «όχληση» από τις δραστηριότητες  του. Παράλληλα από το παραπάνω ποσοστό, το 20%  να αποδίδεται οριζόντια σε όλους του Δήμους της Χώρας.


Το εν λόγω τέλος, θα αποδίδεται σε ειδικό κωδικό του Δημοτικού προϋπολογισμού με τίτλο «Τέλος Τουρισμού» και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.


Καμιά λοιπόν πρωτιά. Καμιά νέα διεκδίκηση. Απλά, θα μπορούσε κάποιος να πει, ένα «μπάσιμο» σε πόρους που θα έπρεπε να εισπράττονται και να αποδίδονται ανταποδοτικά στους δημότες από τους ίδιους τους Δήμους και ένα επικοινωνιακό «καπέλωμα» που φαίνεται να προσπαθεί η περιφέρεια και….. το «νανούρισμα» καλά κρατεί. Όμως, το προφανές είναι πως τίποτα καινούργιο δεν διεκδικεί η περιφέρεια αλλά ίσως και να μπει εμπόδιο στην προσπάθεια χρόνων των Δήμων για εξεύρεση πόρων.


Το ορθό, το δίκαιο και το αναγκαίο είναι πως το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση πρέπει να εισπράττεται από τους Δήμους και να αποδίδεται ανταποδοτικά στους δημότες με έργα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, υποδομές θωράκισης των φυσικών πόρων ειδικότερα των νησιωτικών περιοχών, έργα θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές και την ορθολογική τουριστική ανάπτυξη και προβολή των περιοχών.


Οι Δήμοι, οι Δήμαρχοι και οι αιρετοί πρέπει να προσανατολιστούν προς αυτή την κατεύθυνση εντείνοντας τις προσπάθειες τους. Και η Περιφέρεια, αν πραγματικά έχει αγνές προθέσεις προς τους δημότες των νησιωτικών περιοχών και στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενεργήσει, πριν κάνουν οι πόροι «φτερά» και παν σε άλλα χέρια. 


Άλλωστε εξυπηρετεί πάγιο αίτημα των Δήμων για μεταβίβαση πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς την αυτοδιοίκηση.


Γιώργος Ι. Θεοφιλίδης

Διπλωματούχος Οικονομολόγος

Γραμματέας Συντονιστικού Τ.Ο. Κω

ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 13
Ανώνυμος
Ανώνυμος 01/04 - 17:12
Ρήγας
Άσχετος,ανεύθυνος,διπρόσωπος και βολεμένος,όπως και συγγενείς του. Κρίμα που δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός να τον μαζέψει
Κως
Κως 28/03 - 09:38
Κρίμα
Επι της ουσίας δεν αναφέρεστε και κατανοώ πως έχετε τους λόγους σας…Ξέρετε … επιτυχημένος θεωρειται εκείνος που το συμφέρον του τόπου του προέχει εκείνου του κομματικού !!Θα χαρούμε να ανασκευάσετε αυτές τις ανοησίες….
ΚΩΟΣ
ΚΩΟΣ 27/03 - 17:12
Ντροπή
Εσύ σήμερα είσαι ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου μοίραζες ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Αντιμαχια. Δεν πιστεύω να το ξέχασες; Τώρα που ο Κώστας έφυγε απο τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξες και συ. Λίγο ντροπή δεν βλάπτει.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/03 - 11:02
Ανώνυμος
Αυτή η δημοσίευση είναι σύριζα κ Νικηταρά....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/03 - 07:45
Εγκαθετος
Ειναι ολοι τους τελειωμενοι.εχουν χασει τη μπαλλα.απο το κεφαλι μεχρι τον τελευταιο δημοτικο υπαλληλο που πινει καφεδες συνεχεια
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/03 - 01:06
Τρολ
Έλεος όλοι εσείς πέσατε πάνω στο παιδί να το φάτε. Διάγει την εφηβική ηλικία ακόμα και πληρώνεται από το Δήμο ως ειδικός σύμβουλος του Νικηταρά. Μην τον ενοχλείτε.Οι καλοί οι συνεργάτες του Νικηταρά φύγανε νύχτα. Έμεινε η πλεμπα.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/03 - 00:18
Αχαχαχαχα!!!!!!!!!!!
Μίλησε και ο βολεμενος σύμβουλος του Νικηταρά που πληρώνουμε για να κααααθεσαι.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/03 - 00:06
ΠΑΣΟΚ
Υπάρχει ακόμα το κίνημα αλλαγής ; Βρε δεν έγινες συριζας και εσυ με το Νικηταρά ;
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/03 - 00:03
Αργόμισθος
Αλήθεια εσένα σε πληρώνει ο Δήμος της Κω δηλαδή οι Κώοι πολίτες για να αδειάζεις το Δήμαρχο που σε προσέλαβε αλλά να έχεις καταλάβει και κομματική θέση δηλαδή να προωθείς τα κομματικά σου συμφέροντα εντός του Δήμου Κω. Μάλιστα πολύ ενδιαφέρον.
ΚΑΖΕΡΜΑ
ΚΑΖΕΡΜΑ 27/03 - 00:01
ΑΧ ΓΙΩΡΓΑΚΙ ΓΙΕ ΜΟΥ
ΤΑ ‘ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ’ ΚΑΙ ‘ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟ ΚΩ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ’ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ. ΤΟ ‘ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΠΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ’ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΦΥΓΕ. ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΗΞΕΡΕ. ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/03 - 23:41
Πως αλλάζουν οι καιροί
Ο Νικηταράς σας έδωσε εντολή μα αρθρογραφείτε υπέρ του ΠΑΣΟΚ γιατί του κόλλησε η ρετσινιά του Συριζαίου γραφείου τύπου; Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα γελοίοι
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/03 - 23:40
Γεωργακι
Μάθε τουλάχιστον να γράφεις σωστά ελληνικά. Οι αγνές προθέσεις της Περιφέρειας. Εννοείς της Περιφερειακής αρχής προφανώς. Αλλιώς εννοείς την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλιου ήτοι και την παράταξη Παπανικόλα που είχε χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ;! Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/03 - 23:38
ΝΔ
Γιώργο πήγαινε να δεις αν έρχομαι;! Ο ειδικός συνεργατης του δημάρχου Κω αδειάζει το δήμαρχο λίγες ώρες μόνο μετά από τη κομματική του θέση.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ