Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τουρκία: Η 14η Μαϊου πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές

15/01/2023
22 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, και όχι στην αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του Ιουνίου, αφήνοντας στην αντιπολίτευση της χώρας λιγότερο από πέντε μήνες για να ορίσει έναν υποψήφιο, αναφέρει το Bloomberg.

«Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας «φτάνει, ο κόσμος έχει τον λόγο»», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 πριν εκτελεστεί, αναφέρεται συχνά από τον Ερντογάν ως πηγή έμπνευσης. Τα σχόλια του προέδρου ερμηνεύτηκαν ως προάγγελος για μια νέα ημερομηνία για τις εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην τουρκική πολιτική για σχεδόν δύο δεκαετίες και αντιμετωπίζει εκλογική μάχη εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, άφησε επίσης να εννοηθεί η πιθανότητα να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Ιούνιο. «Έχουμε πέντε μήνες, χωρίς διακοπή για πέντε μήνες», είπε. 

Μια παρόμοια ημερομηνία αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν το Σάββατο. «Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κοινό υποψήφιο, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου έχει προτείνει πολλές φορές ότι είναι πρόθυμος να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Ερντογάν δεν έχει δηλώσει δημόσια γιατί θα ήθελε να διεξαχθούν πρόωρα οι εκλογές. Μόλις πριν από ένα χρόνο, το πολιτικό του κεφάλαιο φαινόταν να μειώνεται, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρατική βοήθεια σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αταξία, ενίσχυσαν την θέση του.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων για μια προεδρική νίκη στον πρώτο γύρο, για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Η ημερομηνία της 14ης Μαΐου θα αποφύγει τις διακοπές της γιορτής του Ιντ αλ-φιτρ καθώς και τις σχολικές διακοπές, καθιστώντας πιο πιθανό να υπάρξει υψηλή προσέλευση στις κάλπες.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ