Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μαρμαρίτες των Θεοφανίων – Ένα έθιμο της Κω αναβιώνει στο "Καμέλια" - Τα Κώτικα pancakes

05/01/2021
356 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Οι μαρμαρίτες της Κω είναι ξακουστές για την μοναδικότητα τους και την νοστιμιά τους. Ένα έθιμο παλιό, που διατηρείται μέχρι σήμερα ζωντανό χάρη στην αγάπη των Αντιμαχιτών και των γύρω περιοχών.

Την παραμονή των Θεοφανίων ετοιμάζονται οι μαρμαρίτες στα σπίτια της Αντιμάχειας, της Κεφάλου και της Καρδάμαινας. Με το πέρασμα των χρόνων όμως , συναντάμε το νόστιμο αρτοσκεύασμα και σε άλλες περιοχές της Κω.

Το Kamelia Cafe των αδερφών Χατζηπυλιώτη, είναι γνωστό ότι κρατάει τις νόστιμες παραδόσεις με πιστή ευλάβεια. Υποδεχόμαστε τον χειμώνα και την γιορτή του Αγίου Ανδρέα κάθε χρόνο, με τους ξακουστούς λουκουμάδες του κ. Τάκη και του κ. Σάββα.


Φέτος όμως μία ανάρτηση της αγαπητής συναδέλφου Μαρίας Παπαζαχαρίου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ήταν αρκετή για να ξυπνήσει μνήμες και γεύσεις των Φωτών.

Προπαραμονή των Θεοφανίων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ μαζί με την Μαρία, σε απογευματινή βόλτα, έκαναν μία στάση στο γνωστό Καμέλια καθώς οι φωτιές είχαν ανάψει και το μάρμαρο έκαιγε.

Έκπληκτοι είδαν τα αδέρφια να ετοιμάζουν με ευλάβεια μαρμαρίτες για συγγενείς και φίλους. Τέλειους και στρογγυλούς με τόσες φυσαλίδες, σαν καλύμνικο σφουγγάρι. 

Για το έθιμο των μαρμαριτών , αλλά και το πως καταναλώνονται μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5, ο αγαπητός κ. Τάκης από το Καμέλια.


Μαρμαρίτες – Τα pancakes της Αντιμάχειας 


Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Τάκης, τα σημερινά pancakes που μας έρχονται από την Αμερική και απολαμβάνουμε στα brunch, μάλλον έχουν καταγωγή από την Αντιμάχεια. 

« Οι μαρμαρίτες είναι ένα έθιμο αιώνων και έχουν ως βάση την Αντιμάχεια. Κάθε γειτονιά έστηνε μία φωτιά και ένα μάρμαρο ειδικό. Δύσκολο να βρεις τόσο ωραίο μάρμαρο σήμερα. Νερό , αλεύρι, μαγιά, λίγο αλάτι άντε και λίγο μαστίχα και η ζύμη ήταν έτοιμη. Οι παλιοί ανακάλυψαν τους μαρμαρίτες για να ξεγελάσουν την πείνα τους παραμονή των Φωτών ημέρα νηστείας. Σήμερα τρώγονται με λίγο μέλι ή λίγη ζάχαρη. Τα απολαμβάνουμε όμως και ανήμερα των Φώτων μετά την εκκλησία και αφού έχουμε λάβει τον αγιασμό. Συνήθιζαν οι άνθρωποι να τα βουτάνε σε αυγό σαν πανέ και να τα τηγανίζουν σε λίγη γλίνα ( λίπος χοιρινού) ή τα έτρωγαν με χοιρινό καβουρδιστό εάν είχε η κουμπάνια του σπιτιού. Καμιά φορά λέω στους τουρίστες αστειευόμενος ότι όταν εμείς είχαμε Pancakes στην Αντιμάχεια εσείς κοιμόσασταν στις σπηλιές.»


Ο κ. Τάκης έδωσε έμφαση στο μάρμαρο και στις φυσαλίδες που είναι σημαντικό να είναι πολλές για να πει κανείς ότι οι μαρμαρίτες πέτυχαν. Επίσης το μάρμαρο πρέπει να είναι κατάλληλο για να ψηθούν όπως πρέπει και από τις δύο πλευρές.


Παλαιότερα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από το ίδιο μίγμα, την παραμονή των Φώτων, έφτιαχναν επίσης «μαρμαρίτες» σε σχήμα σταυρού τούς οποίους προσέφεραν στα ζώα που είχαν (αγελάδες, αιγοπρόβατα κλπ) για να τους δείξουν την ευγνωμοσύνη τους.

Μπορεί το Καμέλια να μην διέθεσε μαρμαρίτες προς πώληση , όμως ήταν τέτοια η ζήτηση , που μοιράστηκαν αρκετά πακέτα σε συγγενείς, φίλους και περαστικούς. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε στο μενού εκτός από τους διάσημους λουκουμάδες και τους μαρμαρίτες Αντιμάχειας.


Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω:

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Κως
Κως 06/01 - 17:53
Λίγο προσοχή στο οτι έχουν καταγωγή τ
Λίγο προσοχή στο οτι έχουν καταγωγή την Αντιμάχεια! Δεν είναι ορθό. Εχουν και την Καρδάμαινα και Κέφαλο. Μην προσβαλουμε άθελά μας. Ωραίο το ρεπορτάζ.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ