Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Σε κίνδυνο τίθεται η λειτουργία του ΕΣΥ»

30/11/2023
35 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τον κίνδυνο να τιναχθεί «στον αέρα» η λειτουργία του ΕΣΥ από τα τέλη του χρόνου, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των νοσηλευτών που, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή καλύπτοντας νευραλγικές ανάγκες του Συστήματος, αναδεικνύουν, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους, τις επόμενες μέρες και μήνες, το ΕΣΥ πρόκειται να έρθει αντιμέτωπο με μαζικές αναγκαστικές αποχωρήσεις νοσηλευτών και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια εξαγγελία είτε για την παράταση των συμβάσεών τους ή για τη μονιμοποίησή τους.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Γαβρήλος Γιώργος, Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Αναγνωστοπούλου Σία, Γιαννούλης Χρήστος, Καλαματιανός Διονύσης, Καραμέρος Γιώργος, Κασιμάτη Νίνα, Λινού Αθηνά, Μαμουλάκης Χάρης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Παπαηλιού Γιώργος, Σαρακιώτης Ιωάννης, Τζάκρη Θεοδώρα και Φερχάτ Οζγκιούρ), με θέμα «Σε κίνδυνο τίθεται η λειτουργία του ΕΣΥ αν δεν ανανεωθούν οι Συμβάσεις των ειδικών Νοσηλευτών και των άλλων Συμβασιούχων που μέχρι τώρα καλύπτουν νευραλγικές ανάγκες του Συστήματος», είναι η παρακάτω:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
«Είναι γνωστό πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πάσχει από την έλλειψη προσωπικού, τόσο ιατρικού, όσο και νοσηλευτικού. Γιατροί και Νοσηλευτές, οι οποίοι ήδη εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις λοιπές δομές Υγείας της χώρας, υπερβαίνουν καθημερινά εαυτούς και πολλές φορές εργάζονται στα όρια του burn out, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας περί προσλήψεων, έχει αργήσει δραματικά -ήδη από την προηγούμενη θητεία της όπου η πανδημία άφησε τα σημάδια της στο ΕΣΥ- να προχωρήσει σε συνολικό σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αλλά και διαρκών αναγκών, να καταφεύγει στην τακτική των «εσωτερικών μετακινήσεων» (εντός ΥΠΕ) έτσι ώστε να συμπληρωθούν, πρόσκαιρα, τα κενά.

Περαιτέρω, τις επόμενες μέρες πρόκειται να λήξουν οι παρατάσεις των Συμβάσεων 1.002 ειδικών Νοσηλευτών, οι οποίοι αφού ολοκλήρωσαν επιτυχώς την διαδικασία εκπαίδευσης στις Νοσηλευτικές ειδικότητες παρέμειναν στο Σύστημα και εργάζονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, στις ΜΕΘ-ΜΑΦ, στα Επείγοντα (ΤΕΠ), Πρωτοβάθμια, Δομές Ψυχικής Υγείας, κ.ά.

Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα για το πώς σχεδιάζει να εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, αφού από τη μια δεν έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για την τοποθέτηση νέων Ειδικευόμενων Νοσηλευτών για 18μηνη εκπαίδευση και από την άλλη δεν προχώρησε σε 6μηνη παράταση, αλλά σε 2μηνη (Ν. 5057/2023, άρθρο 6), με αποτέλεσμα στις 30/11/2023 να πρέπει, ανελαστικά, να απομακρυνθούν οι έμπειροι αυτοί νοσηλευτές από τα καθήκοντά τους.

Παράλληλα, στις 31/12/2023 λήγουν οι Συμβάσεις Νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων συμβασιούχων που εντάχθηκαν στο Σύστημα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19.

Επίσης λήγουν οι Συμβάσεις των Νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που αναπλήρωσαν τις αναστολές εργασίας προσωπικού, καθώς και οι Συμβάσεις των ΣΟΧ στις οποίες έχουν δοθεί τρίμηνες παρατάσεις.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα ανωτέρω, τις επόμενες μέρες και μήνες, το ΕΣΥ πρόκειται να έρθει αντιμέτωπο με μαζικές αναγκαστικές αποχωρήσεις νοσηλευτών που τόσο καιρό τώρα αποτέλεσαν και αποτελούν νευραλγικό τμήμα της λειτουργίας του.

Ενώ, παρά τη λεκτική δέσμευση του κ. υπουργού, πως όλες οι Συμβάσεις στο ΕΣΥ θα παραταθούν, δεν έχει υπάρξει καμία έμπρακτη νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα μάλιστα, αν κανείς κρίνει τον πρόσφατο Νόμο 5057/2023 όπου λήγει αιφνίδια τις Συμβάσεις των ειδικευόμενων Νοσηλευτών.

Επειδή το ΕΣΥ διέρχεται μια τεράστια κρίση κυρίως λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και προσωπικού που έχει προκαλέσει μαζικές αποχωρήσεις λόγω κόπωσης αλλά κυρίως υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες,

Επειδή μέχρι τώρα Συμβάσεις των προαναφερόμενων εργαζόμενων, λάμβαναν 6μηνες, 3μηνες ακόμη και ετήσιες παρατάσεις από το υπουργείο, προφανώς παραδεχόμενο έτσι τις τεράστιες ανάγκες του ΕΣΥ αλλά και τις καίριες ανάγκες που οι Νοσηλευτές αυτοί καλύπτουν,

Επειδή σε λίγες μέρες λήγουν οι πρώτες Συμβάσεις των ειδικών νοσηλευτών και στο τέλος του έτους οι λοιπές Συμβάσεις και είναι ορατός πια ο κίνδυνος να αποψιλωθεί το ΕΣΥ από το έμπειρο νοσηλευτικό κι άλλων ειδικοτήτων, προσωπικό, που μέχρι τώρα στήριζε και πρόσφερε στο Σύστημα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Έχει σκοπό να θέσει σε αναστολή την πρόβλεψη του άρθρου 6 του Ν. 5057/2023, έτσι ώστε οι Συμβάσεις των 1.002 ειδικών νοσηλευτών να λάβουν ετήσια παράταση (από 30/11/23 - 31/12/24) και να μην απομακρυνθούν, αιφνίδια, από τις νευραλγικές θέσεις που καλύπτουν, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη λειτουργία πολλών των Νοσοκομείων;

2. Έχει σκοπό να λάβει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να παραταθούν για άλλο ένα έτος οι Συμβάσεις των Νοσηλευτών και των άλλων συμβασιούχων που λήγουν 31/12/23 και που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, επιβεβαιώνοντας έτσι τις λεκτικές δεσμεύσεις του;

3. Έχει σκοπό να προχωρήσει σε ετήσια ανανέωση των Συμβάσεων των Νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο της κάλυψης των κενών που δημιουργήθηκαν λόγω των αναστολών εργασίας, αναγνωρίζοντας έτσι το έργο που επιτελούν αλλά και το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ;

4. Έχει σκοπό να προκηρύξει μόνιμες θέσεις Νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων; Πόσες θέσεις θα αφορά και θα υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις ειδικών Νοσηλευτών, αποκαθιστώντας έτσι τους συγκεκριμένους υγειονομικούς που για καιρό τώρα εργάζονται, προσφέροντας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας;

5. Προτίθεται να κάνει πράξη την, εδώ και δύο χρόνια, πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μονιμοποίηση όλων των μη ιατρικών ειδικοτήτων Συμβασιούχων στις δημόσιες δομές Υγείας, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα την ώρα της πανδημίας, σε ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ;

Έχει σκοπό να προχωρήσει σε ετήσια ανανέωση των εργαζομένων με καθεστώς ΣΟΧ στους τομείς της φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας ή θα τους κρατήσει σε περαιτέρω εργασιακή ομηρία με την τακτική των 3μηνων παρατάσεων, δεδομένου ότι καλύπτουν νευραλγικές ανάγκες στις δομές Υγείας της χώρας;

Θα μπει ένα τέλος στους «εργολάβους» ή θα συνεχιστεί αυτό το καθεστώς εκχώρησης δημοσίων Υπηρεσιών σε ιδιώτες;».

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ