Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τα νέα μέτρα «γονάτισαν» την αγορά της Κω

15/01/2022
1405 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Προσωρινό λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις – Σε απόγνωση επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

Για πρωτοφανή κατάρρευση της αγοράς μιλούν οι άνθρωποι της εστίασης και του λιανεμπορίου καθώς εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων και στην Κω, τα νέα περιοριστικά μέτρα έφεραν ακόμη περισσότερα εμπόδια στην διασκέδαση και το εμπόριο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καφέ και εστιατόρια που έμεναν ανοικτά και το χειμώνα, πλέον έχουν κλείσει. Άλλα προσωρινά έως ότου επανέλθει η μουσική και άλλα δια παντός με τα πωλητήρια σε επιχειρήσεις να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις πρώτες ημέρες του 2022. 

Καθόλου καλή δεν είναι η νέα χρονιά και για εκατοντάδες εργαζόμενους που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειά και στο ταμείο ανεργίας στην καλύτερη των περιπτώσεων.  

Οι επαγγελματίες του νησιού μας μέσω του Βήματος της Κω εκφράζουν την τεράστια αγωνία τους καθώς « με νύχια και με δόντια θα βγουν οι υποχρεώσεις του Γενάρη» , όπως μας είπαν. 

Επιχειρήσεις που είναι ακόμη ανοικτές έχουν προχωρήσει σε αναγκαστική μείωση προσωπικού καθώς έχει πέσει κατακόρυφα η κίνηση ακόμη και στα καφέ. 

«Το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό , οι τεράστιες αυξήσεις λόγω ανατιμήσεων, η κακοκαιρία, η απαγόρευση της μουσικής, ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων μας έχει δημιουργήσει μία τεράστια πρωτοφανή κατάρρευση της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι εποχιακές επιχειρήσεις που είναι κλειστές, καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά για ρεύμα εξαιτίας των αυξήσεων. Ζητάμε μέτρα στήριξης διότι αυτή τη στιγμή με αυτά τα δεδομένα η εστίαση είναι ανοικτή, αλλά στην ουσία κλειστή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω κ. Βασίλης Μανιάς. 

Ο πρόεδρος των επιχειρήσεων εστίασης περιέγραψε αναλυτικά πως έχει η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στην Κω. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά επαγγελματίες αποφασίζουν να κλείσουν διότι πλέον ο κόσμος δεν βγαίνει ούτε για καφέ. 

Πολλοί επαγγελματίες μας τόνισαν ότι η απαγόρευση της μουσικής ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Πολλοί διστάζουν να βγουν για καφέ διότι χωρίς μουσική οι συζητήσεις ακούγονται ενώ η ατμόσφαιρα θυμίζει περισσότερο μνημόσυνο παρά καφέ, ζαχαροπλαστείο ή εστιατόριο.  

Εκπτώσεις στο λιανεμπόριο για να σωθεί η αγορά 

Από την άλλη τα μέτρα που ίσχυαν στο λιανεμπόριο συνεχίζουν όμως υπάρχει κατακόρυφη πτώση στην κίνηση παρά το γεγονός ότι είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων. 

« Δεν βοηθάει η ψυχολογία. Αν και γίνονται μεγάλες εκπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις εάν δεν βγει ο κόσμος έξω για καφέ και φαγητό πως να ψωνίσει νέα ρούχα και παπούτσια; Οπωσδήποτε όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην εστίαση και στην νυχτερινή διασκέδαση όπου τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα», μας ανέφερε ο πρόεδρος των Εμπόρων κ. Πασχάλης Βρακίδης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα που έλλειψαν από τα πορτοφόλια των Κώων το καλοκαίρι του 2020 και η παρατεταμένη κρίση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε μία πρωτοφανή πτώση στους τζίρους των τοπικών εμπορικών καταστημάτων.  

Οι ηλεκτρονικές αγορές στα ύψη στην Κω  

Από την άλλη, καθημερινά οι παραλαβές εμπορευμάτων και παραγγελιών στις κούριερ της Κω αυξάνονται, με πολλούς καταναλωτές να επιλέγουν τις ηλεκτρονικές αγορές έναντι των φυσικών καταστημάτων στην Κω.  

« Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την διακίνηση των ηλεκτρονικών αγορών στην Κω. Όμως είναι βέβαιο ότι εξαιτίας της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε τρομακτική αύξηση. Εξάλλου όλο και περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις οργανώθηκαν και διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα για αγορές από την Κω που αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα.» 

Σύμφωνα με τον κ. Βρακίδη η εορταστική κίνηση ήταν σαφώς καλύτερη φέτος από πέρυσι όπου υπήρχε η δυνατότητα αγορών μόνο με click away, αλλά φυσικά σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το 2019.  

« Ευχόμαστε σε όλους μία καλύτερη χρονιά με υγεία. Μακάρι να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία και να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Η οικονομία της Κω βασίζεται στον τουρισμό. Εάν δεν πάμε καλά το καλοκαίρι, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα σε όλους.» 

Σάντυ Λαδικού  


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ