Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κώστας Καϊσερλης. Αφιέρωμα στα έργα και τις ημέρες του μακροβιότερου Δημάρχου της Κω

10/11/2020
345 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Με το κλείσιμο στο σπίτι, για την φονική πανδημία, αποφάσισα  να αφιερώσω μερικές ώρες στο διάβασμα.  

Κάπου στην βιβλιοθήκη μου ανάμεσα στα πολλά βιβλία,  βρήκα και το πόνημα του πιο μακροχρόνιου Δημάρχου της Κω,  του κ. Κώστα Καϊσερλη.

Ξεφυλλίζοντας τις 250 και πλέον σελίδες του, περπάτησα στη λεωφόρο της καινούργιας Κω. Οι  φωτογραφίες και τα κείμενα με γύρισαν πίσω σε μέρες δημιουργίας, άοκνης εργασίας και ουσιαστικής προσφοράς στον τόπο μας. Όχι μόνο από τον Δήμαρχο και τους ικανούς Δημοτικούς συμβούλους, αλλά και από όλους τους εργαζόμενους στον Δήμο. Κανείς  δεν μπορεί να αμφισβητήσει  όσα διάβασα, γιατί  τα έζησα μέσα από την σαραντάχρονη συνεργασία μου, με την έγκριτη εφημερίδα το Βήμα της Κω, που την ξεκίνησε το 1976  ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης και συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα. 

Την  πορεία της  μετά χουντικής Δημαρχίας,  την βίωνα καθημερινά, μέσα από ένα μεγάλο καινούργιο έργο, μέσα από  δεκάδες φωτογραφίσεις και ακόμη με πιο πολλές ομιλίες και συνεντεύξεις τύπου.  

Όσο ο ιδιοκτήτης, εκδότης και αρχισυντάκτης, Γιάννης Ιωαννίδης  ήταν σκυμμένος πάνω από τις σημειώσεις του, για να εκδώσει  μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα το Βήμα της  Κω, εγώ και οι άλλοι ικανοί συνεργάτες, καλύπταμε το εξωτερικό  ρεπορτάζ.  Έτσι  περπατούσαμε καθημερινά στους   διάδρομους της Δημαρχίας,  του Επαρχείου, ακόμη και της Αστυνομίας, για το καθημερινό Αστυνομικό ρεπορτάζ, που  ήταν χειρόγραφο. Τότε, δεν υπήρχαν  οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φυσικά το ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο.  

Όμως εκείνος ο πολιτικός, που έμεινε ανεξίτηλος στην μνήμη όλων μας, όχι μόνο με την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και με την τεράστια προσφορά και το έργο του  στον τόπο μας, ήταν ο πιο μακροχρόνιος Δήμαρχος, ο κ Κώστας Καίσερλης.

Στις συχνές συνεντεύξεις, στις ποικίλες εκδηλώσεις, στα εγκαίνια, στις τακτικές ομιλίες και στις εορταστικές Δημοτικές διασκεδάσεις,  πάντα καταδέχονταν και καλούσε τους πάντες και φυσικά τους δημοσιογράφους.  Τρέχαμε  λοιπόν όλοι, άλλοι εθελοντικά, προσφέροντας τον τοπικό τύπο ό, τι μπορούσαμε και άλλοι με το μικρόφωνο της τότε νεοσύστατης  Δημοτικής ράδιο τηλεόρασης,  που ξεκίνησε το1991. Ο  πιο δραστήριος Δήμαρχος που πέρασε από την Κω, ο κ. Κώστας Καϊσερλης, ήταν  γιος Δημάρχου, του αείμνηστου Γιώργη Καϊσερλη και είχε το κληρονομικό του χάρισμα.   Στα 25 και πλέον χρόνια της θητείας του στο Δήμο, έκανε πάνω από  35 έργα. Η Νέα Δημοτική κίνηση, άντεξε και λειτούργησε από (1978-1982-1986-1990-1994-1998-2002 και 2011-2014) 

Ο κ. Κώστας Καϊσερλης, ανέλαβε  νεότατος ως άνθρωπος και παρέδωσε ώριμος, με γεμάτο το σακίδιο του, με πλούσιες εμπειρίες, με πίκρες,  χαρές, απογοητεύεις, λάθη, παραλείψεις, ευγνωμοσύνη  και αχαριστία.

Ας   θυμηθούμε   μερικά από τα έργα του  που ανέδειξαν την πόλη και άλλαξαν τη ζωή των κάτοικων της. Έτσι,  για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των  παλαιοτέρων και για να πληροφορήσουμε τους νεότερους πολίτες της Κω.

Από το 1978 όταν εγώ ξεκινούσα την οικογένεια μου, μαζί με τον σύζυγο μου Δημήτρη, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καίσερλης, έπαιρνε πανηγυρικά την θέση του απερχόμενου αείμνηστου μετά χουντικού Δημάρχου  Θωμά Κορουλάκη. 

Η  Νέα Δημοτική Κίνηση, έπιασε αμέσως δουλειά. Ανασκουμπωθήκαν  οι άοκνοι σύμβουλοι και όλοι οι ακούραστοι εργάτες του Δήμου και με μπροστάρη τον άξιο Δήμαρχο, καθημερινά  σχεδίαζαν, δανείζονταν, διεκδικούσαν, συγκρούονταν και επιτύχαιναν να αλλάξουν την Κω, των οκτώ και  μισή  χιλιάδων  τότε κατοίκων. 

Από τα Κρητικά στο Κούμπουρνο, όπου η νέα Δημοτική αρχή, μετέτρεψε  το βουρκωμένο ρέμα του μπάρμπα Γιάννη, σε πολυσύχναστη λεωφόρο, μέχρι την Καζέρμα, που την ανέδειξε και την αναδόμησε, έφτασε ως την επέκταση της πόλεως, στην μεγάλη οδό Μακρυγιάννη. Παράλληλα  έφτιαξε νέες Λαϊκές κατοικίες, διαμόρφωσε το απηρχαιωμένο πολεοδομικό σχέδιο, με καλούς συνεργάτες, ικανούς αρχιτέκτονες και πολίτικους μηχανικούς. Άρχισε  τα μεγάλα έργα εκπαίδευσης,  όπως νέα Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, νέα  Λύκεια και  Γυμνάσια, ενώ ίδρυσε τα ΙΕΚ.   Κατασκεύασε  το μεγάλο έργο  της Μαρίνας,  το Εργατικό κέντρο, το  κτήριο του  ΙΚΑ, το  κτήριο της ΔΕΥΑΚ, τον ΧΥΤΑ.  Έφτιαξε το Νέο Στάδιο Ανταγόρας, το Στάδιο Φιλίνος, το κλειστό Γυμναστήριο, το συνεδριακό κέντρο, τον  καινούργιο  ανθόκηπο, το νέο κοιμητήριο. Επίσης  φρόντισε το  λατομείο και έκανε το μεγάλο αποχετευτικό έργο και τον βιολογικό  καθαρισμό,  για την επεξεργασία των λυμάτων της πόλης. Συνέβαλλε στην αναπαλαίωση του λιμανιού,  στη διάνοιξη νέων δρόμων, στην ανάπλαση πάρκων και πλατεών. Πάλεψε, για την καινούργια επέκταση του Νοσοκομείου και  ίδρυσε το  Δημοτικό Ιατρείο. Φρεσκάρισε  τα κτήρια της Δημαρχίας,   ανακαίνισε  τον Ορφέα, αναδόμησε την Αύρα και ίδρυσε την Δημοτική  Βιβλιοθήκη.  Επίσης  νοικοκύρεψε το παλιό Ιταλικό  ξενοδοχείο Ακταίον, όπου στέγασε τον ΔΗΡΑΣ και εγκατέστησε την νέο ιδρυθείσα  ράδιο τηλεόραση της Κω. Ακόμη   ίδρυσε το Πνευματικό Κέντρο, την Δημοτική Αστυνομία, την αστική εταιρία Ιπποκράτης του ΟΚΑΝΑ, για τα εξαρτημένα άτομα και οργάνωσε τα ΚΑΠΗ για τους ηλικιωμένους.  Ανάστησε  την Δημοτική Φιλαρμονική, αγόρασε την Εβραϊκή Συναγωγή και το παλιό Εργοστάσιο της Αλεξάντερ Φάσιον. Διέσωσε,  τα Ιταλικά ιστορικά αρχεία, πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση οπτικών ινών,  συσφίξε τις σχέσεις μας με τους απανταχού ομογενείς  και  συνέβαλε στην τουριστική διαφήμιση του νησιού,  με διάφορους τρόπους. Όπως,  με συμμετοχές σε Διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και σε ταξιδιωτικά προγράμματα.  Στήριξε   και ενίσχυσε, όλους τους Αθλητικούς συλλόγους και τα επαγγελματικά σωματεία.  Έλυσε  το πρόβλημα του   εφοδιασμού καυσίμων στο νησί,  φτιάχνοντας ανάλογες, μεγάλες εγκαταστάσεις στη θέση Άγιος Φωκάς.  Επίσης δρομολόγησε τις κατάλληλες μελέτες, για την αξιοποίηση των Ιαματικών λουτρών του Άγιου Φωκά, καθώς και μια μελέτη για την δημιουργία άσυλου ή κυνοκομείου,  αδέσποτων ζώων.  Ανέδειξε   και στήριξε το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα,  το Ιατρικό Μουσείο, τον βοτανόκηπο, με διάφορους τρόπους. Προσπάθησε να εντάξει, στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO και το δικό μας μοναδικό Ασκληπιείο. Αξιοποίησε  στο έπακρο τα πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ενισχύσεις από τον κρατικό κορβανά, ενώ εξασφάλισε και ευνοϊκά δάνεια. 

Θα  χρειαστούμε βιβλία ολόκληρα να τα καταγράψουμε όλα, γιατί δεν έχουν τελειωμό οι δράσεις και τα έργα στην πολεοδομία,  στην οδοποιία, στην οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και στον εκσυγχρονισμό και την στελέχωση τους, επί Δημαρχίας του μοναδικού, μακροχρόνιου Δημάρχου της Κω κ.  Κώστα Καϊσερλη.  Θα μου πείτε, έγιναν λάθη και παραλείψεις. Όμως και ποιος άνθρωπος δεν κάνει λάθη. Ωστόσο είναι τόσα πολλά και μεγάλα, τα θετικά και ωφέλημα έργα, που οποιαδήποτε λάθη σβήνουν μπροστά τους. Την  αμέριστη αγάπη του ο λαός του την έδειχνε στην συνεχή  επανεκλογή του με μεγάλα ποσοστά, καθώς και ότι τον τίμησε στέλλοντας τον ως Βουλευτή στην Βουλή των Ελλήνων με την θέση του Υφυπουργού, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Ενδεικτικά, θα αναφέρω από το 1978 έως το 2000.

Επανήλθε και εκλέχτηκε ξανά και ξανά  όπως και το 2011-2014, σαρώνοντας τους αντιπάλους του.  

Τον  Δήμαρχο κ. Κώστα Καϊσερλη,  τον γνώρισα όπως τον τιμούν, τον σέβονται και τον γνωρίζουν όλοι.  Ακόμη  και σήμερα αν το αποφασίσει, πάλι πανηγυρικά ο λαός της Κω θα τον εκλέξει  ξανά, για τους απλούς λόγους.  Είναι ως άνθρωπος  ευφυέστατος, απλός, προσιτός, ταπεινός, εύχαρις. Δεν προσέβαλλε ποτέ κανένα και δεν θεώρησε ποτέ κανένα συμπολίτη του, επίσημο ή ανεπίσημο, για να τον ταπεινώσει.  Κυκλοφορεί  μέχρι και σήμερα, με ένα μικρό βολικό μηχανάκι. Σκιαγραφώντας το πορτρέτο του, διαπιστώνουμε ότι, είναι εργατικός και γεμάτος ανθρωπιά.  Έδωσε ψωμί στον κόσμο της Κω και πήρε πολλή περισσότερη εκτίμηση, από αδιαφορία. Άρπαζε τις ευκαιρίες και εκμεταλλεύτηκε το χρόνο και το χρήμα, για το καλό του τόπου του.   

Θυσίασε  μαζί με το πτυχίο του ως Φαρμακοποιός, πολλές φορές την δική του υποδειγματική  οικογένεια,  με τη σύζυγο και τους δυο γιους του, για να προσφέρει και την ψυχή του στον  τόπο που τον τίμησε.   

Ο ίδιος και το έργο του, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα, για τους πολιτικούς του μέλλοντος.  Ακολουθώντας ευλαβικά τον παρακάτω δικό του κανόνα, προχωρούσε στους στόχους και στα μεγαλόπνοα  έργα του. Έλεγε   λοιπόν και το πίστευε. ‘Αγωνιζόμαστε γιατί ο πλούτος του τόπου ανήκει στον 

 λαό του’.

Υ.Γ. Το  αφιέρωμα αυτό, στον επιτυχημένο Δήμαρχο κ. Κώστα Καϊσερλη,  είναι ελάχιστο ευχαριστώ στο μεγάλο έργο και την προσφορά ενός πολίτικου, που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του,  στην Δημαρχία της Κω. Δεν  έχει κανένα  σκοπό να ακυρώσει  ή  να μειώσει το έργο και τις επιτυχίες των προηγουμένων Δημάρχων,  ούτε και του παρόντος κ. Θεοδόση Νικηταρά, που τόσο καλά τα πηγαίνει, ούτε και των επομένων.


Ξανθίππη Αγρέλλη (9/11/2020)



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Κωτης
Κωτης 11/11 - 15:15
Δημαρχία
Καισαρλης ίσον Δημαρχία άξιος

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ