Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Επιμνημόσυνη Δέηση και Αρτοκλασία στην Αστόρια από τους Δωδεκανήσιους Αμερικής

26/10/2022
85 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

ΑΣΤΟΡΙΑ. Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση και Αρτοκλασία μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια στις 23 Οκτωβρίου. Των ακολουθιών προεξήρχε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος (Fr. Anargyros Stavropoulos), συνεπικουρούμενος από τον π. Γεώργιο Κασάπογλου (Fr. George Kasapoglu). Το μνημόσυνο μνημόνευσε τους Δωδεκανήσιους που έδωσαν τη ζωή τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου μίλησε συγκινητικά για τη συμβολή των Δωδεκανησίων στην Επανάσταση, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στον αγώνα για την ελευθερία, αλλά και το τρομερό τίμημα που πλήρωσαν, αναφέροντας συγκεκριμένα τη σφαγή της Κάσου. Πρόσθεσε ότι οι Δωδεκανήσιοι συνέχισαν τον αγώνα με την ίδια αποφασιστικότητα και ζήλο μέχρι την ένωση με την Ελλάδα το 1947. Είναι σημαντικό για όλους να αναγνωρίσουμε ότι τα Δωδεκάνησα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της ελληνικής κυριαρχίας, είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σημείωσε επίσης τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και αν χρειαστεί, θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας όπως έκαναν οι πρόγονοί μας από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τα Επτάνησα.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ελένη Σακέλλη

Ο κ. Κωνσταντίνου συνεχάρη όλους τους παρευρισκόμενους, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ελληνες και είναι κάτι που πρέπει να προστατεύσουμε και να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας ως κληρονομιά και παρακαταθήκη. Καταλήγοντας είπε «ζήτω η Ελλάδα»!

Ακολούθησε δεξίωση και βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα της εκκλησίας με τον συγγραφέα Μανώλη Κασσώτη (Manolis Cassotis) να μιλάει για το βιβλίο «Τα Δωδεκάνησα κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1821» του Μανώλη Μακρή (Manolis Makris), το οποίο ο Κασσώτης και ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου (Demosthenes Triantafillou) μετέφρασαν από τα ελληνικά στα αγγλικά. Αντίτυπα του βιβλίου ήταν διαθέσιμα για αγορά στην εκδήλωση.

Ο κ. Κασσώτης αναφέρθηκε στα διάφορα κεφάλαια του βιβλίου, το οποίο προσφέρει πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Επανάσταση και τα σημαντικότερα γεγονότα στην Κάσο, την Κω και τη Ρόδο, μεταξύ άλλων.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση και Αρτοκλασία της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής στην Εκκλησία των Αγίας Αικατερίνης και Αγίου Γεωργίου στην Αστόρια. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ελένη Σακέλλη

Ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι χρηματοδότησε το βιβλίο στη μνήμη της αείμνηστης συζύγου του Βαρβάρας και της το αφιερώνει, αιωνία της η μνήμη. Πρόσθεσε ότι η μετάφραση χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και ότι παρόλο που η διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, η μετάφραση του βιβλίου στα αγγλικά ήταν απαραίτητη προκειμένου οι νεότερες γενιές που ίσως δεν γνωρίζουν πολύ καλά ελληνικά να μάθουν και να κατανοήσουν τη συμβολή των Δωδεκανήσων στην Επανάσταση του 1821.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Μαρία Μαραγκού (Maria Marangos), η οποία ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον γενικό πρόξενο κ. Κωνσταντίνου και την Δρα Ειρήνη Γράψια (Dr. Eirini Grapsia), Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, καθώς και όλους τους εκπροσώπους των διαφόρων Δωδεκανησιακών Σωματείων.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση και Αρτοκλασία της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής στην Εκκλησία των Αγίας Αικατερίνης και Αγίου Γεωργίου στην Αστόρια. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ελένη Σακέλλη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση που ακολούθησε μετά τη λειτουργία. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Ελένη Σακέλλη

ekirikas.com

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ