Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συμμετοχή του Δήμου Λέρου στο δίκτυο “ProDeSa”

25/01/2021
29 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο Δήμος Λέρου, πρωτοπόρος σε θέματα περιβάλλοντος , για άλλη μία φορά ενώνει τις δυνάμεις του με άλλους Δήμους και συμμετέχει στο Δίκτυο ProDeSa ( Energy Efficiency Project Development for South Attica).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίαs Horizon 2020 και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Η ωρίμαση των έργων, αντίθετα με την υλοποίησή τους απαιτεί δαπάνες οι οποίες συνήθως δεν επιδοτούνται και κατ’ επέκταση πρέπει να καλυφθούν από ίδιους δημοτικούς πόρους. Επιπλέον, για την έγκριση των δημοσίων επιδοτήσεων, ειδικά αυτών που προέρχονται από Ευρωπαϊκούς πόρους, απαιτείται να υπάρχει ώριμη μελέτη.

Πολύ συχνά οι Δημοτικές Αρχές αναγκάζονται να περιορίσουν τον αριθμό των έργων που υλοποιούν, γιατί η αντιμετώπιση των δαπανών ωρίμανσης έρχεται να προστεθεί σε άλλες εξίσου σημαντικές, αν όχι σημαντικότερες, τρέχουσες προτεραιότητες.

Το PRODESA παρέχει, σε ένα περιορισμένο αριθμό Δήμων, δωρεάν υποστήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μειωθεί τόσο η διάρκεια ωρίμανσης, αλλά και οι αντίστοιχες δαπάνες.

Παρέχει επίσης υποστήριξη στην επιλογή του καταλληλότερου χρηματοδοτικού σχήματος αφενός με καθοδήγηση και αφετέρου μέσω ειδικών προγραμματισμένων σεμιναρίων ώστε να είναι δυνατή η άμεση υλοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού έργων ενεργειακής απόδοσης.

Συγκεκριμένα παρέχει:

- 16 ώρες τεχνικής υποστήριξης που θα διατεθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις ανάγκες του φορέα.

- 2 εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια τα οποία προγραμματίζονται εντός του έτους 2020.

Η τεχνική υποστήριξη περιλαμβάνει την υποστήριξη του δήμου για την:

- Ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίου ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτίρια και τον οδοφωτισμό – κατάρτιση της προκήρυξης μελέτης επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ ώστε τα έργα να μπορούν να υλοποιηθούν με καινοτομικά χρηματοδοτικά σχήματα.

- Ενημέρωση σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μοντέλα και επιλογή τρόπου χρηματοδότησης του έργου.

- Κατάρτιση της προκήρυξης για την υλοποίηση του έργου με ΣΕΑ.


Ο Αντιδήμαρχος Λέρου κ. Δημήτρης Καστής που συμμετείχε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, μας ενημέρωσε ότι έγινε μία πρώτη παρουσίαση του έργου και των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι κατάλληλα για τα δημοτικά έργα και ειδικότερα των Συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης. Οι Δήμοι παρουσίασαν το έργο τους, σε επίπεδο τοπικού ενεργειακού σχεδίου, ωριμότητας σχετικών έργων και συμμετοχής σε σχετικές πρωτοβουλίες, όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων, δίνοντας μία γενική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο έχουν εργαστεί στον τομέα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός ερωτηματολογίου που απευθύνεται στους Δήμους του Δικτύου, με ερωτήσεις σε ζητήματα προσωπικού, επιμόρφωσης, υφιστάμενων και μελλοντικών έργων, τεχνικών και οικονομικών κολλημάτων κ.λ.π.

Οι Δήμοι καλούνται να απαντήσουν το συντομότερο δυνατόν για να ξεκινήσει η υποστήριξη τους προς την ωρίμανση των έργων τους, αναλόγως των προσωποποιημένων αναγκών εκάστοτε δήμου. Όσο πιο γρήγορα ανταποκριθεί κάθε Δήμος, τόσο περισσότερης υποστήριξης θα επωφεληθεί, καθώς οι 16 πλήρεις ώρες συνεργασίας, μπορούν να φτάσουν μέχρι το πέρας του Ευρωπαϊκού έργου τον Ιούνιο 2021.

Μέσα από την επεξεργασία των θεμάτων και την επίλυση προβλημάτων 30 και πλέον Δήμων της χώρας, θα αναδειχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και θα αποτυπωθούν σε ειδικό οδηγό, ο οποίος θα κοινοποιηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας. Ο Οδηγός, θα αποτελέσει για όλους τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο, με πρακτική εφαρμογή στα ζητήματα χρηματοδότησης έργων Ενεργειακής Απόδοσης.

« Η Δημοτική Αρχή Λέρου – είπε - ο κ. Καστής, πιστή στους στόχους που έθεσε από την πρώτη ημέρα, προχωράει μπροστά, καθώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει μέλλον, χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, αλλά και στις επόμενες γενιές».

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ