Αγαπητοί φίλο
Το άρθρο μου αυτό γράφεται με την ευκαιρία της συζήτησης για την επέκταση της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας στα χωριά και κυρίως στην μνήμη του συναδέλφου μου στην Αυτοδιοίκηση και συνεργάτη μου στον ενιαίο Δήμο της Κω αείμνηστου Σωτήρη Μαραγκού. Ενός ανθρώπου που έβλεπε πολύ μακριά στον τεράστιο τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών ως τοπικού οικονομικού και ταυτόχρονα αναπτυξιακού εργαλείου.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες, ή αλλιώς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξυπηρετούν τους πολίτες και ταυτόχρονα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός τόπου. Μπορεί να έχουν δημόσια οντότητα, αλλά και ιδιωτική. Σίγουρα όμως η λειτουργία τους διέπεται από νόμους και ελέγχεται από το κράτος.
Στην Κω τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς ασκούσαν συγκοινωνιακό έργο σε όλο το νησί και ανήκαν σε κοινοπραξία συμπατριωτών μας μετόχων, μέχρι που ο Δήμος της πόλης Κω δημιούργησε το 1985 την δεύτερη και μοναδική σε όλη την χώρα μέχρι σήμερα δημοτική επιχείρηση αστικών συγκοινωνιών στην πόλη.
Το 2001 και κάτω από την υποχρέωση της χώρας να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό δίκαιο για την απελευθέρωση εντός δεκαετίας των δημόσιων συγκοινωνιών, με πρόταση του υφυπουργού Κώστα Καϊσερλη ψηφίστηκε διάταξη νόμου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους νησιωτικούς Δήμους που είχαν δημοτική αστική συγκοινωνία δηλαδή η Ρόδος και η Κως να εξαγοράσουν την υπεραστική της κοινοπραξίας των ιδιωτών ώστε να ενοποιηθεί το συγκοινωνιακό έργο στα νησιά.
Η νομοθετική διάταξη δεν υλοποιήθηκε και έτσι η μεν Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΑΣ) μετατράπηκε σε κοινωφελή (ΚΕΑΣ) με τον νόμο του Καποδίστρια και μετέπειτα με τον νόμο του Καλλικράτη έπρεπε να ενοποιηθεί με την Κοινωνική Επιχείρηση της Πρόνοιας! Δύο Δημόσιες υπηρεσίες άσχετες μεταξύ τους!
Το 2012 με προτάσεις του Δημάρχου Καϊσερλη και του Προέδρου του ΚΤΕΛ και της ΚΕΑΣ Σωτήρη Μαραγκού ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρείχετο η δυνατότητα στην ΚΕΑΣ να μην ενσωματωθεί στην Πρόνοια και να συμμετάσχει μαζί με το ΚΤΕΛ σε Ανώνυμη Εταιρεία των συγκοινωνιών όλου του νησιού.
Και αυτή η πρωτοβουλία ναυάγησε αφενός γιατί ο χρόνος της θητείας και των δύο ήταν ελάχιστος και αφετέρου γιατί υπήρχαν ενστάσεις στην συμμετοχή των ταξί στην Α.Ε.
Στο διάστημα της ίδρυσης και λειτουργίας των τριών Δήμων στο νησί, το 2003, η Περιφέρεια με απόφαση της, δημιούργησε της προϋποθέσεις δημιουργίας δημοτικών αστικών συγκοινωνιών αποκλειστικά εντός των ορίων του κάθε Δήμου Δικαίου και Ηρακλειδών που όμως δεν έγιναν εξ αιτίας του ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου δημιουργίας νέων δημοτικών επιχειρήσεων, του οικονομικά ασύμφορου αποτελέσματος και κυρίως του μεγάλου κόστους εξαγοράς του συγκοινωνιακού έργου που θα παραχωρούσε το ΚΤΕΛ!
Σήμερα τίθεται το θέμα και συζητιέται η αναγκαιότητα της επέκτασης της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας σε όλο το νησί ως λύση του συγκοινωνιακού προβλήματος. Κάποιοι νομίζουν ότι με την επέκταση θα λυθεί το υποτιθέμενο πρόβλημα αγνοώντας ένα μεγαλύτερο και σοβαρότερο. Την βεβαία μελλοντική απελευθέρωση των δημόσιων συγκοινωνιών που θα επιτρέψει στα συγκοινωνιακά μεγαθήρια να βάλουν χέρι στην Κω και σε αυτόν τον οικονομικό τομέα με μοναδικό στόχο το κέρδος!
Αυτό προέβλεψε και φοβήθηκε ο αείμνηστος Σωτήρης Μαραγκός το 2001και ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό του ΚΤΕΛ με την βοήθεια του υφυπουργού τότε Κώστα Καϊσερλη και αυτό τον κίνδυνο είδαν και οι δύο όταν συναποφάσισαν το 2011 την ενοποίηση των δύο επιχειρήσεων.
Χωρίς βίαιες και χωρίς μελέτες αμελέτητες κινήσεις. Χωρίς την ανάγκη εξαγορών. Χωρίς συγκρούσεις και αντιδικίες. Με καθαρό τρόπο δίνοντας την δυνατότητα στους ιδιώτες του ΚΤΕΛ ως μετόχους της ενοποιημένης ανώνυμης εταιρείας να διοικήσουν ως γνώστες και καλύτεροι και τον Δήμο να προσθέτει την δύναμη του για το δημόσιο συμφέρον και την επιδιωκόμενη ανάπτυξη του νησιού.
Ήταν η εποχή που δυστυχώς ο κ. Κυρίτσης κατήγγειλε την προεδρία του Σωτήρη Μαραγκού στην ΚΕΑΣ ως ύποπτη άλωσης της από το ΚΤΕΛ και παράλληλα υπήρξε η σύγκρουση του με το ΚΤΕΛ στην επέκταση της αστικής συγκοινωνίας του Δήμου στο Τιγκάκι αγνοώντας τον νόμο και κυρίως επιχειρώντας να επιλύσει ένα κατά την άποψη του πρόβλημα με βίαιο τρόπο, με σύγκρουση και όχι με γνώση, με συνεργασία και συναίνεση.
Χαίρομαι γιατί μπροστά στον ορατό εδώ και τριάντα χρόνια κίνδυνο επέλασης των μονοπωλίων τα ταξί μας εκσυγχρονίζονται, το ΚΤΕΛ είναι ανθηρό και σύγχρονο και λυπάμαι γιατί δεν υπάρχουν φωνές να προειδοποιήσουν ότι κάποια στιγμή θα γίνει το κακό, θα βρεθεί σε κίνδυνο το ΚΤΕΛ και άρα από τώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να θωρακίσουν το συγκοινωνιακό έργο ώστε να παραμείνει στα χέρια των τοπικών συμφερόντων. Απαιτείται γνώση. Απαιτούνται από τώρα χρόνος και κόπος. Και κυρίως απαιτείται εμπιστοσύνη αφού ο αντίπαλος είναι αλλού, ισχυρός και άγνωστος.
Η μελέτη του συγκοινωνιολόγου μας κ. Τυρινόπουλου δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των μέσων μεταφοράς με την ενοποίηση του συγκοινωνιακού έργου. Δείχνει επίσης ότι ο ενιαίος συγκοινωνιακός φορέας μπορεί να καταστεί σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο στήριξης των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων σε όλο το νησί.
Ο Δήμος της Κω δεν πρέπει να είναι φοβικός, ούτε άκριτα διεκδικητικός απέναντι σε τοπικά οικονομικά συμφέροντα. Μπορεί όμως να γίνει καταλύτης όπως έλεγε και εφάρμοζε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς στις μονοπωλιακές επιδρομές των ξένων συμφερόντων σε συνεργασία και σεβασμό με τις τοπικές επιχειρήσεις.