Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δ. Καλλούδης: Επέκταση σχεδίου πόλεως Καρδάμαινας - Η αμαρτωλή ιστορία που πάει να καταντήσει έγκλημα για το χωριό

08/06/2024
480 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Το 1987 το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο της Καρδάμαινας, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε πολυσυζητηθεί το θέμα σε Κοινοτικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, ακόμα και σε καφενεία, αποφάσισε να αναθέσει τη σύνταξη μελέτης για την επέκταση του σχεδίου πόλεως σε ιδιωτικό γραφείο, πράγμα που έγινε. Από τότε κάθε χρόνο, τον μήνα Νοέμβριο το ΚΣ καλούσε τους κατοίκους σε Γενική Συνέλευση με θέμα: ενημέρωση για το ΣΠΚ από το ιδιωτικό γραφείο που είχε αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης. 

Αυτό συνέβαινε όσο υπήρχαν οι Κοινότητες, αλλά και μετά που το νησί χωρίστηκε σε τρεις δήμους. Όλοι οι τότε δήμαρχοι, ο καθένας με τον τρόπο του, προσπαθούσε και πίεζε το γραφείο να προχωρήσει όλο και περισσότερο τη μελέτη ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 Όταν όμως στο νησί έγινε ένας δήμος δυστυχώς κανένας δήμαρχος δεν ασχολήθηκε με το σχέδιο πόλεως της Καρδάμαινας.

 Συμφώνα με την τελευταία ενημέρωση του γραφείου η μελέτη βρισκόταν στο τέλος της γ´ φ;aσης του σχεδίου και το αρμόδιο υπουργείο ζητούσε συμπληρωματικά μία γεωλογική μελέτη και μία περιβαλλοντική μελέτη σχετική με το Νεκροταφείο που είναι στο όριο του σχεδίου. 

Δυστυχώς οι μελέτες αυτές ποτέ δεν έγιναν. Ακόμα πιο λυπηρό όμως είναι ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του τη μελέτη για την επέκταση του σχεδίου πόλεως της Καρδάμαινας.

Το χωριό έχει πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Οι κάτοικοί του αυξήθηκαν. Ήρθαν και κατοίκησαν πάρα πολλοί οικονομικοί μετανάστες, που σήμερα πλέον έχουμε τέταρτη γενιά στο χωριό.

 Η ζήτηση για κατοικία αυξήθηκε πάρα πολύ και φτάσαμε σήμερα στο σημείο πολλές οικογένειες να μην βρίσκουν σπίτι για διαμονή με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φεύγουν για άλλα μέρη της Ελλάδας. Τα οικόπεδα προς πώληση είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και πανάκριβα.

 Έτσι αναγκάζονται πολλοί να αγοράζουν αγροτεμάχια για να κτίσουν ένα σπίτι για τους ίδιους ή τα παιδιά τους που παντρεύονται. Απόρροια αυτού είναι ο κάμπος της Καρδάμαινας να έχει κτιστεί σε μεγάλο βαθμό με αρνητικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ακόμη σύμφωνα με τη μελέτη του σχεδίου πόλεως της Καρδάμαινας το τετράγωνο δίπλα στο σούπερ μάρκετ "Κρητικός" προοριζόταν για χώρος στάθμευσης. 

Ο ιδιοκτήτης όμως εξαιτίας των τριάντα επτά χρόνων απραξίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο αποφάσισε την αποδέσμευση του τετραγώνου. Έτσι άρχισε να πουλάει οικόπεδα σε ιδιώτες. 

Το κακό θα διορθωνόταν, έστω και λίγο, εάν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσιζε να αγοράσει κάποια οικόπεδα με σκοπό τη δημιουργία του χώρου στάθμευσης.

 Ίσως σήμερα το πρόβλημα να μην είναι τόσο εμφανές, αλλά σε λίγα χρόνια, που στον χώρο αυτό θα "ξεφυτρώνουν" πολυκατοικίες, τότε πραγματικά θα γίνει αντιληπτό, αλλά θα είναι πλέον αργά για να διορθωθεί.

    Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Καρδάμαινας και των δύο παρατάξεων που αφέντεψαν στον δήμο, σας λέω με μεγάλη μου λύπη ότι διαπράξατε "έγκλημα" σε βάρος του χωριού σας, "έγκλημα" που θα στοιχίσει στην υποδομή του χωριού, στην ανάπτυξή του και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Σας παρακαλώ, εάν έχετε έστω και ένα ίχνος φιλότιμου απέναντι στους κατοίκους του χωριού, να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό, ενωμένοι συμπολίτευση και αντιπολίτευση. 

Άλλωστε, αποτελεί χρέος σας απέναντι στους ψηφοφόρους σας.


ΥΓ: Μπορεί  κάποιος να μας πληροφορήσει  αν  σε οποιαδήποτε  περιοχή  της  Ελλάδας, υπάρχει  έργο  που μετά  από  37 χρόνια  δεν έχει ολοκληρωθεί ;Έχω την εντύπωση  ότι η Καρδάμαινα,  σε αυτό  το  θέμα  έχει  κερδίσει το βραβείο "Γκίνες "χωρίς να το  ξέρει!


Με τιμή,

Δαυίδ Εμ. Καλλούδης, ένας ανήσυχος πολίτης, 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Σόλων Μιχαηλ Κρασοπουλος
Σόλων Μιχαηλ Κρασοπουλος 12/06 - 12:59
Ομηρία
Συγχαρητήρια αρχικά για την τοποθέτηση σας,θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά το πρόβλημα της κατάτμησης στα εξ αδιαιρέτου οικόπεδα στη προς ένταξη περιοχή Καρδαμαινας που κρατά σε ομηρία τους ιδιοκτήτες κ τις οικογένειές τους.Η οικογένεια της συζύγου μου με την προοπτική της επέκτασης συμφώνησε στην παραχώρηση 1200τ.μ για την διάνοιξη δρόμων που χωρίς αυτούς κανένα ξενοδοχειακό συγκρότημα από τα τσουκαλαρια και πέρα δεν θα είχε πρόσβαση κ ακόμη περιμένει......Τουριστική ανάπτυξη χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό είναι θνησιγενης,άλλωστε αδιάψευστη εικόνα αποτελεί η σημερινή παρουσία του δημ.διαμερισματος με το εμβληματικό γήπεδο μπάσκετ.
Δ Ζερβός
Δ Ζερβός 10/06 - 08:37
Βιβλίο Γκίνες.
Πρέπει νά γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες μαζί με τό δικός σας και τό δικό μας,από την δεκαετία του 60 έχει γίνει ο παραλιακός δρόμος προς το λιμάνι της Κεφάλου και ακόμα δεν έχει χαρακτηριστεί, είναι ακόμα χωράφια (δεν υπάρχει στα χαρτιά τους).

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ