Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ν. Μηταράκης (Υπ. Μετανάστευσης) στο Ράδιο Πρώτο: Έρχονται οι κλειστές δομές, ενισχύονται υγειονομικά. Αποτελεσματική η φύλαξη των συνόρων

10/06/2020
497 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ενδιαφέροντα είναι τα όσα είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης για το μεταναστευτικό σε Κω και Λέρο το πρωινό της Τετάρτης στο Ράδιο Πρώτο 91.5. Στην αποκλειστική συνέντευξη ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε ότι τρέχουν οι διαδικασίες για τις κλειστές δομές.

Πιο συγκεκριμένα εντός του καλοκαιριού θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις κλειστές δομές. Η κλειστή δομή της Κω θα είναι στο ίδιο σημείο στο Πυλί ενώ στη Λέρο θα γίνει αλλαγή τοποθεσίας.

« Οι νέες δομές θα είναι αρκετά μικρότερες από ότι πιστεύαμε καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα αφού υπάρχει λιγότερος κόσμος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αυτό οφείλεται στην σημαντική μείωση ροών όπου είναι μηδενικές οι αφίξεις σε Κω και Λέρο τουλάχιστον τους τελευταίους 3 μήνες. Η ισχυρή φύλαξη των συνόρων ήταν αποτελεσματική στο να μηδενιστούν οι ροές. Ο άλλος παράγοντας είναι η άρση του γεωγραφικού προσδιορισμού καθώς η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δέσμευε την χώρα μας στο να παραμένουν στα νησιά οι μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό θα αλλάξει. Όσοι θα παίρνουν άσυλο θα αναχωρούν από τις δομές και τα διαμερίσματα στα νησιά και θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Δεν θέλουμε να μένουν στα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν. Σε όσους απορρίπτεται η χορήγηση ασύλου θα επιστρέφουν είτε στην Τουρκία, είτε στην χώρα προέλευσης. Κάτι που γινόταν αλλά σταμάτησε λόγω κορονοϊού. Είναι κλειστά ακόμη τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.»

Συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση

Ο κ. Μηταράκης απάντησε σε σχετική ερώτηση για την συνεργασία με την αυτοδιοίκηση σε Κω και Λέρο αναφέροντας ότι είναι σε καλό επίπεδο  τόσο με τους δήμους, όσο και με την περιφέρεια. Αναγνώρισε ότι κάθε τοπική κοινωνία θέλει το μικρότερο βάρος του μεταναστευτικού , κάτι που πολλές φορές δημιουργεί εντάσεις οι οποίες είναι σε λογικά πλαίσια.

Μετανάστες και υγεία

Ο Υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε το υγειονομικό σχέδιο που αφορά τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας. Οι νέες κλειστές δομές προβλέπουν την δημιουργία λειτουργία αυτόνομων χώρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης εντός του Hot Spot προκειμένου να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο πχ της Κω ή της Λέρου.

Σχετικά με τα τεστ που διεξάγονται για τον Covid, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι μαζικά τεστ γίνονται όπου κρίνεται απαραίτητο όπως συνέβη στο Κιλκίς όπου ήταν ανάγκη. Υπενθύμισε ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στις δομές στα νησιά , ούτε απώλεια ζωής μεταναστών εξαιτίας του κορονοϊού. Γίνονται μία σειρά από ενέργειες ώστε να προφυλαχθούν και οι μετανάστες καθώς « είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να κολλήσουν από την τοπική κοινωνία παρά το αντίστροφο».

Ανταποδοτικά και μεταναστευτικό

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις διάφορες ανταποδοτικές ενέργειες της κυβέρνησης προς τις κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Όπως είπε ο ίδιος, δόθηκε το δικαίωμα στους δήμους να μισθώνουν εντός του Hot Spot καταστήματα με βασικά είδη ανάγκης και το μίσθωμα θα το λαμβάνουν οι δήμοι και όχι το Υπουργείο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανταποκριθεί κάποιος δήμος , χωρίς να αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον.

Επίσης οι δομές πλέον πληρώνουν δημοτικά τέλη 150 ευρώ ανά άτομο ανά έτος κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Αναφέρθηκε και στο χρηματοδοτικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί ώστε να ενισχυθούν οι συγκεκριμένοι δήμοι με περαιτέρω οικονομικούς πόρους.

Αστυνόμευση των κλειστών δομών

Οι κλειστές δομές θα λειτουργούν με διαφορετικούς όρους και για αυτό το λόγο, θα ενισχυθεί η αστυνόμευση σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις συνοριοφυλάκων , ενώ αναμένεται να γίνουν και νέες προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.


Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ