Την δική του εκτίμηση για την ένταση στο Αιγαίο και τις επόμενες κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα εξέφρασε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Το πρωί της Τετάρτης εκτίμησε ότι θα υπήρχε Ευρωπαϊκή παρέμβαση όπως και έγινε αργότερα την ίδια ημέρα , ξεκαθάρισε τις διαφορές μεταξύ ελληνικά ύδατα – υφαλοκρηπίδας ενώ ανέλυσε και την πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis λέγοντας ότι η κατάσταση θα αλλάξει εφόσον πλεύσει κοντά σε Κάρπαθο, Κάσο , Κρήτη.
Η Τουρκία ενοχλημένη για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου
Όπως εξήγησε ο διακεκριμένος αναλυτής η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου δημιούργησε έντονο προβληματισμό στην Τουρκία και ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε. «Εξάλλου, θέλει να δείξει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι ενοχλημένη και επικυρίαρχη στην Μεσόγειο καθώς έτσι αντιλαμβάνεται την θέση της.»
Θέλει να απομονώσει το Καστελόριζο
« Η Τουρκία έχοντας επιλέξει το Καστελόριζο ως το αδύναμο κρίκο κατά αυτήν στην ελληνική επιχειρηματολογία περί θαλάσσιων ζωνών και επήρειας νησιών, θέλει να απομονώσει το νησί από την υπόλοιπη Ελλάδα και να αποκόψει το Καστελόριζο από την συνέχεια της ελληνικής νησιωτικής χώρας.»
Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με σκληρά οικονομικά εργαλεία
Επίσης είπε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ατολμία και αμηχανία της Ευρώπης προσωρινά , καθώς σύντομα θα υπάρξει Ευρωπαϊκή παρέμβαση ( όπως και έγινε).
« Όσο η Ευρώπη δεν αποφασίζει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να απειλήσει την Τουρκία σκληρά με οικονομικά σκληρά εργαλεία και μέτρα για αυτή την συμπεριφορά, το μήνυμα είναι θολό και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται.»
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην οικονομική δύναμη της Τουρκίας και στο ότι εξαρτάται κατά 50% από την Ε.Ε. σε διάφορες μορφές. Επίσης έκανε μία αναλυτική διευκρίνηση και ανάλυση για το τι είναι η υφαλοκρηπίδα και τι τα εθνικά χωρικά ύδατα. Επιπροσθέτως περιέγραψε το λόγο που η Ελλάδα δεν επεκτείνεται στα 12 μίλια.
Αποκλιμάκωση , έστω και αργά
« Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλλει το κυριαρχικό δικαίωμα και όχι την κυριαρχία της Ελλάδος. Θεωρώ ότι έστω και πολύ πιο αργά από ότι περιμένουμε, θα υποχωρήσει και θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Όμως η Τουρκία έχει ορίσει κάποια χρονικά στίγματα όπου το Oruc Reis θα ακολουθήσει μία πορεία πολύ κοντά στα 6 μίλια σε Κάσο , Κάρπαθο και Κρήτη. Τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και θα δούμε εφόσον γίνει τις αντιδράσεις όλων.»
Σχετικά με τον διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να προκαταβάλει την Ελλάδα σε διάλογο.
Διάλογο με απειλές δεν γίνεται
« Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε διάλογο με κανόνες θεσμικές και οριοθετημένες και όχι εξωθεσμικές όπως θέλει η Τουρκία. Με απειλές και με το Oruc Reis να κόβει βόλτες. Είμαστε σε αντίθετες κατευθύνσεις με την Τουρκία στο πως αντιλαμβάνεται τον διάλογο. Αν η Τουρκία έρθει στην πραγματικότητα και πατήσει στα πόδια της, τότε το συζητάμε σε μία άλλη βάση. Μην μπερδευόμαστε. Άλλο οι διερευνητικές, άλλο οι διαπραγματεύσεις.»
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: