Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δήμος Κω: Στέλεχος της “Δ.Α.” ή δασοφύλακας; - Δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες ο κ. Τσαμπουνιάρης!

17/05/2024
256 Εμφανίσεις
5 Σχόλια

Ο κ. Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης,σύμβουλος της «ΔύναμηςΑλλαγής» στην Κοινότητα Πυλίου αλλά και υπάλληλος του Δασονομείου Κω, προφανώς έχει μπλέξει το ρόλο του.

Από τη μια μιλάει σε δηλώσεις του ως υπάλληλος του ελληνικού δημοσίου και από την άλλη ως πολιτικός παράγοντας. 

Αν έχει ρόλο εκπροσώπου της Δασικής Υπηρεσίας, ο ίδιος αλλά και οι διοικητικοί του προϊστάμενοι, οφείλουν να το ξεκαθαρίσουν.

Για να γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας που πρέπει να απευθύνονται για τα προβλήματα στα δάση του νησιού μας, π.χ. για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την αντιμετώπιση της βαμβακίασης κ.α..

Η επιλογή του να επιτίθεται στο δήμο Κω, για ζητήματα που έχουν απαντηθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, σχετικά με την πολιτική Προστασία, είναι μεγάλο λάθος διότι χτυπάει ανοιχτές πόρτες. 

Αυτά που έχει πληρώσει ο δήμος μας για δράσεις Πολιτικής Προστασίας είναι σαφέστατα πολύ περισσότερα από τις χρηματοδοτήσεις που έχει πάρει από την Πολιτεία. 

Η κρατική επιχορήγηση προς το Δήμο Κω για την Πολιτική Προστασία είναι πολύ μικρή.

Από 71.000€ ετησίως για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 80.000€ για το 2023. 

Ανήλθε συνολικά, στην τετραετία 2020 – 2023, στο ποσό των 293.000€, ελάχιστα μπροστά στα πολλά περισσότερα που έχει ξοδέψει ο δήμος μας.

Όσον αφορά στο 2024, η κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 92.860,50€ την ώρα που ο δήμος Κω σχεδιάζει καινοτόμες δράσεις, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα πυροπροστασίας του δάσους, με έλεγχο του ορεινού όγκου της Κω μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), οι θερμικές κάμερες, οι αισθητήρες και η διασύνδεση τους με ειδική πλατφόρμα αξιοποίησης των δεδομένων.

Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας ότι αυτή η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου σχεδίασε και υλοποίησε σειρά δράσεων για την οργάνωση και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών που στηρίζουν το έργο της. 

Παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο προσδιορίζει επικουρικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προστασία των δασών, που αποτελεί αποκλειστική κρατική αρμοδιότητα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε επίσκεψη στην Κω, για πρώτη φορά, του αρμόδιου Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Εγκρίναμε, ως Δημοτικό Συμβούλιο, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία "ΙΟΛΑΟΣ". 

Παράλληλα, έχουμε ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την σύνταξη ειδικού σχεδίου προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών σε 3 οικισμούς: 1. Ζια, 2. Παλάτια Κεφάλου και 3.  Τσουκαλαριά. 

Η Πολιτική Προστασία αυτά τα χρόνια οργανώνεται και εκπαιδεύεται συνεχώς.

Οργανώσαμε άσκηση αντιμετώπισης τσουνάμι το 2019 σε συνεργασία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2022, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, άσκηση επί χάρτου για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, λόγω δασικής πυρκαγιάς, στο ορεινό Ασφενδιού, με την κωδική ονομασία «Ασπίδα».

Το Μάρτιο 2023 οργανώσαμε και άσκηση επί πεδίου στην Ζια.

Παράλληλα επεκτείναμε την δομή της Πολιτικής Προστασίας σε όλο το νησί ιδρύοντας σταθμούς, εκτός από την Κω, στην Κέφαλο και στο Λινοπότη.

Εξοπλίσαμε με όλα τα αναγκαία είδη τους εθελοντές και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Τοποθετήσαμε δεξαμενή νερού στη Ζιά, με στήριξη της ΔΕΥΑΚ. 

Προχωράμε στην αγορά μικρού βυτιοφόρου που να μπορεί να παρεμβαίνει σε δύσκολα σημεία και προσλαμβάνουμε εργάτες γενικών καθηκόντων για δράσεις πυροπροστασίας.

Αν δούμε ότι μόνο ο εξοπλισμός για κάθε εθελοντή κοστίζει σχεδόν 1.500€ γίνεται εύκολα κατανοητό, εκτός και κάποιος δεν θέλει να καταλάβει, ότι δεν περισσεύουν χρήματα ούτε για τα καύσιμα κίνησης των οχημάτων, με το επιπλέον κόστος να καλύπτεται από το Δήμο. 

Τα αναφέρουμε αυτά, για πολλοστή φορά, όχι για να τα κατανοήσει ο κ. Τσαμπουνιάρης που έχει άλλους στόχους, αλλά για να γνωρίζουν οι συνδημότες μας ποια είναι η αλήθεια. 


Γραφείο Τύπου

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 5
Ανώνυμος
Ανώνυμος 18/05 - 08:17
Σε καταλαβαμε
Θα μας απαντήσεις τώρα και για την κωαν ή πάλι θα μας κάνεις τον αθώο?
Ανώνυμος σχολιαστής
Ανώνυμος σχολιαστής 18/05 - 04:57
Ο λόγος που δεν υπάρχει.. Εσκεμμένα προστασία δασών..
Και έχουν καεί 4 εκκατομυρια στρέμματα.. Ακόμη και προστατευομενα δάση, περιοχές, Natura....Είναι αυτή η παράγραφος... '::το θεσμικό πλαίσιο προσδιορίζει επικουρικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προστασία των δασών, που αποτελεί αποκλειστική κρατική αρμοδιότητα. "" " επομένως Όλη την ευθύνη των πυρκαγιών,, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια... Των 3 εκκ καμμένων Δυστυχώς ευθύνεται το κράτος και η ΝΔ!!!.. Ήδη αρχίζουν έργα ανεμογενητριων..Και οι ασπιτοι. πολίτες ακόμα περιμένουν νέα σπίτια... Τι να σου .. Οι κάμερες, τα drones...
Γ.Κ
Γ.Κ 17/05 - 16:08
Όντως
Αλήθεια τώρα; Μιλούν για την πολιτική προστασία? 4 χρόνια δεν κατάφεραν να πάρουν ένα όχημα, 4 χρόνια έκαναν μια δομή στην κέφαλο που και αυτή εθελοντές την έφτιαξαν και από τότε είναι απλά ένα κουτί που δεν λειτουργεί, 4 χρόνια έδιωξαν τους εθελοντές που υπήρχαν αφού τους απαξίωσαν και έχουν μαζέψει ότι υπάρχει, αλήθεια βλέποντας κανει εθελοντές που πήραν μέρος στην τελευταία άσκηση μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι αν πάρει φωτιά θα πέσουν στις φλόγες αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπειρία και είναι μόνο για φωτογραφίες! Νέα συστήματα και πρόληψη πυρκαγιών πως; Ποιος θα τα λειτουργεί και θα τα ελέγχει; Θα βάλετε θερμικές κάμερες και; Αν πάρει φωτιά το ζηνι σε σημείο που δεν υπάρχει
Ανώνυμος
Ανώνυμος 17/05 - 15:56
Γκρεκονι
Και γιατι δεν μπορει να πατα σε φυο βαρκες??? Δεν σας βολευει; η λεει αληθειες?.....ειδαμε κ σας με την μια βαρκα......μια φορα εγκαινια 10 συνεργειο κσι 1.500.000 κοστος
Ανώνυμος
Ανώνυμος 17/05 - 15:31
όλοι το ξέρουμε
δασοφύλακας είναι ο άνθρωπος, κάθε μέρα ξημεροβραδιάζετε στα δάση

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ