Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο σχολείο στη Ψέριμο

04/09/2023
229 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Όμορφες ,χαρούμενες, συγκινητικές στιγμές στην ακριτική Ψέριμο την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 με τα εγκαίνια του Σχολείου του νησιού, που παρέμενε επί 13 χρόνια κλειστό, επισκευάστηκε ,ανακαινίστηκε και έγινε ένα πραγματικό στολίδι για να δεχτεί τους μικρούς μαθητές .

Διπλή είναι η χαρά αφού στις 28 Αυγούστου 2023,δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Νηπιαγωγείου στο ακριτικό νησί, που θα λειτουργήσει από τη φετινή σχολικής χρονιάς.

Ο Γιώργος- Ταξιάρχης Κουτσουράης και ο Πανορμίτης Μαύρος , είναι οι δύο μικροί μαθητές που θα κάνουν “ποδαρικό” και θα φιλοξενηθούν μαζί με τη Νηπιαγωγό που θα τοποθετηθεί, στο ανακαινισμένο κτίριο του Σχολείου του ακριτικού νησιού.

Να θυμίσουμε για την ιστορία, ότι το σχολείο, της ακριτικής Ψερίμου, για 13 χρόνια παρέμενε κλειστό και σε εγκατάλειψη. Το έτος 2021 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών από το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΙΗΑ- International Hellenic Association), ο οποίος συγκεντρώνει κυρίως ακαδημαϊκούς σαν εθελοντές-μέλη από την Ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά την Ελλάδα), αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολιτών Ψερίμου και το δραστήριο Πρόεδρο Μιχάλη Αρβύθη και τις χορηγίες και δωρεές Εθελοντών (μέλη της Ελληνικής Διασποράς, ιδιώτες Καλυμνίους και όχι μόνο) ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα

Πρώτος στόχος της πρωτοβουλίας ΙΗΑ, ήταν τα μικρά παιδιά να παραμείνουν στο ακριτικό νησιά και να μην εγκαταλείψουν και αυτά τον  τόπο του, όπως τόσα άλλα παιδιά οι οικογένειες των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στην Κάλυμνο ή αλλού, για να μην αφήσουν αγράμματα τα παιδιά τους. Ο δεύτερος στόχος ήταν να ενθαρρυνθεί η επιστροφή όλων όσων εγκατέλειψαν το νησί από την  έλλειψη παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά τους. Τέλος, η δημιουργία κάποιων υποδομών (Γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, ηρώο Μ. Αλεξάνδρου) που θα απασχολούσαν ευχάριστα είτε τους εκατοντάδες ημερήσιους επισκέπτες του νησιού κάθε καλοκαίρι, είτε τους εκατοντάδες προσκόπους που πλημμυρίζουν κάθε χρονιά το Προσκοπικό Κέντρο Ψερίμου. 

Στον Καλύμνιο Αρχιτέκτονα Νικήτα Τσαγκάρη ανατέθηκε το έργο τον Νοέμβριο του 2022 σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του συλλόγου Μιχάλη Αρβύθη ολοκληρώνοντας έγκαιρα την πλήρη ανακαίνιση του Σχολείου, εσωτερικά και εξωτερικά με πρόσθετες συμπληρωματικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (Περίφραξη σχολείου, πλακόστρωση περιφραγμένου χώρου κ.α.π). 

Με την πολύτιμη βοήθεια και την υποστήριξη του Συλλόγου Πολιτών Ψερίμου και του δραστήριου Προέδρου Μιχάλη Αρβύθη, επώνυμων Καλύμνιων επαγγελματιών καθώς και πολλών και σημαντικών δωρητών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και πάρα πολλά μέλη του ΙΗΑ, ένα δύσκολο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε και η Ψέριμος απέκτησε ένα σχολείο στολίδι.

Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται πως δεν τελειώνει με τα εγκαίνια του Σχολείου, η επισκευή και η ανακαίνιση του οποίου ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με την κατασκευή του Γηπέδου Μπάσκετ, την παιδική χαρά και άλλες δράσεις, μόλις οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της Ψερίμου.  

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 (συμπωματικά, συνέπεσαν με εκδήλωση για την 199η επέτειο με την Ναυμαχία του Γέροντα – μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του 1821) χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιου τελέστηκε ο αγιασμός του σχολείου. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο Έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτριος Διακομιχάλης, επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων,ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Φυσικά παρόντες οι εκπρόσωποι του ΙΗΑ με τον Πρόεδρο του Ευάγγελου Ρήγο, την Αντιπρόεδρο Νίνα Γκατζούλη ,ο Νικόλαος Δικέφαλος, επιβλέποντας μηχανικός του έργου, Λεωνίδας Κουμάκης, Νομικός, Συγγραφέας,βασικό στέλεχος του ΙΗΑ, η Καίτη Γάκη- Καψή, χορηγός της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και άλλα μέλη του ΙΗΑ.

Συντονίστρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης η Καλυμνιακής καταγωγής εθελόντρια Αρετή Καλλιόρου


Ακολούθησαν χοροί από χορευτικά του Λυκείου των Ελληνίδων. Το παρών έδωσαν και οι Πρόσκοποι.


kalymnos-news.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ