Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η παράδοση του έργου «Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ στην Κάλυμνο προϋπολογισμούς 1,1 εκ. ευρω, με συγχρηματοδότηση κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.
Όπως μας λέει ο κ. Φίλιππος Ολυμπίτης, Πρόεδρος του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ Καλύμνου «Άγιος Παντελεήμων», αποτελεί ένα έργο ζωής για τον ίδιο . «Θα είναι – είπε – ένα πραγματικό στολίδι, το μοναδικό στη νησιωτική Ελλάδα. Είναι ένα έργο ζωής. Ξεκίνησε περίπου από το 2015 και απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για να παραδοθεί. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους και δικός μου, αλλά και του Σωματείου ήταν η δημιουργία κατοικιών- ξενώνων, υποστηριζόμενης διαβίωσης για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία. Η αγωνία πολλών γονιών, είναι όταν φύγουν από τη ζωή, να εξασφαλίσουν μια στέγη κατάλληλη για τα παιδιά τους. Οι κατοικίες θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, που θα στηρίζει ενεργά τους ενοίκους, ώστε να διαχειρίζονται την καθημερινότητα τους, να συμβιώνουν δημιουργικά και να ενταχθούν στο περιβάλλον για να εξασφαλίσουν αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση».
Ο κ. Φίλιππος Ολυμπίτης, είναι γνωστός για το κοινωνικό του έργο στην Κάλυμνο, για πάνω από 25 χρόνια και μάλιστα βραβεύτηκε και από την Ένωση «Μαζί για το παιδί» για την μεγάλη του αυτή προσφορά.
Επιβραβεύτηκε επίσης, για το ψυχικό του σθένος και τη θετική του στάση απέναντι στη ζωή, χαρακτηρίζοντάς τον ως αφανή ήρωα της καθημερινότητας που ανέτρεψε τα κοινωνικά δεδομένα, προσφέροντας ανιδιοτελώς και διαχρονικά, σημαντικό έργο για τους συνανθρώπους του, αποτελώντας παράλληλα παράδειγμα προς μίμηση. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν, οφείλεται η λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και αυτός με τη σειρά του οφείλει την δράση του, στην κόρη του Μαρία, η οποία υπήρξε η κινητήριος δύναμη για όλη αυτή την πολύχρονη προσφορά.
Όσον αφορά τώρα το έργο, αφορά την κατασκευή αλλά και τον εξοπλισμός μίας δομής, η οποία βρίσκεται στον οικισμό Άργους Καλύμνου και θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 9 άτομα, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων περίθαλψης, στέγασης και διαβίωσης των ατόμων αυτών, στην άμβλυνση των κοινωνικών διακρίσεων και ανισοτήτων, καθώς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων προσβασιμότητάς τους στις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.
Το κτίριο αποτελείται από δύο λειτουργικές ενότητες (κτίσμα 1 και κτίσμα 2) σε διάταξη «Γ». Το κτίσμα 1 περιλαμβάνει την υποδοχή, γραφείο, καθιστικό, τραπεζαρία και τα αντίστοιχα WC. Το δεύτερο κτίσμα περιλαμβάνει τους κοιτώνες προσωπικού, τους κοιτώνες των ενοίκων με τα αντίστοιχα λουτρά και διαδρόμους κίνησης. Εσωτερικά, τα δύο κτίσματα ενώνονται λειτουργικά με διαδρόμους κυκλοφορίας. Καθένα από τα δύο αυτά κτίσματα, διαθέτει ξεχωριστό υπόγειο, όπου περιλαμβάνονται χώροι πλυντηρίων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και λοιπών αποθηκευτικών χώρων. Επίσης, περιλαμβάνονται η προμήθεια του οικιακού εξοπλισμού της Στέγης, καθώς και έργα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της κτιριακής υποδομής.
Από την εκτέλεση του έργου εξασφαλίζεται άμεσα η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας 9 εννέα ατόμων με νοητική υστέρηση και αντιμετωπίζεται το ζήτημα του ψυχολογικού και οικονομικού φόρτου των συγγενών και οικείων τους, και εν γένει του συνολικού πληθυσμού του Δήμου Καλύμνου.