Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κ. Χατζηάμαλλος: Το ΛΣ920 "Υποκελευστής Α' ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης", ένα από τα πιο σύγχρονα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής

01/11/2021
46 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το ΛΣ920 "Υποκελευστής Α' ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης", ένα από τα πιο σύγχρονα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής (παραδόθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων τον Αύγουστο του 2021), επιστρέφοντας στη βάση του μετά από τη συμμετοχή του (εικάζω) στην επιχείρηση των τελευταίων ημερών κατά την οποία διασώθηκαν 375 άτομα που επέβαιναν σε φορτηγό πλοίο-φάντασμα (υπό την έννοια ότι απλά δεν υφίστατο τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες) με τουρκική σημαία, που έπλεε σε διεθνή ύδατα έξω από την Κρήτη.

Το ΛΣ920, τύπου P355GR της ιταλικής Cantiere Navale Vittoria, είναι το τρίτο κατά σειρά από τέσσερα συνολικά σκάφη του συγκεκριμένου τύπου τα οποία θα αποκτήσει η Ελληνική Ακτοφυλακή μέσω ειδικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 90% από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 10% από εθνικούς πόρους).

Μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά:
Εκτόπισμα: 160t. Μήκος: ~37m. Μέγιστη ταχύτητα: >41kts. Εμβέλεια: 1.000nm/18kts. Πλήρωμα: 12+4 με χώρο για επιπλέον 20 επιβάτες. Οπλισμός: δύο τηλεχειριζόμενοι οπλικοί σταθμοί της ισραηλινής Elbit με βαριά πολυβόλα 12.7mm + δύο βάσεις για επιπλέον πολυβόλα.

Ο Υποκελευστής Α' ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης (που τιμάται με την ονοματοδοσία στο σκάφος της φωτογραφίας) εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944 για την αντιστασιακή του δράση. Ήταν μόλις 27 ετών. Κατά την περίοδο της κατοχής, υπηρετούσε στο Λιμενικό Σώμα και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ευθύνη του ήταν να μεταδίδει πληροφορίες λιμενικών κινήσεων και να υποβοηθά στα σαμποτάζ. Συνελήφθη στον Πειραιά από τα Γερμανικά SS στις 20 Ιουνίου 1944. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ όπου και παρέμεινε στην απομόνωση μέχρι τις 28 Ιουλίου 1944. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και παρέμεινε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 1944. Από εκεί, με άλλους 49 συγκρατούμενούς του εκτελέστηκε διά τουφεκισμού. Η οικογένειά του έμαθε για την εκτέλεσή του μετά από 20 ημέρες, όταν παρέλαβε μία φανέλα από την αστυνομία και διαπιστώθηκε η ταυτότητά του

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ