Ο κ. Γιάννης Πάππου ζητεί την στήριξη των καταστημάτων εποχικής λειτουργίας, των επιχειρήσεων διανομής καπνικών προϊόντων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών
Σε νέες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων για την ταχύτερη ανάκαμψη της αγοράς με έμφαση στην άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του Covid-19, προχώρησε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Μετά την δέσμη μέτρων που υπέβαλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, επανήλθε με τρεις νέες επιστολές προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας με την κατάλληλη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στα νησιά μας τα οποία χαρακτηρίζονται από την εποχικότητα στην απασχόληση λόγω του τουρισμού.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου με επιστολή του στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, ζητά την στήριξη των καταστημάτων εποχικής λειτουργίας όπως είναι τα εποχικά μίνι-μάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα τουριστικών ειδών. Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στον τουρισμό, τα εποχικά μίνι-μάρκετ παραμένουν αυτή τη στιγμή κλειστά, όχι γιατί έχει ανασταλεί η λειτουργία τους αλλά λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου. Το πρόβλημα το δημιουργεί ο συσχετισμός του ΚΑΔ με σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ που λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση. Η επαναλειτουργία πολλών από αυτών των εποχικών καταστημάτων είναι αβέβαιη καθώς βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές
είτε εντός ξενοδοχειακών μονάδων που πιθανόν να μην επαναλειτουργήσουν και όλα αυτά χωρίς καμία έως τώρα οικονομική στήριξη. Καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η παράλειψή τους από τα μέτρα στήριξης θεωρούμε ότι είναι άδικη και το πιθανό κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων θα έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες».
Περαιτέρω με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ζητεί την στήριξη των επιχειρήσεων διανομής καπνικών προϊόντων, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γ. Πάππου «Το καθεστώς της ενεργής λειτουργίας αυτών των καταστημάτων κατά την διάρκεια της πανδημίας δίνει την στρεβλή εντύπωση ότι η δραστηριότητα τους κυμαίνεται σε κανονικούς ρυθμούς και πιθανόν να δημιουργείται η αίσθηση ότι επωφελούνται λόγω της υποτιθέμενης αύξησης της ζήτησης των προϊόντων τους. Λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19 στον τουρισμό, οι επιχειρήσεις αυτές που είναι 12μηνης λειτουργίας, υπολογίζεται ότι θα απωλέσουν το τζίρο τους σε ποσοστό άνω του 40%, με ανάλογες απώλειες στα κρατικά φορολογικά έσοδα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική θέση αδυνατώντας πλέον να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αποκλειόμενες ουσιαστικά από τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για άλλους κλάδους». Παραλλήλως, για ακόμα μια φορά θέτει υπ΄όψιν του υπουργού Οικονομικών την ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλη τη Δωδεκάνησο ως αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας.
Στην επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο κ. Γιάννης Πάππου καταθέτει σειρά προτάσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθούν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές επιχειρήσεις και η απουσία επιπλέον μέτρων στήριξης πιθανόν να οδηγήσει στο κλείσιμό τους και στην απώλεια θέσεων εργασίας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, και στις τρεις επιστολές του, τονίζει ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα του φορέα γι αυτό και ζητά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις ώστε όλοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, να καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Πηγή:www.dimokratiki.gr