Ο νεαρός ταλαντούχος σεφ του AlbergoGelsomino, για τρίτη χρονιά με το βραβείο FNLmodernbistro, Δήμος Πίτσης μας αφηγείται την πορεία του στον χώρο αλλά και τη διάκριση και φιλοσοφία ενός από τα ομορφότερα εστιατόρια της πόλης μας.
Ο νεαρός Δήμος γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1990 στην Κω και από μικρός φαίνεται πως είχε το μικρόβιο με τη μαγειρική αλλά και την ζαχαροπλαστική.
Σε μικρή ηλικία άρχισε να φτιάχνει τις πρώτες έτοιμες τούρτες και να διακοσμεί γλυκά και φαγητά μέχρι που κάποια στιγμή κόντεψε να βάλει φωτιά στο σπίτι από τις δοκιμασίες που έκανε, όπως μας είπε γελώντας.
Ο αείμνηστος πατέρας του Βασίλης Πίτσης, διακρίνοντας τις ικανότητες του αλλά και την αγάπη που έδειχνε στη μαγειρική, τον παρότρυνε να ασχοληθεί με αυτή αφού του άρεσε τόσο.
Έτσι αποφάσισε λίγα χρόνια αργότερα να πάει στη Ρόδο στην ΑΣΤΕΡ(Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου η οποία ιδρύθηκε το 1956, η πρώτη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης) για να διδαχθεί περισσότερα πράγματα και να ακολουθήσει στη συνέχεια μια επαγγελματική καριέρα.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ο Δήμος επιστρέφει στην Κω και για 10 χρόνια περίπου εργάζεται με καταξιωμένους σεφ σε πολυτελής ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, παίρνοντας πολύτιμες εμπειρίες.
Τον Ιανουάριο του 2023 έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον διευθυντή του ξενοδοχείου Χρήστο Πατάκοκαι τον ιδιοκτήτη Γιώργο Κουτσόόπου του γίνεται μία εξαιρετική πρόταση συνεργασίας την οποία και αποδέχεται.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα είναι αυτός που ηγείται της κουζίνας του εστιατορίου σε πιάτα που δημιούργησε ο διακεκριμένος και βραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης.
Ο Δήμος Πίτσηςσυνεργάζεται άψογα με την ομάδα του και η φιλοσοφία του είναι να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστων φρέσκα υλικά του τόπου μας. Με πολύ μεράκι και αγάπη φτιάχνει γευστικά και όμορφα πιάτα, μιας και οι απαιτήσεις για ένα τέτοιο εστιατόριο είναι αρκετά υψηλές.
Το μένου είναι μικρό αλλά όπως πρέπει για να καλύψει αυτούς που αγαπούν το κρέας αλλά και το ψάρι.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, ξεκινώντας από τα ορεκτικά, το φρέσκο ελληνικό καβούρι με πουρέ φινόκιο, ροδάκινο και σάλτσα από τον ζωμό του, αρωματισμένο με λεμονόχορτο. Για κυρίως, μελωμένο αρνάκι με μελιτζάνα ιμάμ, τραγανά κρεμμύδια, καπνιστό γιαούρτι και σάλτσα δεντρολίβανο, ή λαβράκι με κρούστα προζυμένιου ψωμιού, μαρμελάδα τομάτας, ελιές και σάλτσα βασιλικού.
Όσο για το τέλος, το γλυκό είναι απαραίτητο για το «κλείσιμο» ενός δείπνου δίπλα στο κύμα. Λευκή σοκολάτα με γιαούρτι, φρέσκα βερίκοκα, παστέλι αμυγδάλου, μαρέγκα με μοσχολέμονο και σορμπέ βερίκοκο.
Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ χρησιμοποιεί αρκετά το κουμ κουάτ, όπως και όπου χρειάζεται, δίνοντας εξαιρετική γεύση είτε πρόκειται για ορεκτικό ή για κυρίως πιάτο, κάτι το οποίο «εξέπληξε» ευχάριστα τον ουρανίσκο μας!
Το “AlbergoGelsomino”συμπληρώνει 6 χρόνια παρουσίας στην παραλιακή και κοσμική οδό με την εμβληματικότητά του, χωρίς να αφήνει αδιάφορο τον κάθε επισκέπτη αλλά και μόνιμο κάτοικο.
Το όραμα του ιδιοκτήτη και η καταξίωση πλέον που έχει το εν λόγω ξενοδοχείο αλλά και το εστιατόριο, δικαιώνει την αρχική επιλογή του να επενδύσει σε αυτό, σεβόμενος την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτηρίου. Σήμερα αποτελεί στολίδι και αναβαθμίζει την περιοχή συνδέοντας το χθες και το σήμερα με την σύγχρονη Κω.
Καλλιόπη Δανελλάκη