Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

"Έφυγε" από τη ζωή ο αγαπητός συμπολίτης μας εκπαιδευτικός Μιχάλης Σωμός

30/04/2024
1157 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο αγαπητός συμπολίτης μας εκπαιδευτικός Μιχάλης Σωμός.

Ίδρυσε το Γυμνάσιο Αντιμάχειας το 1972 αφού υπηρέτησε σε γυμνάσια στη Νίσυρο και τη Ρόδο.

Το 1975 διορίστηκε υπηρεσιακός Κοινοτάρχης Αντιμάχειας.

Το 1884-85 διετέλεσε διευθυντής στο ΕΠΑΛ Κω, το 1986 γυμνασιάρχης στο 1ο Γυμνάσιο Κω και το 1987 συνταξιοδοτήθηκε.

Διετέλεσε επίσης ιδιαίτερα δραστήριος Πρόεδρος στον Σύλλογο Πολυτέκνων Κω-Νισύρου τονίζοντας σε κάθε ομιλία του το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Θέμιδα Ολυμπίτου, πατέρας πολύ αξιόλογων παιδιών και παππούς.

Aπό το "ΒτΚ" τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


ΓΡΑΦΕΙ Ο Γ. ΤΑΛΛΑΡΟΣ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΜΙΧΑΗΛ ΣΩΜΟ


Απόσπασμα από το βιβλίο που εκδόθηκε προς τιμήν του 

Κώς, 25η Φεβρουαρίου 2021

Στο χωριό που μεγάλωσα την Αντιμάχεια και στο σχολείο που φοίτησα μπόρεσα νακαταλάβω νωρίς και να διακρίνω ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και πασχίζει να αλλάξειτην μοίρα και την καθημερινότητα των συνανθρώπων του. Υπήρξαν δομές που η παρουσίατους βελτίωσε το βιοτικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων στα χωριάεκτός της πόλεως Κώ.

Αυτόν τον καταλυτικό ρόλο, της παρέμβασης και δημιουργίας σε αυτές τις δομές, έπαιξε οδάσκαλος μου καθηγητής μαθηματικών και γυμνασιάρχης Μιχάλης Σωμός. Δημιούργησεκαι έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τότε.Για τα χωριά της νήσου Κω, δημιουργήθηκε το Γυμνάσιο Αντιμάχειαςαυτό που ακόμα και για τηΡόδο, τότε ήταν εγχείρημα δύσκολο και όνειρο γενεών. Γνωρίζω και θα θυμάμαι πωςτελειώσαμε το λύκειο τα παιδιά των χωριών, μεταφερόμενα καθημερινά (6:30πμ-3:30μμ)με το λεωφορείο στην πρωτεύουσα του νησιού. Ήταν λοιπόν μάνα εξ’ουρανού ησυνεισφορά του δάσκαλου Μιχαήλ Σωμού στην ίδρυση σχολείου στην Αντιμάχεια, χωριό στο οποίο μεγάλωσε και οίδιος με τους γονείς του σε πολύ δυσκολότερα για την παιδεία χρόνια, μεταπολεμικά.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε η παράλληλη κοινωνική του δραστηριότητα, η συμμετοχή και οι άριστεςσχέσεις με όλο τον κόσμο που είχε ως εκπαιδευτικός και με τις προϊστάμενες αρχές στο νομόΔωδεκανήσου (Ρόδος). Τη δε πολιτεία υπηρέτησε αργότερα και ως κοινοτάρχης υπηρεσιακός στην Αντιμάχειααφήνοντας και εκεί σημάδια από το δημιουργικό του βίο. Δίκαια λοιπόν φέρει το όνομάτου το γυμνάσιο Αντιμάχειας, μια αναγνώριση του έργου του και από την ίδια την πολιτεία.

‘’Δάσκαλε, ήμαστε υπόχρεοι και σε ευχαριστούμε για τον αγώνα που έδωσες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες εκπαίδευσης στην Ιπποκρατική Κώ. Εύχομαι να είσαι πάντα ακμαίος και να απολαμβάνεις τη ζωή, την οικογένεια και τους φίλους σου. Αυτούς τους δασκάλους έχει ανάγκη η πατρίδα μας!’

Κώς, 1ηΜαϊου 2024

Αείμνηστε δάσκαλε.

Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας μας πάντα, παρών και
 στα δρώμενα του ΔΙΙΚ, το ΔΣ εκφράζει τα θέρμα συλλυπητήρια στους οικείους σου και σε χαιρετά στο τελευταίο σου ταξίδι. Εύχεται αιωνία σου η μνήμη στους συγγενείς και φίλους σου.

Θα σε θυμόμαστε με νοσταλγία δάσκαλε από την Αντιμάχεια μας.

 Γεώργιος Η. Τάλλαρος, Ιατρός 

τΠρόεδρος ΙΣΚΩ , ΓΓΔΙΙΚΩ


Συλλυπητήριο μήνυμα του Κοσμήτορα της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλειο Νικόλαο Α. Υψηλάντη 

«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μιχάλη Σωμού. Του ενάρετου οικογενειάρχη, του άριστουεκπαιδευτικού καιαυτοδιοικητικού. Για μένα υπήρξεδάσκαλος, φίλος και συνεργάτης. Αγωνιούσε και αγωνιζόταν για την επίλυση των προβλημάτων της Κω και των νησιών μας. Εκφράζω τα εγκάρδια συλλυπητήρια μου, στη σύζυγο και τα παιδιά του, ευχόμενος να είναι ελαφρύ το χώμα της Κωακής γης που θα τον σκεπάσει.»


Τα συλλυπητήρια του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννη Κρητικού 

Με αφορμή τον θάνατο του κ. Μιχάλη Σωμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Κρητικός έκανε την παρακάτω δήλωση:

‘Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του αγαπητού μας συμπατριώτη, συναδέλφου εκπαιδευτικού και πρώην Κοινοτάρχη Αντιμάχειας Κω κ. Μιχάλη Σωμού. Υπήρξε χαρισματικός Μαθηματικός, σπουδαίος άνθρωπος και καλός φίλος. 

Ο Μιχάλης υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για δεκαετίες και το έργο του αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Δημιούργησε και οργάνωσε το Γυμνάσιο Αντιμάχειας Κω κυριολεκτικά από το μηδέν και αφιέρωσε τα πιο παραγωγικά του χρόνια στην προσπάθεια εκπαίδευσης και μόρφωσης των συμπατριωτών μας. 

Ακούραστος εργάτης της εκπαίδευσης και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας, δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τους μαθητές και τις μαθήτριές του. 

Για μένα προσωπικά, η γνωριμία και η συνεργασία με τον κ. Σωμό αποτελεί τιμή. Μεγάλος Δάσκαλος και εξαιρετικός Άνθρωπος. Θα είναι πάντα ο φωτεινός φάρος που θα μας δείχνει τον δρόμο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.’

Γιάννης Κρητικός

Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης 

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου


ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


"Με βαθιά οδύνη και θλίψη σε αποχαιρετούμε σήμερα θείε μας Μιχάλη.
Είχαμε ακόμα πολλά να μάθουμε από σένα...
Καλό ταξίδι στην γειτονιά των αγγέλων.
Θα σε θυμόμαστε πάντα και για πάντα.
Τα ανίψια σου,
Μαίρη Γιώτη, Αμαλία και Παναγιώτης Βασιλείου (Δημόπουλος)
Υ.Γ: Να τους προσέχεις όλους από κει Ψηλά"


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Α. ΒΑΡΚΑΣ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Α. ΒΑΡΚΑΣ 01/05 - 01:18
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ
Έφυγε άλλος ένας Μεγάλος και μάλιστα Δάσκαλος !Λίγο καιρό μετά που έφυγε ο Μεγάλος Δάσκαλος από τη Κω Μανώλης Χατζηγιακουμής !Φτωχαίνουμε συμπατριώτες μου συνέχεια .Έχουμε ΠΑΣΧΑ αλλά επιτρέψτε μου μία μικρή "κακία" . Δυστυχώς φεύγουν οι Μεγάλοι και μένουν-με οι μικροί !Η θλίψη μου είναι μεγάλη γιατί έχασα τον Δάσκαλό μου ,αλλά πολύ μεγαλύτερη , γιατί έχασα έναν πολύ καλό μου φίλο , πολλά χρόνια τώρα ,όπως τον είχε αδελφικό φίλο και ο πατέρας μου .Άνθρωπος της συμμετοχής ,της προσφοράς ,της Αγάπης , θετικός πάντα στην σκέψη και σαν Μαθηματικός που ήταν .Νεανικό μυαλό με Σοφία Μεγάλου ! Περισσότερο όμως ήταν Καλός Άνθρωπος -Θετικό παράδειγμα για όλους μας ,μαθητές ,φίλους ,συμπατριώτες .Αφήνει Θετικό αποτύπωμα από όπου και άν πέρασε .Σχολεία ,Συλλόγους ,Εκκλησία ,Αυτοδιοίκηση ,Κοινωνία ,ΖΩΗ !Καμάρι για την Οικογένειά του ,την γυναίκα ,τα παιδιά του ,τα εγγόνια του ,αλλά και για όλους ,όσοι τον είχαμε Δάσκαλο ,Συμπατριώτη και προπαντός Φίλο !ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ
Ανώνυμος
Ανώνυμος 30/04 - 14:16
Αντιμαχίτης
Καλή ανάπαυση...συλλυπητήρια στους οικείους του!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ