Ο ΚΩΑΝ είναι από τους πρώτους αναπτυξιακούς οργανισμούς που συστάθηκε πανελλαδικά (4-2-2021).
Ανεξαρτήτως από τις όποιες κριτικές, είναι βέβαιο ότι βοηθάει στη διεκπεραίωση έργων, που σε άλλες περιπτώσεις και λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν θα ήταν εφικτό.
Βέβαια ιδιαιτέρως βοηθάει τα μικρά νησιά, τη Νίσυρο και την Αστυπάλαια λόγω και τις έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών στους αντίστοιχους Δήμους.
Εδώ το οργανόγραμμα: https://www.koan-ae.gr/%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
Εκείνο το οποίο χαρακτήριζε τη λειτουργία του Οργανισμού ήταν η δημοκρατικότητα στη λήψη αποφάσεων.
Δυστυχώς όλα άλλαξαν τον Φεβρουάριο του 2025.
Ο Πέτρος Πικιώνης, νέος επιστήμονας και με τα προσόντα που διέθετε, τοποθετήθηκε ομόφωνα ως Διευθυντής της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του ΚΩΑΝ.
Ο Πέτρος εκτός από στέλεχος του Οργανισμού και άρα εργαζόμενος είναι και πολίτης αυτής της χώρας με κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτών των δικαιωμάτων του έκανε μία ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο fbσχετικά με την τραγωδία-έγκλημα των Τεμπών και της συγκάλυψής του. Δηλαδή μια ανάρτηση, που με βάση τις έρευνες, πιστεύει το 75% του ελληνικού λαού.
Είναι αλήθεια πως σε αυτήν ανάρτηση υπήρξαν σκληροί χαρακτηρισμοί, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τοπικά στελέχη και ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Πέτρος ζήτησε συγγνώμη και κατέβασε αυτή την ανάρτηση.
Όμως το σύστημα της τοπικής κοινωνίας, που πάντα έχει επιλεκτική ευαισθησία, ζητούσε την καρατόμηση του Πέτρου και την εκδίωξή του από τον Οργανισμό.
Εδώ τα σχετικά με την ανάρτηση και το όλο κλίμα: https://vimatisko.gr/katigoria/topika/i-arxiki-anartisi-toy-p-pikioni-poy-prokalese?fbclid=IwY2xjawKFMEBleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBxOThpV2piUGgyRmVZb2l3AR4YKXDME-xOnTOBHWFS7OyQoYwOpoDOGaZ76jB_3GKkGm0tbntqa-71D_NqOQ_aem_5v9oUnS6M_BUdByDePmCLA
Στις 11 Απριλίου 2025 συνεδριάζει το ΔΣ του ΚΩΑΝ και μεταξύ των θεμάτων υπάρχει και θέμα για παραίτηση του Πέτρου. Στην επιστολή του ο Πέτρος δεν ζητά την παραίτησή του αλλά να υπάρξει σχετική απόφαση από το ΔΣ.
Το ΔΣ τελικά με σχετική πλειοψηφία αποφάσισε για την παραμονή του Πέτρου Πικιώνη στη θέση του Διευθυντή της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του Οργανισμού.
Να τονίσω ότι έχω ζητήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία δεν έχω λάβει ακόμη.
Μετά τη συνεδρίαση προφανώς και οι πιέσεις ήταν έντονες, κυρίως προς τα μέλη του ΔΣ που δεν ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Προέδρου του Οργανισμού και Δημάρχου Κω, κυρίου Θεοδόση Νικηταρά.
Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων ήταν η αλλαγή ψήφου ενός μέλους του ΔΣ του ΚΩΑΝ με επιστολή του στον τοπικό τύπο και όχι στο ΔΣ του ΚΩΑΝ όπως θα έπρεπε. Βέβαια να τονίσω ότι αυτό ως διαδικασία δεν προβλέπεται για την αλλαγή της απόφασης.
Υπήρξαν δε και δύο παραιτήσεις μελών.
Εδώ το χρονικό των εξελίξεων: https://www.kostv.gr/nea/topika/37123-to-xroniko-tis-antiparathesis-stin-koan-me-tin-paramoni-tou-petrou-pikioni
Ο Πέτρος Πικιώνης, ο οποίος και δεχόταν έντονες πιέσεις για παραίτηση, απέστειλε στον τοπικό τύπο σχετική επιστολή: https://kos247.gr/index.php/2025/04/13/petros-pikionis-otan-i-eleftheria-tou-logou-dikazetai-alla-ochi-i-sygkalypsi/
Η επιστολή του Πέτρου, θεωρώ ότι είναι καθαρά μια πολιτική τοποθέτηση και απαντήσεις σε αυτούς που θεώρησε ότι τον έθιξαν, συνταγματικό δικαίωμα και αυτό.
Αυτό ήταν και το άλλοθι του συστήματος με τις επιλεκτικές ευαισθησίες να επανέλθει.
Συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ του ΚΩΑΝ στις 2 Μαΐου 2025 και φυσικά η απόφαση αλλάζει και ο Πέτρος Πικιώνης εκδιώκεται από τη θέση του.
Το σχετικό ρεπορτάζ: https://ekfrasi97.gr/apopobi-tou-petrou-pikioni-apo-ti-thesi-tou-diefthynti-tourismou-tis-koan-ae-apofasi-me-7-1-psifous/?fbclid=IwY2xjawKFPxJleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBxOThpV2piUGgyRmVZb2l3AR6RBdEnGXZ0TKhVwkgo216sdk0NLTIkDg-zZcIuLBjyUMrus5M01XLk-IAjfQ_aem_LuvNGQau2ZtGWCBloQCTDw
Μία διόρθωση του ρεπορτάζ. Δεν είμαι αντιδήμαρχος Νισύρου αλλά απλά μέλος του ΔΣ του ΚΩΑΝ, εκπροσωπώντας τον Δήμο Νισύρου μαζί με τον Δήμαρχο Νισύρου.
Στη συνεδρίαση αυτή ζήτησα να αναβληθεί το επίμαχο θέμα, γιατί δεν κλήθηκε να παραστεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Δεν γίνεται έτσι στην δημοκρατία. Δεν αποφασίζουμε ερήμην του ανθρώπου που τον αφορά άμεσα αυτή η απόφαση.
Η άποψή μου/ Στοιχεία της παρέμβασής μου της 2 Μαΐου 2025
Κύριε Πρόεδρε του ΚΩΑΝ, Δήμαρχε Κω,
Είναι βέβαιο πλέον ότι με τις ενέργειές σας η δημοκρατία οδηγείται στο απόσπασμα.
Αλήθεια, διώκεται ένας νέος επιστήμονας, επειδή τόλμησε να εκφράσει την άποψή του σε ιδιωτική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης;
Μια μέρα μετά την εργατική πρωτομαγιά μάς καλείτε σε συνεδρίαση του ΚΩΑΝ, για να νομιμοποιηθεί αυτή η δίωξη, προσβάλλοντας έτσι και την ιστορική μνήμη των αγώνων των εργαζομένων που απαίτησαν τα δικαιώματά τους.
Αλήθεια, αφαιρείτε το δικαίωμα από έναν εργαζόμενο, εργαζόμενος είναι ο Πέτρος Πικιώνης, να εκφράζεται ελεύθερα;
Ο ΚΩΑΝ από πότε βάζει ως στοιχείο πρόσληψης και αξιολόγησης στελεχών της τα πολιτικά φρονήματα του πολίτη που εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη θέση αυτή ή το πώς θα εκφράζεται στον δημόσιο λόγο του;
Από πότε ο ΚΩΑΝ λειτουργεί με βάση το στοιχείο του κοινωνικού κανιβαλισμού;
Γνωρίζετε άραγε τις συνέπειες που θα έχει ένας νέος άνθρωπος με βάση αυτήν την πολιτική δίωξη που επιμένετε να προτείνετε;
Γνωρίζετε άραγε τι αναστάτωση έχετε φέρει στην οικογένεια του Πέτρου Πικιώνη;
Αλήθεια, ως προς τη φιλοσοφία της πρότασή σας, που διαφέρει από τη δίωξη του Κ. Γενηδούνια, που τόλμησε να πει την αλήθεια;
Έστω και την τελευταία στιγμή, πάρτε πίσω την πρότασή σας!
Με εκτίμηση προς το ΔΣ του ΚΩΑΝ
Δημήτριος Χασαπλαδάκης
Φυσικά η πρότασή μου για αναβολή μειοψήφησε.
Να τονίσω ότι η πρόταση που ψηφίστηκε είναι παραποίηση της επιστολής που απέστειλε στον ΚΩΑΝ ο Πέτρος και που δεν αναφέρει ότι παραιτείται. Επομένως δεν είναι παραίτηση αλλά απόλυση και εκδίωξη.
Για πληρέστερη ενημέρωση σάς παραθέτω τρεις προηγούμενες επιστολές μου.
1ηεπιστολή προς Δ.Σ ΚΩΑΝ
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ
Τοποθετούμαι:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΣ ΚΩΑΝ
Αγαπητέ Πρόεδρε του ΔΣ του ΚΩΑΝ,
Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του ΔΣ του ΚΩΑΝ,
Η κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας είναι πρωτοφανής.
Το ποτάμι της λαϊκής οργής απαιτεί δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη.
Απαιτεί την τιμωρία των υπευθύνων διαχρονικά τόσο για το έγκλημα στα Τέμπη όσο και αυτών που συγκαλύπτουν αυτό το έγκλημα.
Μέλη αυτού του κοινωνικού ποταμιού οργής είμαστε όλοι μας, θέλω να πιστεύω. Εξάλλου εδώ δεν χωράνε κόμματα και παρατάξεις.
Η τοπική μας κοινωνία δεν ξεχωρίζει από την πανελλαδική και παγκόσμια κοινωνία.
Είναι χρέος μας να συμπαραταχθούμε σε αυτό το κοινωνικό ποτάμι με μπροστάρηδες τη νέα γενιά.
Νιώθω περήφανος για το ότι νέοι άνθρωποι τοποθετούνται ευθέως για το έγκλημα στα Τέμπη και για τις ευθύνες συγκάλυψης από πλευράς της κυβέρνησης, που δείχνει ότι η νέα γενιά λειτουργεί με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Αυτοί οι νέοι που τοποθετούνται με θάρρος, γίνονται ενίοτε στόχος, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειά τους, των πληρωμένων ανώνυμων ή επώνυμων τρολ.
Αυτοί οι «άνθρωποι» στοχοποιούν στη βάση ενός ιδιότυπου πολιτικού και κοινωνικού κανιβαλισμού.
Εμείς ως διαδημοτικός φορέας τριών νησιών δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ενδώσουμε σε απειλές και τρομοκράτηση της νέας γενιάς και συνολικά της κοινωνίας. Δεν θα μας παρασύρει καν η όποια κομματική παρέμβαση.
Δυστυχώς όμως το τελευταίο διάστημα αυτό δεν συμβαίνει.
Τους εξόργισε η ανάρτηση του Πικιώνη, αλλά δεν είδα να τους εξοργίζει η επίθεση εις βάρος άλλων πολιτών της Κω.
Όντως η ανάρτηση του Πέτρου Πικιώνη ήταν ‘άστοχη, γιατί δεν μπορεί κανείς να βάζει στο ίδιο σακί κυβερνητικά στελέχη και ψηφοφόρους ή ακόμα και τοπικά στελέχη. Εξάλλου ο ίδιος ο Πέτρος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτή του την αστοχία.
Όμως δεν πιστεύω ότι είναι λόγος ο Πέτρος, στέλεχος του Οργανισμού μας, να οδηγηθεί σε παραίτηση επειδή το απαιτεί συγκεκριμένο κόμμα και τα διάφορα τρολ.
Αρνούμαι να συμμετέχω, έστω και ακούσια ή έμμεσα, στην κοινωνική εξόντωση ενός νέου ανθρώπου, επειδή προέβη σε μια αστοχία.
Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ του ΚΩΑΝ,
Ζητώ τη σύγκλιση του ΔΣ του Οργανισμού μας για τη διαχείριση αυτής κρίσης και να αποφασίσουμε σχετικά.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Χασαπλαδάκης
2η επιστολή προς Δ.Σ ΚΩΑΝ
Παρασκευή 11 Απριλίου 2025
Προς έκπληξή μου βλέπω ότι στη σημερινή συνεδρίαση, Παρασκευή ,11 Απριλίου 2025, στις 14:00 του ΚΩΑΝ μπαίνει ως 1ο θέμα η λήψη απόφασης για τη θέση του Διευθυντή Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του ΚΩΑΝ.
Προφανώς και το θέμα αφορά στην αναγκαστική παραίτηση, όπως ζητήθηκε από άλλα κέντρα, του Πέτρου Πικιώνη.
Σχετικά παραθέτω εκ νέου και επικαιροποιημένη επιστολή, που είχα αποστείλει στα μέλη του ΚΩΑΝ τον Φεβρουάριο.
Ακολουθεί επιστολή μου, που επί της ουσίας είναι το περιεχόμενο της 1ηςεπιστολής μου.
3ηεπιστολή προς Δ.Σ ΚΩΑΝ
Κυριακή 13 Απριλίου 2025
Προς έκπληξή μου σήμερα το πρωί, Κυριακή των Βαΐων, αντί για ευχές πληροφορούμαι για μια δήλωση του αγαπητού Γεωργίου Χρυσουλάκη για περί ανάκλησης της ψήφου του κατά της απομάκρυνσης του Πέτρου Πικιώνη από τη θέση του Διευθυντή της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του ΚΩΑΝ.
Πρώτη διαπίστωση. Αυτή η επιστολή δεν έχει αποσταλεί στα μέλη του ΔΣ του ΚΩΑΝ, αν και προς τα εκεί απευθύνεται.
Δεύτερη διαπίστωση. Η επιστολή γίνεται γνωστή στα μέλη του ΔΣ του ΚΩΑΝ μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Και τα δύο με προσβάλλουν ως μέλος του ΔΣ του ΚΩΑΝ και πιστεύω πως δεν χρειάζεται ανάλυση, Η προσβολή είναι σαφής.
Να υπενθυμίσω την καταστατική νομιμότητα του Οργανισμού. Οι αποφάσεις ενός θεσμικού οργάνου αλλάζουν μόνο μετά από συνεδρίαση του ίδιου οργάνου.
Ερώτηση προς τον Πρόεδρο του ΚΩΑΝ: Θα μας αποστείλετε πρόσκληση για εκ νέου συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΩΑΝ για ένα θέμα που ήδη έχουμε αποφασίσει την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, δηλαδή πριν δύο μέρες;
Και μία απαίτηση. Παρακαλώ όπως μας αποστείλετε το πρακτικό της συνεδρίασης της Παρασκευής 11 Απριλίου 2025.
Όπως και να έχει, δυστυχώς η παρατήρησή μου ότι η συνεδρίαση του ΚΩΑΝ μου θύμιζε περισσότερο Ιερά Εξέταση και στρατοδικείο επιβεβαιώνεται, αφού επιχειρήθηκε να κριθεί ένα στέλεχος του ΚΩΑΝ όχι για το έργο του, αλλά για την άποψή του.
Αγαπητά μέλη του ΔΣ του ΚΩΑΝ,
Υπάρχει θεσμική εκτροπή και κατάλυση της δημοκρατικής μας λειτουργίας.
Αυτό δεν γίνεται να το επιτρέψουμε σε έναν διαδημοτικό Οργανισμό, που εκπροσωπεί τρεις Δήμους, τρεις τοπικές κοινωνίες, της Κω, της Αστυπάλαιας και της Νισύρου.
Αλήθεια πώς γίνεται να αλλάζει κάποιος απόφαση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Τελικά οι φήμες περί πιέσεων, μήπως ευσταθούν;
Βέβαια το κλίμα πίεσης το είδαμε. Απόφαση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ που μας προσβάλλει. Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου, κυρίου Παναγιώτη Αβρίθη που μας προσβάλλει, παρέμβαση του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, κυρίου Παπά που επίσης μας προσβάλλει.
Σε κάθε δημόσια τοποθέτηση όλων εμάς που δεν συμφωνούσαμε με την πρόταση για παραίτηση του Πέτρου Πικιώνη υπάρχουν τα ανώνυμα και επώνυμα τρολ που λειτουργούν ως μέλη της Ομάδας Αλήθειας με μοναδικό τους στόχο τη δολοφονία χαρακτήρων. Μπορείτε να τα δείτε όλοι σας. Είναι σε δημόσια θέα.
Κύριε Πρόεδρε του ΚΩΑΝ, κύριε Δήμαρχε Κω,
Σας ζητώ να προστατέψετε τη δημοκρατική λειτουργία του ΚΩΑΝ.
Σας ζητώ να σεβαστείτε τις αποφάσεις του ΔΣ του ΚΩΑΝ της 11ηςΑπριλίου 2025.
Με εκτίμηση
Το Μέλος του ΚΩΑΝ
Δημήτριος Χασαπλαδάκης
Με βάση όλα αυτά η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι νομοτέλεια.
Παραθέτω αυτό:
«Η απόλυση εργαζομένου για άσχετους με την εργασία του λόγους χαρακτηρίζεται καταχρηστική σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, η εργοδοτική απόλυση είναι άκυρη αν ασκείται καταχρηστικά, δηλαδή αν δεν βασίζεται σε νόμιμους ή επαγγελματικά συναφείς λόγους, αλλά σε προσωπικά, εκδικητικά ή άσχετα κίνητρα. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων περιλαμβάνουν απόλυση λόγω: προσωπικής αντιπάθειας, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων του εργαζομένου, ενεργοποίησης νόμιμων δικαιωμάτων του (όπως άσκηση αγωγής κατά του εργοδότη), συμμετοχής του σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης, επαναπρόσληψη και αποζημίωση για διαφυγόντες μισθούς.».
Τώρα θα ειπωθεί: Μα πάμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στη λειτουργία του ΚΩΑΝ και μάλιστα με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου;
Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Χωρίς δημοκρατία τίποτα δεν λειτουργεί ούτε αποδίδει.
Επειδή όμως είναι και μείζον πολιτικό θέμα, θα υπάρξει και κοινοβουλευτική διαδικασία.
Με τη δημοκρατία δεν παίζουμε!
Το Μέλος του ΔΣ του ΚΩΑΝ
Δημήτριος Χασαπλαδάκης