Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Είναι γεγονός! Ξεκινούν οι εργασίες στον Άγιο Νικόλαο – Πάτερ Κωνσταντίνος Καματερός: « Μέχρι τέλος του 2021 θα είναι έτοιμος ο Μητροπολιτικός Ναός»

02/04/2021
478 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ημέρα χαράς είναι η σημερινή καθώς επίσημα η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου ανακοίνωσε με αποκλειστικές δηλώσεις στο Βήμα της Κω και Ράδιο Πρώτο 91.5 την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου. 

Την είδηση γνωστοποίησε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Οικονόμου Πατήρ Κωνσταντίνος Καματερός ο οποίος έδωσε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις διαδικασίες. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα από τον ειδικό διαχειριστή της Μητρόπολης τον μηχανικό κ. Θεοδόση Βαρκά, τον ίδιο τον Μητροπολίτη μας καθώς η αγωνία για την αποκατάσταση των εκκλησιών μας είναι μεγάλη στην τοπική μας κοινωνία.  


« Είμαστε στην ευχάριστη θέση με την χάρη του Θεού,  με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας να σας ανακοινώσουμε ότι ξεκινούν επιτέλους οι εργασίες. Η εργολήπτρια εταιρεία έχει εγκατασταθεί, οι μηχανικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι, τα συνεργεία βρίσκονται όλοι εδώ. Χθες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευσταθίου επισκέφθηκε τον Άγιο Νικόλαο μαζί με τον βουλευτή κ. Υψηλάντη, την κα. Χρυσούλα Τσάλα εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας. Ελήφθησαν δείγματα από το μπετόν εσωτερικά και εξωτερικά , εστάλησαν για ανάλυση και μόλις γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα ξεκινούν οι εργασίες.» 

Σύμφωνα με τον πατήρ Κωνσταντίνο την Δευτέρα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των σκαλωσιών και άμεσα αναμένεται η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.   

« Η εργολήπτρια εταιρεία σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογράψει πρέπει να παραδώσει τον Άγιο Νικόλαο εντός 9 μηνών. Οπότε ο χρόνος πιέζει.» 

Οι εργολάβοι είναι αισιόδοξοι ότι θα παραδώσουν και νωρίτερα το έργο και μάλιστα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για την λειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Εμείς βέβαια από πλευράς μας είμαστε χαρούμενοι αλλά και βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να παραδοθεί το έργο σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν ώστε να είναι μία εκκλησία η οποία παρέχει και ασφάλεια.» 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού, η εργολήπτρια εταιρεία και η εκπρόσωπος κα. Τσάλα μετά την αυτοψία που έκαναν, δήλωσαν ότι η εκκλησία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι περίμεναν και ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει παραδώσει πολύ πιο δύσκολα έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα γίνει και διαμόρφωση του αύλειου χώρου. 

« Ήταν μεγάλη η συγκίνηση σήμερα και χθες που βρεθήκαμε στον Άγιο Νικόλαο και οι περαστικοί από την χαρά τους , ζητούσαν να μάθουν νέα και να εισέλθουν στην αυλή. Ήταν χαρούμενοι που έβλεπαν τα συνεργεία και που επιτέλους θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.» 

Θυμίζουμε ότι στις 8 Μαρτίου 2021 υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην Κω από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και την εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας, Χρυσούλα Τσάλα.. 

Το έργο, δαπάνης 1,23 εκατ. € χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας, ανέλαβε και να δημοπρατήσει το έργο, με μελέτη που εκπόνησε η Ιερά Μητρόπολη Κω – Νισύρου. 

Το έργο αφορά κατεπείγουσες παρεμβάσεις - εργασίες επισκευής και αποκατάστασης βλαβών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, οι οποίες αδιαμφισβήτητα κρίνονται αναγκαίες μετά τον ισχυρό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 καθώς επηρεάζουν την στατική επάρκεια του Ναού, αυξάνουν την επικινδυνότητα σε μεγάλο βαθμό και συνεπώς την ασφάλεια των πιστών και λειτουργούντων σε αυτόν. 

Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στις εξωτερικές λιθοδομές, στις λιθοδομές των ημικυκλικών τμημάτων του ιερού του ναού και στα τόξα από σκυρόδεμα στην οροφή του. Οι επεμβάσεις που προτείνονται στο φέροντα οργανισμό έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των βλαβών και την ενίσχυση της κατασκευής. Σημειώνεται ότι ο μηχανικός έχει ήδη εγκατασταθεί για τις προκαταρκτικές εργασίες και το έργο αναμένεται να ουσιαστικά να ξεκινήσει σε ένα περίπου μήνα. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ολοκληρώσει το όλο έργο εντός εννέα (9) μηνών από την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης. 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ