Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αναβίωσε το έθιμο του Φανού και του Κλήδονα από το Λύκειο Ελληνίδων Κω στην Πλ. Ελευθερίας

24/06/2022
239 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ένα έθιμο που συνδέεται με την σημερινή ημέρα -παραμονή της εορτής του Άη Γιάννη- και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα (από τις τελετουργίες καθαρμού και μαντείας) και υλοποιείται από νέες κοπέλες.

 Η αναπαράσταση των δύο εθίμων έγινε από τα κορίτσια και τα αγόρια του Λυκείου Ελληνίδων Κω γύρω από τη φωτιά και το έθιμο του κλήδονα με το «αμίλητο νερό» που μετέφεραν οι τρεις Μαρίες… 

Στη συνέχεια τα παιδικά και νεανικά τμήματα του Λυκείου, χόρεψαν καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο, παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα γύρω από τη φωτιά και στο τέλος τηρώντας το έθιμο μικροί και μεγάλοι πήδηξαν τρεις φορές πάνω από τον καμένο φανό.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος Τέτη Φάκκου, ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού, Σέβη Βλάχου.

Στο τέλος της εκδήλωσης χόρεψαν και οι παρευρισκόμενοι δημιουργώντας έναν τεράστιο κύκλο όπως ανέφερε και η χοροδιδάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων Αρετή Φράγκου που προετοίμασε άψογα το χορευτικό μέρος της εκδήλωσης, με την ευχή τη νέα περίοδο ν’ αυξηθούν τα παιδιά των μικρών τμημάτων.  

Καλλιόπη Δανελλάκη

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ