Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Aναφορά του “Κoreantimes” στον Ιπποκράτη και την Κω με αφορμή την ιατρική κρίση που πλήττει την Κορέα

14/09/2024
219 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

H γνωστή ιστοσελίδα της Κορέας “koreatimes.co.kr” δημοσίευσε πρόσφατα ρεπορτάζ για την υγεία στη χώρα, κάνοντας αναφορά στην Κω και τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, με αφορμή την ιατρική κρίση που πλήττει την Κορέα, μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κυβέρνηση και γιατρούς, με τους τελευταίους να έχουν προχωρήσει σε απεργίες, προκαλώντας προβλήματα στους ασθενείς.

Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στον Ιπποκράτη και την παγκόσμια κληρονομιά που άφησε στον χώρο της Ιατρικής, τονίζοντας ότι ο πατέρας της Ιατρικής έθεσε τις βάσεις για τα θεμέλια της ιατρικής, αναπτύσσοντας όρους και ορισμούς, αλλά και κατευθυντήριες γραμμές για την ταξινόμηση των ασθενειών, που αποτέλεσαν χρυσά πρότυπα για τη διάγνωση, τη διαχείριση και την πρόληψη ασθενειών.

Φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκων και παραγόντων του Νησιού μας, ενώ γίνεται και ειδική μνεία για τις εκδηλώσεις που γίνονται τον Οκτώβριο στην Κω προς τιμήν του Ιπποκράτη, σε συνεργασία με το ΔΙΙΚ.


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Η ιατρική κληρονομιά του ελληνικού νησιού αντηχεί καθώς η ιατρική κρίση πλήττει την Κορέα

Του Kang Hyun-kyung


Η κληρονομιά του αρχαίου Έλληνα γιατρού επανεξετάζεται εν μέσω συνεχιζόμενης ιατρικής αντιπαράθεσης

ΝΗΣΟΣ ΚΩΣ, Ελλάδα — Το γραφικό ελληνικό νησί της Κως, μέρος της αλυσίδας των Δωδεκανήσων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, έχει αξιοσημείωτη σύνδεση με τη σύγχρονη Κορέα. Η Κως είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, του αρχαίου Έλληνα ιατρού που τιμάται ως «πατέρας της ιατρικής». Η κληρονομιά του έχει προσελκύσει πρόσφατα την προσοχή στην Κορέα εν μέσω της συνεχιζόμενης ιατρικής κρίσης του έθνους, η οποία έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την ηθική των γιατρών.

Όπως σε πολλές χώρες, όλοι οι απόφοιτοι ιατρικής σχολής στην Κορέα δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη, που πήρε το όνομά του. Κατά συνέπεια, οι Κορεάτες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών ιατρικής, γνωρίζουν καλά τον διάσημο Έλληνα θεραπευτή.

Η τρέλα της Ιατρικής Σχολής της Κορέας έχει επίσης οδηγήσει πολλούς Κορεάτες να μάθουν για τον Ιπποκράτη και τη συμβολή του στην ιατρική.

Η ιατρική είναι το πιο δημοφιλές πεδίο σπουδών για μαθητές γυμνασίου στην Κορέα. Κάθε χρόνο, κορυφαίοι μαθητές με τα υψηλότερα GPA και βαθμολογίες εξετάσεων διαγωνίζονται για να εισέλθουν σε ιατρικές σχολές. Το επάγγελμα είναι ιδιαίτερα περιζήτητο λόγω του κύρους, της εκπλήρωσης και των οικονομικών του ανταμοιβών. Οι γιατροί χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, απολαμβάνουν σημαντικά εισοδήματα και επωφελούνται από την ισχυρή εργασιακή ασφάλεια. Επιπλέον, δεν υπάρχει υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης για όσους ασκούν την ιατρική.

Στο μικρό ελληνικό νησί της Κω, το οποίο είναι περίπου το ένα έκτο του μεγέθους του νότιου θερέτρου της Κορέας, Jeju, η κληρονομιά του Ιπποκράτη εξακολουθεί να ζει, παρόλο που έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τον θάνατό του.

Ο παγκοσμίως γνωστός αρχαίος Έλληνας γιατρός είναι πηγή υπερηφάνειας για τους ντόπιους.

Ένας οδηγός ταξί που ακούει στο μικρό όνομα Antonio s είπε ότι είναι περήφανος Έλληνας, που τρέφει μεγάλο θαυμασμό για τους υπερεπιτυχείς αρχαίους προγόνους του. Είπε ότι ο Ιπποκράτης τον έκανε ακόμη πιο περήφανο που είναι κάτοικος της Κω, τονίζοντας ότι δύο ιστορικές τοποθεσίες - ο Πλάτανος του Ιπποκράτη και τα ερείπια του Ασκληπιείου, όπου ο αρχαίος Έλληνας γιατρός περιέθαλπε ασθενείς και δίδασκε τους μαθητές του - προσελκύουν συνεχώς τουρίστες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι ιστορικές τοποθεσίες είναι κρυμμένες κοντά στην πολυσύχναστη, ακμάζουσα εμπορική περιοχή του λιμανιού της Κω. Η συνοικία είναι γεμάτη με διπλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα με σουβενίρ. Στην περιοχή της μαρίνας, δεκάδες πλοία πηγαινοέρχονται, μεταφέροντας τουρίστες, κυρίως Ευρωπαίους, για ημερήσιες εκδρομές σε κοντινά ελληνικά νησιά.

Το ανάστημα του Ιπποκράτη σε ένα πάρκο κοντά στο λιμάνι της Κω / Korea Times

Το ανάστημα του Ιπποκράτη σε ένα πάρκο κοντά στο λιμάνι της Κω / Korea Times


Ένα γλυπτό του Ιπποκράτη στέκεται σε ένα μικρό πάρκο μπροστά από έναν αιωνόβιο, φυλλώδη πλάτανο. Μερικά από τα διάσημα λόγια του, που αναδεικνύουν τη φυσική του προσέγγιση στη θεραπεία ασθενειών και τη σημασία της προληπτικής ιατρικής, είναι χαραγμένα στο γλυπτό τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Μια επιγραφή γράφει: «Αφήστε την τροφή να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι η τροφή σας».

Γεννημένος στην Κω γύρω στο 460 π.Χ., ο Ιπποκράτης ήταν ένας καινοτόμος γιατρός. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης Κω, απέκτησε εκτεταμένες γνώσεις για τη φύση, το κλίμα, τον περιφερειακό τρόπο ζωής και τις επικρατούσες ασθένειες κατά τη διάρκεια των 12 ετών εξερεύνησής του σε γειτονικές περιοχές και χώρες, όπως η Θράκη, η Θάσος, η Μακεδονία και η Αίγυπτος.

Στο άρθρο με τίτλο «Πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης στην αρχαία Ελλάδα: Το ιπποκράτειο ιδεώδες», οι συν-συγγραφείς Χρήστος Φ. Κλεισιάρης, Χρύσανθος Σφακιανάκης και Ιωάννα Β. Παπαθανασίου υποστηρίζουν ότι ο Ιπποκράτης συνέβαλε σημαντικά στη σύγχρονη ιατρική υποστηρίζοντας ότι η ιατρική πρακτική πρέπει να βασίζεται σχετικά με τη λεπτομερή παρατήρηση, τον λόγο και την εμπειρία για τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία.

«Προφανώς, μετά τον Ιπποκράτη, δεν υπήρχε πλέον ένα μείγμα δεισιδαιμονιών, μαγείας, θρησκευτικών απόψεων και εμπειρικών θεραπειών που εξετάστηκαν από ιερείς-γιατρούς και η ιατρική έγινε πραγματική επιστήμη μέσω της συσσώρευσης εμπειρίας», αναφέρει το άρθρο.

«Ο Ιπποκράτης έθεσε τις βάσεις για τα θεμέλια της ιατρικής, αναπτύσσοντας ιατρικούς όρους και ορισμούς, πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές για την ταξινόμηση των ασθενειών, που θεωρούνται τα χρυσά πρότυπα για τη διάγνωση, τη διαχείριση και την πρόληψη ασθενειών».

Σε ανθρώπους εκτός Ελλάδας, ο Ιπποκράτης είναι περισσότερο γνωστός για τον όρκο που φέρει το όνομά του, στον οποίο ορκίζονται οι γιατροί όταν εισέρχονται στο επάγγελμα. Ο όρκος του Ιπποκράτη τονίζει την ακεραιότητα του ιατρού, αναδεικνύοντας την προσέγγιση με πρώτο τον ασθενή ως θεμελιώδη και ασυμβίβαστη αξία.

«Θα χρεώνω μόνο για τις επαγγελματικές μου υπηρεσίες και δεν θα επωφελούμαι οικονομικά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ως αποτέλεσμα των συμβουλών και της φροντίδας που προσφέρω στους ασθενείς μου», αναφέρεται στον όρκο. «Θα εργαστώ με το επάγγελμά μου για να βελτιώσω την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης και να βελτιώσω τη δημόσια υγεία, αλλά δεν θα αφήσω κανένα μικρότερο δημόσιο ή επαγγελματικό ενδιαφέρον να παρεμποδίσει την κύρια δέσμευσή μου να παρέχω την καλύτερη και πιο κατάλληλη φροντίδα που είναι διαθέσιμη σε καθένα μου ασθενείς».

Η τοπική δημοτική αρχή της Κω διοργανώνει ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό του Ιπποκράτη και της κληρονομιάς του. «Κάθε Οκτώβριο, ο Δήμος Κω, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Ίδρυμα, διοργανώνει δύο εβδομάδες αφιερωμένες στον Ιπποκράτη», δήλωσε ο Πέτρος Πικιώνης, διευθυντής τουρισμού στην κυβέρνηση του νησιού. «Αυτή η εκδήλωση προσελκύει επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκούς και φοιτητές από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αυθεντικής τελετής του όρκου του Ιπποκράτη και της αναπαράστασής της. Η τελετή έγινε στο Ασκληπιείο»

Πέτρος Ανδρεάδης

Πέτρος Ανδρεάδης


Ο Πέτρος Ανδρεάδης, μέλος του προσωπικού του Peridis Family Resort, είπε ότι το γεγονός ότι η Κως είναι η πατρίδα του αρχαίου Έλληνα ιατρού σίγουρα βοηθά το νησί να προσελκύσει ξένους τουρίστες.

«Η Κως είναι ένα φιλικό νησί. Έχουμε ωραίες παραλίες. Επιπλέον, έχουμε το Ασκληπιείο που είναι το πρώτο νοσοκομείο στον κόσμο όπου ο Ιπποκράτης περιέθαλψε ασθενείς», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα αξιοθέατα για εξερεύνηση στο νησί.

Είπε ότι η Κως είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, ιδιαίτερα εκείνων από τις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και τους Ολλανδούς, και τους ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

«Έρχονται εδώ με τις οικογένειές τους και μένουν για μία ή δύο εβδομάδες. Κάποιοι επισκέπτονται εδώ χρόνο με το χρόνο», είπε.


Μια γυναίκα γιατρός περνά μπροστά από μια μεγάλη αφίσα στον τοίχο του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Bundang της Σεούλ σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από τις 17 Ιουνίου. Στην αφίσα με τίτλο «Ο Ιπποκράτης θρηνεί», το συνδικάτο του νοσοκομείου επικρίνει την απεργία των γιατρών, προειδοποιώντας για πιθανές θανατηφόρες συνέπειες για τους ασθενείς και δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αρχείο Korea Times

Μια γυναίκα γιατρός περνά μπροστά από μια μεγάλη αφίσα στον τοίχο του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Bundang της Σεούλ σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από τις 17 Ιουνίου.

 Στην αφίσα με τίτλο "Ιπποκράτης θρηνεί", το συνδικάτο του νοσοκομείου επικρίνει την απεργία των γιατρών, προειδοποιώντας για πιθανές θανατηφόρες συνέπειες για τους ασθενείς και δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αρχείο Korea Times



Ο όρκος του Ιπποκράτη έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στην Κορέα εν μέσω μιας παρατεταμένης διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης Yoon Suk Yeol και των γιατρών της χώρας. Η σύγκρουση προέκυψε όταν η κυβέρνηση πρότεινε σταδιακή αύξηση των ποσοστώσεων εισαγωγής στις ιατρικές σχολές για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για γιατρούς, λόγω του ταχέως γερασμένου πληθυσμού της χώρας. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε χωρίς καμία πλευρά να δείχνει σημάδια συμβιβασμού, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Οι ασθενείς έκτακτης ανάγκης αγωνίζονται να βρουν νοσοκομεία εξοπλισμένα για να τους περιθάλψουν, καθώς πολλές εγκαταστάσεις με υποστελεχωμένο δεν μπόρεσαν να τους υποδεχθούν.

Στην Κορέα, η ουσία του όρκου του Ιπποκράτη, που δίνει έμφαση στην αφοσίωση και την ανιδιοτελή δέσμευση των γιατρών στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους, φαίνεται να έχει επισκιαστεί.

Τι θα έλεγε ο αρχαίος Έλληνας γιατρός για τη δεινή ιατρική κατάσταση στην Κορέα αν ζούσε;

Ορισμένοι κατηγορούν τους γιατρούς για αυτό που αντιλαμβάνονται ως εγωιστικές και κοντόφθαλμες συλλογικές ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων τους σε βάρος της υγείας των ασθενών. Οι επικριτές κατηγορούν τους γιατρούς ότι αγνόησαν τις ανάγκες των ασθενών, ισχυριζόμενοι ότι δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να δώσουν προτεραιότητα στη φροντίδα των ασθενών πάνω από όλα, όπως ορίζει ο όρκος του Ιπποκράτη.

Οι γιατροί, εν τω μεταξύ, υπερασπίζονται τις πράξεις τους.

Ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία, ένας γιατρός αναφέρθηκε στη διορατική παρατήρηση του Ιπποκράτη για την ιατρική εκπαίδευση, που περικλείεται στον αφορισμό «Ars longa, vita brevis», που μεταφράζεται σε «η τέχνη είναι μεγάλη, η ζωή είναι μικρή».

«Εννοούσε ότι η κατάκτηση των ιατρικών δεξιοτήτων απαιτεί χρόνο και αφοσίωση», είπε. «Στην Κορέα, οι επίδοξοι γιατροί αγωνίζονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην εκπαίδευσή τους λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης».

Η κυβέρνηση και οι γιατροί έχουν διαφωνήσει, χωρίς καμία πλευρά να δείχνει σημάδια συμβιβασμού. Οι φοιτητές ιατρικής παίρνουν άδειες και οι ασκούμενοι γιατροί παραιτούνται ως απάντηση στην ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ποσοστώσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές.

«Η απεργία των γιατρών σηματοδοτεί ότι οι παλιές καλές εποχές των φθηνών και γρήγορων ιατρικών υπηρεσιών έχουν τελειώσει», είπε. «Η Κορέα ήταν σε θέση να παρέχει αποτελεσματικές ιατρικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, επειδή οι γιατροί ήταν πρόθυμοι να εργαστούν κάτω από κακές συνθήκες εργασίας. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει πλέον».


https://www.koreatimes.co.kr/www/culture/2024/09/141_382395.html?fbclid=IwY2xjawFPzMdleHRuA2FlbQIxMQABHUeOytC0LoAf2giwYJe5M4_APBRytVqEazHxGHMcjibaKFIYUM0b9z5Iqg_aem_G4ompFZb_Er5PqavpbxxCw#none

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Τκ18
Τκ18 15/09 - 12:59
Γύφτικο σκεπαρνι
Και καμαρώνουνε κάποιοι τώρα με τέτοια άρθρα, την ξεφτίλα που ζούμε στη υγεία και στην παιδεια στο νησί χρόνια τώρα δεν την δημοσίευσε όμως το κορεάτικο άρθρο.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/09 - 06:03
Δυστυχώς.
Η αναλγησία των ανθρώπων τις υγείας,(υπουργείο, διοίκησης κ.τ.λ). Στην Ελλάδα, έχουν γίνει κακό παράδειγμα σε άλλες χώρες!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 14/09 - 16:35
.
ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΑ Ν Τ Ρ Ο Π Η......ΤΟ ΝΑ ΑΓΑΓΟΥΜΕ Η ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ!!!!!!!!!!!!!! 1ον το νησι δεν εχει καμια σχεση με την ιατρικη.....ουτε καν γιατρουσ στο νοσοκομειο! 2ον να αναφερουμε την κω γιατι????? για το νοσοκομειο?????το ασκληπειο?????τον πλατανο...που τον χαιρεταμε κατι δεκαετιεσ τωρα......ειναι ντροπη να υποβαθμιζουμε τουσ αλλουσ που εχουν ΙΑΤΡΙΚΗ (με ολα τα κομφορ)

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ