Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δανέζικο σκάφος της FRONTEX αρνήθηκε να αποτρέψει βάρκα μεταναστών - Στην Κω η Υπ. Αμύνης της Δανίας

08/03/2020
731 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ένα πλοίο από την Δανία που περιπολεί στο Αιγαίο για Frontex, φέρεται να αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές για push back μεταναστών που διέσωσαν και τους οποίους μετέφεραν στην Κω. Την είδηση φέρει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το politico.eu το όποιο κάνει λόγο για περίπολο σκάφος της Δανίας που περιπολούσε ανοικτά της Κω στα πλαίσια της επιχείρησης «Ποσειδών» της Frontex για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Ο επικεφαλής της μονάδας από την Δανία που συμμετείχε στην συγκεκριμένη επιχείρηση κ. Jens Møller, υπεύθυνος της δανικής μονάδας που συμμετέχει στην επιχείρηση, δήλωσε στο DR ότι το πλήρωμα μόλις είχε περισυνελλέξει 33 μετανάστες που ταξίδευαν με φουσκωτή λέμβο για Ελλάδα , όταν έλαβε εντολή μέσω ασυρμάτου από το αρχείο της επιχείρησης « Ποσειδών» να επιστρέψουν τους μετανάστες στην λέμβο τους και να την ρυμουλκήσουν εκτός ελληνικών υδάτων. 

Σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το πλήρωμα φέρεται να αρνήθηκε κάτι τέτοιο θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο την ζωή των μεταναστών. Μάλιστα ο επικεφαλής κ. Μόλερ δηλώνει ότι κατάφερε να ανατρέψει την εντολή και τελικά οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Κω. 

Ο υποπλοίαρχος Jan Niegsch, υπεύθυνος για το δανέζικο στρατιωτικό προσωπικό που συμμετέχει στην επιχείρηση, επιβεβαίωσε το συμβάν στο POLITICO. Το άρθρο του DR, το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ, δεν δηλώνει πότε εκδηλώθηκε το περιστατικό.

Οι Møller και Niegsch δήλωσαν επίσης στο DR ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει εντολές να προσπαθεί να αποτρέψει την διέλευση βαρκών μεταναστών στα ελληνικά ύδατα από τα τουρκικά. Η Αθήνα έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα θαλάσσια σύνορα μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σταματά πλέον τους μετανάστες να περνούν στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen, επισκέφτηκε το πλήρωμα του σκάφους περιπολίας στην Κω την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020. Όπως δήλωσε στο DR, ήταν ευχαριστημένη με τον τρόπο με τον οποίο ο Møller και ο Niegsch αντιμετώπισαν το περιστατικό, λέγοντας: «έφεραν εις πέρας την αποστολή βάση της εντολής που τους δόθηκε».

Το άρθρο αναφέρει ότι η πολιτική των "pushbacks" είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σάντυ Λαδικού – με στοιχεία από το www.politico.eu


Fake news καταγγέλει η Νέα Δημοκρατία


Αντί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, απάντησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο σημειώνει ότι πρόκειται για fake news, μια και όπως σημειώνει η εντολή που πήρε το δανέζικο σκάφος της Frontex και αρνήθηκε να εκτελέσει «ήταν να ρυμουλκηθεί το σκάφος με τους μετανάστες στην άλλη πλευρά των θαλασσίων συνόρων».

Συγκεκριμένα η ΝΔ αναφέρει «στην πραγματικότητα η ενημέρωση που δίνει o δημοσιογράφος της δανέζικης ραδιοτηλεόρασης Ole Ryborg είναι ότι η εντολή που δόθηκε από τον Έλληνα επικεφαλής της επιχείρησης Poseidon της Frontex προς τους Δανούς συναδέρφους του ήταν να ρυμουλκηθεί το σκάφος με τους μετανάστες στην άλλη πλευρά των θαλασσίων συνόρων».

Μάλιστα η ΝΔ στο εισαγωγικό της σημείωμα αναφέρει «ότι πρόκειται για άλλη μια από τις πολλές ψευδείς ειδήσεις που εκπορεύονται καθημερινά από την Τουρκία και δυστυχώς αναπαράγονται με τεράστια ευκολία από ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ