Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Από τη Ρόδο ως την Κω με αγάπη... (ταξιδιωτικό ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη)

04/09/2024
668 Εμφανίσεις
6 Σχόλια

Το μεγάλο πλοίο ξεκίνησε φορτωμένο με επιβάτες, αποσκευές, αυτοκίνητα και νταλίκες γεμάτες με  εμπορεύματα.  Ο αεικίνητος κόσμος πηγαινοέρχονταν, όσο ο νυσταγμένος ήλιος αναζητούσε να γείρει στην πορφυρόχρωμη Δύση. 

Τα Αιγαιοπελαγίτικα αφρισμένα κύματα, έσπρωχναν  βιαστικά το καράβι για τον προορισμό του. Ξεμάκρυνε  πολύ από την καταπράσινη Κω  όπου έφτασε στην πανέμορφη Ρόδο, με τον θρυλικό Κολοσσό, την βασίλισσα των Δωδεκανήσων .  Μια μεγάλη περίκλειστη ιστορική Καστρούπολη,  με  κρυμμένο στην καρδιά της όλο τον πλούτο της Αρχαίας, Παλιάς πόλης. 

 Το  Μανδράκι, ένα ανοικτό Μουσείο  μέσα σε ένα ολάνθιστο καταπράσινο κήπο, με τους χαρακτηριστικούς Μύλους και τα μαρμάρινα ελάφια να μας καλωσορίζουν. Τη Ρόδο την ζήλεψαν οι Ενετοί και την προστάτεψαν με Κάστρα.  Την  κούρσεψαν οι Οθωμανοί και τελευταία την κυρίεψαν οι Ιταλοί για 34 ολόκληρα χρόνια. (1912 -1946).  

Σήμερα κατακλύζεται από πολίτες όλου του κόσμου, από οικονομικούς και άλλους μετανάστες και από αμέτρητους τουρίστες, περαστικούς που την θαυμάζουν, για το υπέροχο ήπιο Μεσογειακό της κλίμα, για τις καθαρές παραλίες της, που κατακλύζονται από κόσμο και πολλά ομπρελο-καθίσματα.   

Η  ποιότητα των Ξενοδοχείων είναι ικανοποιητική και οι τιμές λογικές,  ανάλογα τι προσφέρουν. Η  καθυστέρηση στην αποκομιδή των σκουπιδιών λόγω του υπέρ τουρισμού ίσως αποτελεί αρνητική εικόνα. πρέπει να σημειώσουμε ότι βρήκαμε ελάχιστους μετανάστες, να κυκλοφορούν και καθόλου ζητιάνους ή ακόμη και Ρομά στους  δρόμους. 

Μόνο τους  πολυπληθείς επισκέπτες, που  θαυμάζουν αρκετά αξιοθέατα. Όπως τα  υπέροχα πομπώδη κτήρια, με την μοναδική αρχιτεκτονική, τους Βυζαντινές και άλλες Εκκλησιές, τα  Ιερά προσκυνήματα, όπως τη θαυματουργή Παναγιά  Τσαμπίκα. 

Στη  Ρόδο θα  βρείτε όπως και στην Κω, πολλούς λατρευτικούς τόπους από Χριστιανικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, Μουσουλμανικά Τεμένη, μέχρι Εβραϊκές Συναγωγές.  

Έχει  πολλούς   και πλούσιους Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία   που δέχονται αρκετούς επισκέπτες Έλληνες και ξένους. Διαθέτει  ένα μοναδικό Ενυδρείο, που τελευταία εμπλουτίστηκε με πολλά και διάφορα είδη, του θαλασσίου βασιλείου, προσελκύοντας πολύ κόσμο. Υπέροχα  κτήρια, όπως της Νομαρχίας, της Δημαρχίας, της Εθνικής Τράπεζας, των Δικαστηρίων, το Έλλη το Ακταίον   και  το Καζίνο, δεσπόζουν και δίνουν στο νησί μια άλλη υπέροχη όψη.

  Η  Ακαδημία φυτώριο των διδάσκαλων και πιο πάνω το Ορφανοτροφείο ξεχωρίζουν. Λίγο πιο έξω βρίσκονται το Ροδίνι, με το πάρκο του, η Καλλιθέα με τις πηγές της, οι πεταλούδες με την πολύχρωμη ομορφιά τους. Η  Λίνδος με την ιστορικότητα της, συνθέτουν μοναδικές εικόνες στον καμβά της πρωτεύουσας των Δωδεκανήσων.

  Επίσης η Εκκλησία του Ευαγγελισμού της  Παναγίας, στο λιμάνι διαθέτει εξαιρετικές Αγιογραφίες, που αν και πρώην Καθολική λειτουργεί σήμερα ως Ορθόδοξη. Η άγρα πελατών ανθίζει στα  καφεστιατόρια που είναι γεμάτα  με κόσμο και τα καταστήματα επίσης με αφθονία αγαθών, που η αγορά προσφέρει. 

Υπάρχουν τα πάντα από τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, μέχρι τουριστικά δώρα και ενθύμια. Οι τιμές είναι ίδιες όπως και στην Κω. Η αστική συγκοινωνία επαρκής, μόνο που οι διαβάσεις είναι δυσδιάκριτες για πεζούς και οχήματα.  

Η συγκοινωνία είναι άνετη με τα λεωφορεία, αλλά η δυσκολία στην ανεύρεση ταξί είναι αρκετά μεγάλη, όπως και στην Κω. 

Τα  ημερόπλοια πηγαινοέρχονται φορτωμένα με τουρίστες, κυρίως για την Σύμη και το Ιερό προσκύνημα του Ταξιάρχη Πανορμίτη, Αρχάγγελου Μιχαήλ, καθώς  για την Χάλκη και την Τήλο.

 Μελανό  σημείο, οι συνεχείς πυρκαγιές, με αποκορύφωμα την περσινή που κατέστρεψε μεγάλο μέρος από τον φυσικό πλούτο της Ρόδου, αποψίλωσε το πράσινο, απείλησε τα όμορφα χωριά και κατέκαψε ζώα και πουλιά, που κατοικούσαν στην φύση, καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα της Ρόδου.

 Αυτό το μεγάλο νησί, γίνεται πιο ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή και φτωχότερο σε φυσικό πλούτο. Συμπέρασμα  η Ρόδος και η Κως, πρέπει να προστατευτούν και από τον υπερτουρισμό και από τις πυρκαγιές. Αλλιώς  θα χαθούν δυο  πολύτιμα πετράδια, από το ακριβό κόσμημα των Δώδεκα  νησιών  μας.  

 Ξανθίππη Αγρέλλη

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 6
Silvestre Verdi
Silvestre Verdi 05/09 - 13:13
Info please !
Αγαπητή κυρία,γράψτε έστω και μια φορά το τί πέρασαν οι παππούδες και προπάπποι σας απο τούς Τούρκους. Θα θέλαμε επίσης μιά συγκριτική ανάλυση ανάμεσα σε ηγεμονία Τούρκων-Ιταλών.Προτερήματα-μειονεκτήματα.
A.Ξ
A.Ξ 05/09 - 11:23
Αγρέλλη Ξανθίππη
Έχετε δίκιο δεν είναι όμως εμπάθεια για τους Ιταλούς κατακτητές είναι αγανάκτηση για όσα πέρασαν οι γονείς μας. Ναι έκαναν έργα αλλά για να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα νομίζοντας ότι θα σκλάβωσαν τα Δωδεκάνησα για πάντα για αιώνες.
Πληροφορίες
Πληροφορίες 05/09 - 09:58
Περιηγητής
Δύο πληροφορίες ακόμα κ. Ξανθίππη να δώσεις αφού σού αρέσει η ιστορία των τόπων που πηγαίνεις. Πόσα χρόνια έμειναν οι Ενετοί και πόσα οι Οθωμανοί Τούρκοι στην Ρόδο ? Μην λές μόνο για τους μισητούς Ιταλούς που χωρίς αυτούς η Ρόδος θα είχε να δείξει μόνο την γνωστή άθλια ελληνική αρχιτεκτονική των αχρωμων και άσχημων πόλεων της ενδοχώρας...Την εμπάθεια σου για τους Ιταλούς την έχουμε εμπεδώσει....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 05/09 - 03:28
Τα διαβάζεις τα άρθρα της όμως.
Ατε από εδώ ρε μαυροψυχε. Βρήκες πάλι να πεις κατι για να ικανοποιήσεις το κενό της θλιβερές ζωής σου.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 05/09 - 01:47
Αναγνώστης
Ψώνιο είσαι εσύ η ζήλια και η κακια που κουβαλάς. Δεν μπορείς να δεχτείς τους συνανθρώπους σου να ταξιδεύουν. Ντροπή σου.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 04/09 - 23:17
Αντε ψώνιο
Μας ζάλισες

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ