Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις των σχολών για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πέτυχαν την πρόσβαση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεκάδες απόφοιτοι από τα Λύκεια του νησιού μας, πήραν το εισιτήριο για την ανώτατη σχολή και είναι έτοιμοι για τη νέα σελίδα στη ζωή τους.
Ανάμεσά τους εκείνοι που διακρίθηκαν, ξεχώρισαν για την επίδοσή τους, αλλά και εκείνοι που χωρίς να επιτύχουν άριστα αποτελέσματα, κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους και να εισαχθούν τελικώς στην σχολή που επιθυμούσαν, προσπερνώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Μοιράζονται μαζί μας την χαρά τους και μας εξηγούν πώς οργάνωσαν την μελέτη τους, πώς νίκησαν το άγχος τους και μας αποκαλύπτουν τη “συνταγή” της επιτυχίας.
ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΛΕΥΡΟΦΑ (ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΕΚΠΑ): ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Η Σταματίνα Αλευροφά, μαθήτρια του 2ου Λυκείου, συγκέντρωσε 18.495 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα αφού αποτελούσε την πρώτη της επιλογή απ’ όταν ήταν ακόμα στο Γυμνάσιο.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, θεωρεί ότι ήταν βατά για τους καλά διαβασμένους, με το μάθημα των Αρχαίων, να την δυσκολεύει περισσότερο.
Το φροντιστήριο την βοήθησε πολύ στο να πετύχει τον στόχο της και πιστεύει ότι είναι δύσκολο κάποιος να γράψει πολύ καλά, χωρίς την βοήθεια και την στήριξη από το φροντιστήριο.
Στον ελεύθερό της χρόνο συνήθιζε να πηγαίνει βόλτες και να ξεκουράζεται.
Συστήνει στους νέους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων, να έχουν επιμονή και υπομονή, εάν θέλουν να πετύχουν τον στόχο τους.
ΜΥΡΙΑΜ ΜΑΝΣΟΥΡ (ΝΟΜΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ): ΠΗΓΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΓΧΟΣ
Η Μύριαμ Μανσούρ, μαθήτρια του 1ου Λυκείου Κω, συγκέντρωσε 17.063 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Νομικής στην Κομοτηνή. Όπως μας δήλωσε, δεν περίμενε ότι θα πήγαινε τόσο καλά, γι’ αυτό όπως είναι και λογικό, είναι πάρα πολύ χαρούμενη. «Δεν στόχευα τόσο ψηλά – ανέφερε. Ήθελα να γράψω όσο πιο ψηλά γίνεται και πήγα πολύ καλύτερα απ’ ότι ανέμενα.
Η Μανσούρ πήγαινε φροντιστήριο και πιστεύει, ότι έτσι όπως είναι το σύστημα, είναι πολύ δύσκολο να γράψει κάποιος καλά, χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, το οποίο την βοήθησε αρκετά και ψυχολογικά.
Όπως μας λέει, εάν κάνεις σωστό προγραμματισμό, μπορεί να έχει και ελεύθερο χρόνο, κάτι που κατάφερε και πέτυχε, με αποτέλεσμα να έχει χρόνο να πηγαίνει για βόλτες, για περπάτημα, αλλά και να κάθεται σπίτι της να παρακολουθεί ταινίες.
Για να γράψει κάποιος καλά τις εξετάσεις, πιστεύει ότι το κυριότερο που πρέπει να κάνει, είναι να αποβάλλει το άγχος και να απομυθοποιήσει την διαδικασία. Εκείνη το κατάφερε και έγραψε καλύτερα απ’ ότι περίμενε.
ΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΔΑΥΙΔ (ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ): ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ…
Η Ανθή Χατζηδαυίδ, μαθήτρια του Λυκείου Ζηπαρίου, συγκέντρωσε 16.998 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης. Δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, αφού το συγκεκριμένο Τμήμα ήταν η πρώτη της επιλογή γιατί της αρέσει πολύ το αντικείμενο της δόμησης των σπιτιών.
Τα φετινά θέματα, θεωρεί ότι ήταν μέτριας δυσκολίας, με την Χημεία να είναι το μάθημα που την δυσκόλεψε περισσότερο. Πήγαινε φροντιστήριο και την βοήθησε πολύ, έστω και μέσω skype όπου έγιναν φέτος τα πιο πολλά μαθήματα. Στον (λίγο) ελεύθερο χρόνο που είχε, συνήθιζε να πηγαίνει για περπάτημα και να κάθεται σπίτι να ξεκουράζεται.
Ως μυστικά της επιτυχίας για να γράψει κάποιος καλά στις Πανελλήνιες, θεωρεί ότι είναι η επιμονή και η υπομονή.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ (ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ): ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ…
Ο Μιχάλης Μαρκάκης, μαθητής του Λυκείου Ζηπαρίου, συγκέντρωσε 13.429 μόρια και αισθάνεται ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον κόσμο, αφού όπως μας λέει κατάφερε και πέρασε στο Τμήμα Φυσικής, που ήταν ένα όνειρο ζωής για εκείνον.
«Από μικρός ήθελα να περάσω σε αυτό το Τμήμα, για να ανακαλύψω τα μυστικά του σύμπαντος», λέει περιχαρής.
«Τα φετινά θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, δηλαδή ο μαθητής μπορούσε να γράψει ανάλογα με το πόσο καλά προετοιμασμένος ήταν».
Ο Μιχάλης πήγαινε φροντιστήριο και τον βοήθησε πολύ, θεωρώντας ότι για να γράψει κάποιος καλά χωρίς φροντιστήριο, είναι αρκετά δύσκολο και χρειάζεται πολύ περισσότερη ατομική προσπάθεια, από την πρώτη τάξη του Λυκείου.
Στον ελεύθερό του χρόνο και λόγω καραντίνας, συνήθιζε να κάθεται σπίτι και να διαβάζει βιβλία.
Όσον αφορά την συνταγή της επιτυχίας για να γράψει κάποιος καλά, πιστεύει ότι τα καλύτερα υλικά, είναι η προσήλωση στο στόχο και η αυτοπεποίθηση.