Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις των σχολών για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πέτυχαν την πρόσβαση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεκάδες απόφοιτοι από τα Λύκεια του νησιού μας, πήραν το εισιτήριο για την ανώτατη σχολή και είναι έτοιμοι για τη νέα σελίδα στη ζωή τους.
Ανάμεσά τους εκείνοι που διακρίθηκαν, ξεχώρισαν για την επίδοσή τους, αλλά και εκείνοι που χωρίς να επιτύχουν άριστα αποτελέσματα, κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους και να εισαχθούν τελικώς στην σχολή που επιθυμούσαν, προσπερνώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Μοιράζονται μαζί μας την χαρά τους και μας εξηγούν πώς οργάνωσαν την μελέτη τους, πώς νίκησαν το άγχος τους και μας αποκαλύπτουν τη “συνταγή” της επιτυχίας.
ΜΙΧΑΕΛΑ ΚΑΠΟΥΡΑΝΗ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΟΥ
Η Μιχαέλα Καπουράνη, μαθήτρια του 1ου Λυκείου της Θετικής κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 17.904 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στα Χανιά.
Όπως μας λέει, είναι απόλυτη ικανοποιημένη και θεωρεί ότι δικαιώθηκαν οι κόποι της, αφού το συγκεκριμένο τμήμα, αποτελούσε την πρώτη της επιλογή. «Το είχα – είπε- αποφασίσει από καιρό να πετύχω να μπω σε αυτό το τμήμα, γιατί συνδυάζει δύο μαθήματα που αγαπώ, τα μαθηματικά και τον προγραμματισμό».
Η Μιχαέλα, τα φετινά θέματα τα χαρακτηρίζει βατά, με το μάθημα που την δυσκόλεψε περισσότερο να είναι αυτό της Χημείας, επειδή όπως μας υπογράμμισε, είχε πολύ άγχος, καθώς ήξερε ότι το συγκεκριμένο μάθημα, δεν ήταν το δυνατό της χαρτί.
Η βοήθεια που είχε από το φροντιστήριο ήταν καταλυτική στο να γράψει καλά, ενώ πιστεύει ότι είναι αρκετά πιο δύσκολο να πετύχει κάποιος χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, όσο προσπάθεια και να κάνουν οι καθηγητές στο σχολείο, οι οποίοι βοηθούν και αυτοί αρκετά, όσο μπορούν.
Στον περιορισμένο, ελεύθερο χρόνο της, προτιμούσε να ακούει μουσική για να χαλαρώνει και να περνάει χρόνο με την οικογένειά της.
Συστήνει στους νέους υποψήφιους να έχουν διάρκεια στην προσπάθειά του και να θέτουν εξ αρχής τους στόχους τους, ώστε να μπορέσουν να τους επιτύχουν.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΑΛΗ: ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ
H Μαρία Μπαλαλή μαθήτρια του Λυκείου Αντιμάχειας, συγκέντρωσε 16.600 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ίδια δηλώνει ικανοποιημένη, αφού ήταν η πρώτη της επιλογή και το είχε αποφασίσει από καιρό.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, θεωρεί ότι ήταν βατά για όσους είχαν προετοιμαστεί καλά, με το μάθημα των Μαθηματικών να ήταν αυτό που την δυσκόλεψε περισσότερο.
Θεωρεί αρκετά σημαντική την βοήθεια του φροντιστηρίου και εκτιμά ότι είναι σχεδόν αδύνατο, υπό αυτές τις συνθήκες, να γράψει κάποιος πολύ καλά, χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου.
Στον ελεύθερό της χρόνο, συνήθιζε να πηγαίνει βόλτες για να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται στο σπίτι της.
Ως μυστικά της επιτυχίας για να γράψει κάποιος καλά στις εξετάσεις,, πιστεύει ότι είναι η προσήλωση στον στόχο και η συγκέντρωση την ώρα του διαβάσματος.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΠΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ
Η Δήμητρα Παππά, μαθήτρια του 1ου Λυκείου, συγκέντρωσε 15.965 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ήταν η πρώτη της επιλογή και έτσι είναι απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.
Τα φετινά θέματα, όπως μας λέει, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, με το μάθημα της Φυσικής να είναι αυτό που την δυσκόλεψε περισσότερο.
Η Δήμητρα πήγαινε φροντιστήριο και την βοήθησε αρκετά στο να πετύχει τον στόχο της. Θεωρεί ότι δεν είναι αδύνατο να πετύχει κάποιος την εισαγωγή του σε κάποια καλή σχολή χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, ωστόσο όπως επισημαίνει, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να το πετύχει.
Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που είχε στην διάθεσή της, προτιμούσε να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία και να βλέπει τηλεόραση.
Συστήνει στους νέους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, εάν θέλουν να πετύχουν τον στόχο τους και να είναι συγκεντρωμένοι την ώρα του διαβάσματος.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΡΔΙΣΤΟΣ: ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ
Ο Μανόλης Κορδιστός, μαθητής του Λυκείου Αντιμάχειας, της οικονομικής κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 14.800 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ήταν και η πρώτη του επιλογή.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, θεωρεί ότι ήταν βατά, με το μάθημα των Μαθηματικών να τον δυσκολεύει περισσότερο.
Θεωρεί σημαντική την βοήθεια του φροντιστηρίου και πιστεύει ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να πετύχει κάποιος χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, ειδικά την φετινή χρονιά, όπου αρκετά μαθήματα δεν έγιναν διά ζώσης.
Στον ελεύθερό του χρόνο, προτιμούσε να βγαίνει βόλτα με τους φίλους του και να προπονείται στο αγαπημένο του άθλημα το ποδόσφαιρο
Όπως μας λέει, δεν υπάρχουν μυστικά για να γράψει κάποιος καλά.» Όσο περισσότερο προσπαθήσει, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχει για να πετύχει τον στόχο του», σημειώνει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σωκράτης Καρατζόγλου, μαθητής του Λυκείου Ζηπαρίου, συγκέντρωσε 13.390 μόρια και πέρασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Βόλου. Μπορεί, όπως μας λέει, να μην ήταν η πρώτη του επιλογή, ωστόσο επειδή ανέβηκαν οι βάσεις στο πεδίο του και ο ίδιος δεν τα πήγε όσο καλά περίμενε, δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, εκτιμά ότι ήταν μέτριας δυσκολίας, με τα μαθηματικά να τον δυσκόλεψαν περισσότερο.
Θεωρεί σημαντική την βοήθεια του φροντιστηρίου, καθώς όπως είναι το σύστημα, είναι σχεδόν αδύνατο να γράψει κάποιος καλά χωρίς αυτό.
Παρά το βαρύ πρόγραμμα, ο Σωκράτης κατάφερε και είχε ελεύθερο χρόνο, παίζοντας ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ Κω, πηγαίνοντας στην Φιλαρμονική, αλλά και βγαίνοντας βόλτα με τους φίλους του, για να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται το μυαλό.
Για την συνταγή της επιτυχίας στις εξετάσεις, τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται, όπως μας ανέφερε, είναι η ιεράρχηση των στόχων, το συστηματικό διάβασμα και φυσικά η θέληση