Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Θ. Νικητάρας: Η χθεσινή φωτιά, μας έδειξε ότι αποτελεί μονόδρομο η συγκρότηση μίας συντονιστικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων

04/08/2021
411 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ξημέρωσε μία νέα ημέρα για το νησί της Κω όπως δήλωσαν σήμερα το πρωί στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής Κω κ. Γρηγόρης Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς και ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κω κ. Σταμάτης Καμπουράκης. 

« Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο ή καπνός αυτή τη στιγμή» σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής στην πρωινή εκπομπή. Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα και σημείωσε ότι ήταν το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο που βίωσε το νησί τα τελευταία χρόνια. 

« 6.30 το πρωί επιχείρησε ξανά με εναέριες ρίψεις το ελικόπτερο από τη Ρόδο το οποίο βοήθησε και μάλιστα έφυγε πολύ αργότερα χθες από όσο ορίζει το πρωτόκολλο και ήρθε πολύ νωρίτερα σήμερα.»  

«Η μάχη που δόθηκε από όλους ήταν πολύωρη και πολύ σκληρή. Λίγα μέτρα χώριζαν τις φλόγες από τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, το δάσος του Ασκληπιείου και το δάσος Τσουκαλαριάς.» 

Σε επιφυλακή θα είναι για σήμερα και τις επόμενες ημέρες η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία , εμπλεκόμενες αρχές και εθελοντικές οργανώσεις. Ενώ φαίνεται να είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις τόσο για την έκταση της πυρκαγιάς όσο και τα αίτια της πρόκλησης. 

« Η υπηρεσία με ειδικά μηχανήματα GPSθα μετρήσει και θα αποτυπώσει το μέγεθος της καταστροφής. Γίνεται διερεύνηση από την υπηρεσία για τα αίτια της πρόκλησης της πυρκαγιάς. Είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε εκτίμηση.» 

Να σημειωθεί ότι ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Γρηγόρης Μαυρίδης συντόνισε άψογα την όλη επιχείρηση και είχε ταχύτατα ανακλαστικά λαμβάνοντας ενισχύσεις από αέρος και ξηρά από τη Ρόδο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. 

« Συνεργαστήκαμε όλοι άψογα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά από τα βάθη της καρδιάς μου και τους ιδιώτες που βοήθησαν. Θερμά ευχαριστώ στην Πολιτική Προστασία, την αστυνομία, αεροπορία, στρατό, τους εθελοντές, τους επαγγελματίες που ήρθαν με μηχανήματα , τους κτηνοτρόφους. Εάν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία δεν θα σβήναμε την φωτιά. Όλοι συνεργάστηκαν άψογα για να έχουμε σήμερα ένα καλό αποτέλεσμα. Ήταν τεράστια η συνδρομή των δημοτών και δεν θα τα καταφέρναμε αλλιώς. 

Δήμαρχος Κω – « Δύσκολα επιχειρησιακά με πολλαπλά μέτωπα. Άψογος ο συντονισμός – Είμαι υπερήφανος για το αποτέλεσμα» 

Ο δήμαρχος Κω μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο είπε ότι σήμερα ξημέρωσε μία νέα ημέρα για το νησί μετά από μία πολύ δύσκολη ημέρα. « Δεν ήταν μόνο η φωτιά. Είχαμε σεισμούς την Τρίτη, υψηλές θερμοκρασίες και άλλες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.» 

Ο κ. Νικηταράς συνεχάρη όσους επιχείρησαν ώστε να σβήσει η φωτιά και στάθηκε στην συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, των εθελοντών , τις αρχές που βοήθησαν όλοι μαζί την Πυροσβεστική. 

« Επιχειρούσαν οι δυνάμεις ταυτόχρονα στο δάσος Τσουκαλαριά και στο Ασκληπιείο. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο όμως τα καταφέραμε καθώς υπήρξε ετοιμότητα και συντονισμός. Άνθρωποι μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά. Τους ευχαριστώ όλους.» 

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι αισθάνεται υπερήφανος για το αποτέλεσμα. « Να μην είμαστε σκληροί σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Με ψυχραιμία να αξιολογούμε και να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.» 

Ο κ. Νικηταράς είπε ότι το ελικόπτερο το οποίο ήρθε από τη Ρόδο παρουσίασε κάποια εμπλοκή στον κουβά , επέστρεψε στη Ρόδο για επισκευή και σε χρόνο αστραπή επέστρεψε για να συνεχίσει τις εναέριες ρίψεις μέχρι αργά το απόγευμα και από πολύ νωρίς το πρωί ξανά σήμερα. 

Επίσης χάρη στην συμβολή του Μανώλη Χριστοδουλίδη και του Βησσαρίων Μπαλαλή, δόθηκαν εικόνες και βίντεο από ψηλά με την χρήση drone κάτι που φαίνεται ότι βοήθησε πάρα πολύ την όλη επιχείρηση. 

« Ήμασταν τεχνολογικά ένα βήμα μπροστά διότι με τα droneτων συμπολιτών μας είχαμε πολύ γρήγορα ξεκάθαρη εικόνα για την φωτιά.» 

Θυμίζουμε ότι μόλις μία ημέρα πριν ο κ. Νικηταράς είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την πρόληψη και διαχείριση πυρκαγιών. Όπως είπε, τα όσα συζητήθηκαν εφαρμόστηκαν την επόμενη ημέρα καθώς είχε γίνει αποτύπωση των δυνάμεων των εμπλεκόμενων αρχών, εθελοντών, ιδιώτες που μπορούν να συνεισφέρουν ακόμη και οι τρόποι επικοινωνίας για τον συντονισμό τέτοιων επιχειρήσεων. 

Μάλιστα φαίνεται ότι είναι μονόδρομος η συγκρότηση μίας συντονιστικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων καθώς οι έκτακτες καταστάσεις στο νησί της Κω, είναι συχνές τα τελευταία χρόνια. 

Σταμάτης Καμπουράκης – « Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού – Ήταν μία πολύ δύσκολη φωτιά» 

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Δήμου Κω κ. Σταμάτης Καμπουράκης περιέγραψε τα όσα έζησε από την πρώτη στιγμή λέγοντας ότι ήταν μία πολύ δύσκολη φωτιά. «Υπήρχε τρομερός συντονισμός μεταξύ όλων. Βοήθησαν πάρα πολύ όσοι είχαν μπουλντόζες και φορτηγά. Είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι διότι μπορεί η φωτιά να έσβησε όμως υπάρχει το κάρβουνο και πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση.» 

Σάντυ Λαδικού


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ