Το Επαρχείο της Κω και το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας – Δ.Α.Ο Δωδ/σου ενημερώνει τους παραγωγούς της νήσου Κω σχετικά με την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda σε καλλιέργειες αραβοσίτου και τομάτας υπαίθριας καλλιέργειας σε περιοχές της Κω.
Η παρουσία του εντόμου επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο εργαστήριο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σε δείγματα τα οποία προέρχονταν από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Spodoptera frugiperda.
Το έντομο Spodoptera frugiperda αποτελεί επιβλαβή ενωσιακό οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ε.Ε. λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης.
Το 2023 διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στην Ελλάδα, στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ρουμανία. Οι κλιματικές συνθήκες στη Μεσόγειο θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου με μεγάλο αριθμό κατάλληλων φυτών ξενιστών.
Το είδος Spodoptera frugiperda (Εικ. 1α & 1 β) ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχουν καταγραφεί πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες. Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα και Pelargonium sp.) σε όλο τον κόσμο. Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς. Σοβαρές ζημιές προκαλούνται στα είδη καλαμπόκι, σόργο, ζαχαροκάλαμο και βαμβάκι από τις προνύμφες (Εικ. 2).
Τα ενήλικα έντομα(Εικ. 1 α & 1 β) εμφανίζουν καφέ-γκρι αποχρώσεις σε ποικιλόμορφα σχήματα με το κάτω μέρος των φτερών ανοιχτόχρωμο και με το άνοιγμα των φτερών να κυμαίνεται από 20 – 40mm. Η προνύμφη έχει καφέ-πράσινες αποχρώσεις με λευκές διαμήκεις γραμμές.
Το έντομο μπορεί να πετάξει μέχρι και 100 Kmτη μέρα και δύναται να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω αερίων μαζών. Η διασπορά του μπορεί να γίνει και μέσω εμπορίου μολυσμένων καρπών καλαμποκιού, πιπεριάς, τομάτας και άλλων ξενιστών καθώς και μέσω φυτών προς φύτευση ξενιστών του οργανισμού.
Η αντιμετώπιση του εντόμου περιλαμβάνει τη χρήση παγίδων (φερομονικών ή φωτός), τη χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, την καταστροφή προσβεβλημένων φυτών ή/και καρπών και τον συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών.
Το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Κω γνωστοποιεί ότι πραγματοποιούνται, επισκοπήσεις προσδιορισμού της έκτασης προσβολής (delimiting survey) από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας με τοποθέτηση φερομονικών παγίδων σε καλλιέργειες ξενιστών, και μακροσκοπικοί έλεγχοι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της αρμόδιας Αρχής (ΥΠΑΑΤ) με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία. Παράλληλα, διενεργείται έλεγχος ιχνηλασιμότητας για τη διαπίστωση της προέλευσης του κρούσματος, αλλά και της πιθανής εξάπλωσης και διάδοσης του εντόμου.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναρτηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και πληροφορίες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Spodoptera frugiperda”.
https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή το Επαρχείο Κω καλεί τους παραγωγούς, σε περιπτώσεις ύποπτων συμπτωμάτων να επικοινωνήσουν με το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Κω τηλ 2242057921 & 2242057944